Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και καθώς κορυφώνεται το Θείο Δράμα κορυφώνονται και οι προβολές θρησκευτικών ταινιών, και όχι μόνο, στους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Για τους τυχερούς που αυτές οι ημέρες είναι και ημέρες αργίας και ξεκούρασης, σίγουρα θα υπάρχει χρόνος να ξαναθυμηθούν ταινίες στο πνεύμα των ημερών που τα ελληνικά κανάλια προβάλλουν αυτές τις ημέρες.
Πέρα από το καθιερωμένο πλέον κινηματογραφικό αριστούργημα του Φράνκο Τζεφιρέλι -που μεταξύ μας αν δεν ακουστεί η χαρακτηριστική μουσική από την τηλεόραση και δεν δεις έστω για λίγο το Ρόμπερτ Πάουελ, Πάσχα δεν καταλαβαίνεις- υπάρχουν και άλλες κλασικές ταινίες που σίγουρα έχεις παρακολουθήσει αλλά θα σου άρεσε να χαζέψεις ξανά για λίγο αυτές τις ημέρες.
Ben – Hur (1959)
Βασισμένο στο ομώνυμο επικό μυθιστόρημα του Λιου Ουάλλας και βραβευμένο με 11 Όσκαρ. Το φιλμ περιγράφει τη ζωή του αριστοκράτη Μπεν Χουρ, ο οποίος αφού κατηγορήθηκε άδικα από τον αδερφό του, επιστρέφει έπειτα από 11 χρόνια στην Ιερουσαλήμ για να πάρει εκδίκηση. Σε αυτή τη διαδρομή του συναντά τον χριστιανισμό και τον ίδιο το Χριστό.
Ο Χιτών (1953)
Στην ταινία ο Ρίτσαρντ Μπάρτον υποδύεται έναν Ρωμαίο αξιωματικό που έλαβε μέρος στη σταύρωση του Χριστού. Και έπειτα έπαιξε στα ζάρια το χιτώνα του, τον οποίο και κέρδισε. Στη διάρκεια της ζωής του όμως, ένιωσε κάτι μέσα του να αλλάζει και γίνεται χριστιανός.
Βαραββάς (1961)
Ο Άντονι Κουίν, στο ρόλο του ληστή που ελευθέρωσε ο Πόντιος Πιλάτος μετά τις κραυγές του πληθούς της Ιερουσαλήμ αντί για τον Ιησού Χριστό. Συλλαμβάνεται ξανά και τον στέλνουν να δουλέψει στα Ορυχεία της Ιταλίας. Κάποιος σκλάβος που βρίσκεται μαζί του εκεί τον οδηγεί στο Χριστιανισμό. Κάποια χρόνια αργότερα ο Βαραββάς βλέπει τη Ρώμη να καίγεται και προσπαθεί να βοηθήσει τους χριστιανούς.Τον συλλαμβάνουν και πάλι και τότε επάνω στο σταυρό παραδίδει την ψυχή του στο Χριστό.
Τα Πάθη του Χριστού (2004)
Στη σκηνοθεσία ο Μελ Γκίμπσον, επιλέγοντας ως γλώσσες μόνο τα λατινικά και τα αραμαϊκά, απεικονίζει τις τελευταίες 12 ώρες της ζωής του Χριστού. Από τη στιγμή της σύλληψής του στον κήπο της Γεθσημανή μέχρι και τη σταύρωση. Η ταινία εστιάζει στα μαρτύρια του Ιησού και απέσπασε, πέρα από πολλά κέρδη, και αρνητικές κριτικές.
Αλίμονο στους Νέους (1961)
Θρησκευτική ταινία όχι, αλλά κλασική αγαπημένη ελληνική ταινία. Προβάλλουν τα κανάλια το Πάσχα, μιας και η ιστορία που περιγράφει -βασισμένη στο μύθο του Φάουστ- εκτυλίσσεται το Μεγάλο Σάββατο. Στο ρόλο του πρωταγωνιστή “κυρ-Αντρέα”, ο ανεπανάληπτος, τότε σαραντάρης, Δημήτρης Χόρν, ο οποίος αποφασίζει να πουλήσει την ψυχή του στο διάβολο για να ξαναγίνει νέος και να προσεγγίσει τη νεαρή “Ρίτα” (Μάρω Κοντού).
Όλα αυτά συμβαίνουν βέβαια στον ύπνο του και η ταινία αφού περιγράφει τα κατορθώματά του νεαρού “Ανδρέα”, τελειώνει με τις χαρμόσυνες καμπάνες της Ανάστασης. Τότε ο Χορν ξυπνάει από τον απογευματινό του ύπνο και τα κρυφά του πάθη. Η ταινία πέρα από την ανεπανάληπτη υποκριτική του Δημήτρη Χόρν, έχει ολοκληρωθεί με την ανεπανάληπτη μουσική του Μάνου Χατζηδάκι.
Σύνταξη: Αγαθή Σταθοπούλου
Επιμέλεια: Γεωργία Μαυρίδου