Τσάρλι Τσάπλιν

Τσαρλι Τσάπλιν: Ο Πυλώνας της Κινηματογραφικής Τέχνης

Pen Σαν σήμερα, 130 χρόνια πριν, γεννιέται ο μεγαλύτερος ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος όλων των εποχών. Πυλώνας του κινηματογράφου ο Τσαρλς Σπένσερ- «Τσάρλι Τσάπλιν»- γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1889 στο Λονδίνο.

Οι γονείς του χώρισαν λίγο μετά τη γέννησή του. Τα παιδικά του χρόνια ήταν φτωχικά και χωρίς να του παρέχουν την ασφάλεια και τη φροντίδα που ένα παιδί έχει ανάγκη. Οι γονείς του ήταν θεατρίνοι. Πέρασε λοιπόν τα πρώτα χρόνια της ζωής του συνοδεύοντας τη μητέρα του σε περιοδείες της αγγλικής επικράτειας και ανάμεσα σε σκηνικά που τελικά θα μονοπωλούσαν τις εικόνες της μετέπειτα ζωής του.

Σε παιδική ακόμη ηλικία βρέθηκε ορφανός από πατέρα και με άνεργη τη μητέρα του, αυτοσχεδίαζε μικρά χορευτικά σε κακόφημα στενά της βρετανικής πρωτεύουσας για να κερδίσει το πενιχρό του μεροκάματο. Σε ηλικία 8 χρονών ήταν πλέον ηθοποιός που ερμήνευε παιδικούς ρόλους, ενώ στα 17 του συμμετείχε στο θίασο του Φρεντ Κάρνο.

Η καριέρα του στην Αμερική

Το 1913 φτάνει στο Λος Άντζελες και το 1914 κάνει την πρώτη του ταινία με τίτλο,  «Για να κερδίσει το ψωμί του». Λίγους μήνες αργότερα, έχει πλέον διαμορφώσει τη χαρακτηριστική εικόνα του με την οποία έχει αποτυπωθεί στο μυαλό όλων μας. Ο «Σαρλό» με το κοντό μαύρο μουστάκι, το μικρό καπέλο, το μπαστούνι, τα μεγάλα παπούτσια και φυσικά το βάδισμα πιγκουίνου έχει πλέον καθιερωθεί. Την ίδια περίοδο, έκανε την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα στην ταινία «Πιασμένος σε καμπαρέ».

«Το χαμίνι» βγαίνει στις αίθουσες το 1921. Λίγο αργότερα έρχεται το συμβόλαιο με την εταιρία «Mutual» και ο Τσάπλιν γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος άνθρωπος του Χόλιγουντ, αφήνοντας για τα καλά πίσω του τα φτωχικά χρόνια της παιδικής του ηλικίας.

Μέσα από την συνεργασία του με αυτή την εταιρία και τα φιλμ που δημιουργεί εκεί, τελειοποιεί την τέχνη της παντομίμας και γίνεται αυτός ο άνθρωπος που με ένα νεύμα ή μια απλή χειρονομία προκαλεί στους θεατές του το δάκρυ μέσα από το γέλιο.

Μέσα από τις ταινίες του θίγει πλέον και κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

Την εποχή που στην έβδομη τέχνη εισβάλλουν η τεχνολογία και ο ήχος, εκείνος επιλέγει να παραμείνει στην σιωπή. Ακολουθούν οι ταινίες “Ο Χρυσοθήρας”, “Το Τσίρκο” και “Τα φώτα της πόλη” που γνωρίζουν τεράστια επιτυχία. Το 1940, γυρίζει την πρώτη του ομιλούσα ταινία, “Ο Μεγάλος Δικτάτωρ” σατιρίζει και περιφρονεί το ναζισμό.

Εξ’ αιτίας των πολιτικών -κομμουνιστικών- του φρονημάτων, το 1952, σε ένα ταξίδι του στην Αγγλία, η Αμερική βρίσκει την ευκαιρία και του αφαιρεί το δικαίωμα της επιστροφής. Έτσι, ο Τσάρλι Τσάπλιν παρέμεινε για το υπόλοιπο της ζωής του στην Ελβετία και μέχρι το θάνατό του γύρισε άλλες δύο ταινίες.

Είκοσι χρόνια μετά, το 1972, ταξίδεψε στην Αμερική για μια και μόνο φορά, προκειμένου να παραλάβει το Τιμητικό βραβείο Όσκαρ για τη συνεισφορά του στην τέχνη του κινηματογράφου. Απέσπασε το μεγαλύτερο χειροκρότημα στη διάρκεια του θεσμού, αφού το κοινό χειροκροτούσε ασταμάτητα για δώδεκα ολόκληρα λεπτά. Το 1975, χρίστηκε ιππότης της βρετανικής αυτοκρατορίας και πήρε τον τίτλο του “Σερ” από τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Η προσωπική του ζωή

Ο Τσάρλι Τσάπλιν είχε τη φήμη του γυναικά και αδυναμία στις πολύ νεαρότερες του γυναίκες. Για την αδυναμία του αυτή δεχόταν επικρίσεις, όχι τόσες βέβαια όσες δεχόταν για τα πολιτικά του φρονήματα.

Παντρεύτηκε τέσσερις φορές και απέκτησε συνολικά έντεκα παιδιά.

Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Μίλντρεντ Χάρις και όταν παντρεύτηκαν εκείνη ήταν 16 ετών ενώ εκείνος 29. Η επόμενη του σύζυγος ήταν επίσης 16 ετών, η Λιλίτα Μακ Μάρεϊ. Η Μακ Μάρεϊ υιοθέτησε το ψευδώνυμο “Λίτα Γκρέι” και συμπρωταγωνίστησε μαζί του σε πολλές ταινίες. Παντρεύτηκαν το 1924 και χώρισαν 3 χρόνια αργότερα.

Το 1936, παντρεύεται την Πολέτ Γκοντάρ. Ενώ, το 1943 χωρισμένος πλέον, παντρεύεται την Ούνα Ο’ Νιλ που ήταν τότε μόλις 17 ετών, κόρη του θεατρικού συγγραφέα Ευγένιου Ο’ Νιλ. Ο γάμος έγινε παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της κοπέλας και μαζί απέκτησαν 8 παιδιά. Ο Τσάρλι Τσάπλιν έμεινε μαζί της στο Βεβέ της Ελβετίας μέχρι το τέλος της ζωής του τα Χριστούγεννα του 1977.

 

Σύνταξη: Αγαθή Σταθοπούλου

Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Like us on Facebook & Follow us on Instagram

Περί Αγαθή Σταθοπούλου

Δείτε Επίσης

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Τα περισσότερα παιδιά βγαίνουν νικητές

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου: Τα περισσότερα παιδιά βγαίνουν νικητές

  Η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Ο …

Ασβέστωμα των σπιτιών: Μια συνήθεια από το Πάσχα μιας άλλης εποχής!

Πού έχει τις ρίζες του αυτό το νοσταλγικό, για πολλούς, έθιμο Η Ελλάδα είναι γεμάτη …

Κυριακή του Πάσχα: Τα έθιμα και το «Χριστός Ανέστη» ως χαιρετισμός!

Κυριακή του Πάσχα: Τα έθιμα και το «Χριστός Ανέστη» ως χαιρετισμός!

Την Ανάσταση του Ιησού Χριστού εορτάζει η Εκκλησία την Κυριακή του Πάσχα. «Τα χαράματα της …

Christ is risen.

Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά!

Σήμερα, Κυριακή του Πάσχα- ημέρα Λαμπρής είναι ημέρα χαράς για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, γιατί …

Verified by ExactMetrics