Η στιγμή που 5 αρκουδάκια ελευθερώνονται.
©Κ. Τσακαλίδης/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ)

Η υπέροχη στιγμή που πέντε ορφανά αρκουδάκια του Αρκτούρου αφήνονται ελεύθερα στη φύση

PenΤα αρκουδάκια Λουίτζι, Σοφία, Mitko, Jonas και Radostina έπειτα από ανατροφή και φροντίδα για ένα χρόνο στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου επανεντάχθηκαν στο φυσικό περιβάλλον

Πέντε ορφανά αρκουδάκια που φρόντιζε ο Αρκτούρος επέστρεψαν ελεύθερα και πάλι στη φύση μετά από ένα έτος φροντίδας.

Ο Λουίτζι, η Σοφία, ο Mitko, ο Jonas και η Radostina έπειτα από ανατροφή και φροντίδα για ένα χρόνο στις εγκαταστάσεις του Αρκτούρου επανεντάχθηκαν στο φυσικό περιβάλλον.

Τα πέντε αρκουδάκια έμειναν ορφανά σε ηλικία μόλις λίγων μηνών. Ο Λουίτζι βρέθηκε από πολίτη στο Κλειδί Φλώρινας, ενώ η Σοφία στην Τριανταφυλλιά Φλώρινας. Η έγκαιρη επέμβαση του Αρκτούρου διασφάλισε την επιβίωσή τους, παρόλο που είχαν χάσει τη μητέρα τους. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στο πρόγραμμα ανατροφής και επανένταξης ορφανών αρκούδων εντάχθηκαν και τρία ακόμη αρκουδάκια που είχαν βρεθεί στο Batounci της Βουλγαρίας από κατοίκους που ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές και τα παρέδωσαν στην φιλοζωική οργάνωση Four Paws που ανέλαβε τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

©Κ. Τσακαλίδης/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
©Κ. Τσακαλίδης/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Για ένα έτος παρέμειναν υπό στενή παρακολούθηση και φροντίδα από τον Αρκτούρο. Σε όλο αυτό το διάστημα οι φροντιστές τούς μάθαιναν τα μυστικά της επιβίωσης στη φύση, ό,τι δηλαδή θα τους δίδασκε η μητέρα τους και σταδιακά ανέπτυξαν συμπεριφορά άγριων αρκούδων.

Σε μία πολύωρη επιχείρηση που στήθηκε από πολύ νωρίς το πρωί, με την πολύτιμη συνδρομή των καθηγητών της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Νατάσας Κομνηνού και Γιώργου Καζάκου, και του κτηνίατρου του Περιβαλλοντικού Κέντρου ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ Νίκου Πατσινακίδη, τα πέντε αρκουδάκια προετοιμάστηκαν για την επιστροφή τους στη φύση.

Αφού ναρκώθηκαν προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις, λήψη δείγματος DNA και τοποθέτηση μικροτσίπ, τους τοποθετήθηκε ειδικό κολάρο-πομπός και μπήκαν σε κλουβιά μεταφοράς ώστε να μεταφερθούν στο νέο τους σπίτι. Υπό τον συντονισμό της Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, κ. Χαρούλας Κρομυάδου στην επιχείρηση συμμετείχαν για πρώτη φορά και έξι παιδιά 9-15 ετών, που βίωσαν μία δράση πεδίου συμμετέχοντας στη μεταφορά και τη διενέργεια των κτηνιατρικών εξετάσεων και των βιολογικών μετρήσεων. Την προηγούμενη ημέρα τα παιδιά ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα καθήκοντά τους από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της οργάνωσης, Δρ. Αλέξανδρο Καραμανλίδη.

Η Σοφία και ο Λουίτζι μεταφέρθηκαν από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σε δασική περιοχή και εν μέσω πυκνής ομίχλης αφέθηκαν ελεύθεροι μακριά από ανθρώπινες εγκαταστάσεις και οικισμούς.

©Κ. Τσακαλίδης/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
©Κ. Τσακαλίδης/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Η πρώτη επανένταξη ορφανών αρκούδων από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ εκτός Ελλάδας

Την απελευθέρωση στο φυσικό περιβάλλον της Βουλγαρίας για την Radostina, τον Jonas και τον Mitko ανέλαβε η Four Paws και οι βουλγαρικές αρχές, με την καθοδήγηση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Άλλωστε το σχετικό πρωτόκολλο ορίζει ότι η επανένταξη γίνεται στη χώρα που βρέθηκαν αρχικά. Μάλιστα, αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αναλαμβάνει τη φροντίδα ορφανών αρκούδων με στόχο την επανένταξη σε κάποια άλλη χώρα.

©Κ. Τσακαλίδης/ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Ο επικεφαλής της επιχείρησης Δρ. Βιολογίας, Αλέξανδρος Καραμανλίδης δήλωσε: «Το πρόγραμμα περίθαλψης και επανένταξης αρκούδων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σιγά σιγά ενηλικιώνεται. Μετά από τα τέσσερα πρώτα αρκουδάκια από την Ελλάδα, φέτος για πρώτη φορά ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ κλήθηκε να συμβάλει στην περίθαλψη νεαρών αρκούδων από τη Βουλγαρία, γεγονός που πιστοποιεί τη μοναδική εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει η ερευνητική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στον τομέα αυτό. Ευχαριστούμε θερμά τις αρμόδιες ελληνικές και βουλγαρικές αρχές για την άψογη συνεργασία και ευχόμαστε ‘βουλγαρικά’ και ‘ελληνικά’ αρκουδάκια να τα καταφέρουν ελεύθερα στη φύση». Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα συνεχίσει να παρακολουθεί και τις πέντε αρκούδες μέσω του κολάρου-πομπού που τους έχει τοποθετηθεί, ώστε να γνωρίζει πού βρίσκονται και εάν τα έχουν καταφέρει. Τα κολάρα μεταδίδουν το στίγμα τους κι έτσι η Επιστημονική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα μπορεί να τις παρακολουθεί ολόκληρο το 24ωρο.

Το πρόγραμμα υλοποιείται στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Περιβαλλοντικού Κέντρου που δημιουργεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ ο εξοπλισμός της ΟΑΕ εντάχθηκε στο έργο «Ενίσχυση επιχειρησιακής ετοιμότητας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και του προγράμματος περίθαλψης και επανένταξης μεγάλων σαρκοφάγων» στο πλαίσιο του προγράμματος «Καινοτόμες δράσεις για τους πολίτες» που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

 

 

Πηγή: www.lifo.gr

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας!

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας!

Μαθήματα ζωής που μας διδάσκουν τα παιδιά μας! Όταν φέρνουμε μία νέα ζωή στον κόσμο, …

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Verified by ExactMetrics