Με πόση αγάπη περιβάλλουμε το περιβάλλον;

Pen Είναι αλήθεια ότι το φυσικό περιβάλλον της χώρα μας είναι ένα από τα καλύτερα του πλανήτη και φαίνεται από τις προτιμήσεις των τουριστών και τις θετικές αξιολογήσεις διεθνώς.

Όμως εμείς που ζούμε μόνιμα σε αυτό το κατά γενική ομολογία ωραίο περιβάλλον, το περιβάλλουμε και το φροντίζουμε, ώστε να παραμείνει ένα από τα καλύτερα του κόσμου;

Δυστυχώς η απάντηση είναι αρνητική, διότι δεν μάθαμε από την μικρή μας ηλικία τί μας προσφέρει αυτό το ωραίο περιβάλλον, ώστε να το προσέχουμε και να το φροντίζουμε συνεχώς και να το περιβάλλουμε με την δέουσα αγάπη.

Για τη διατήρησή του δεν φθάνουν οι αγωνιώδεις προσπάθειες κάποιων φορέων για την ευαισθητοποίση των πολιτών μέσω της  συμμετοχής τους σε δεντροφυτεύσεις και καθαρισμούς παραλιών, γιατί σύντομα κάποιοι, είτε από αμέλεια, είτε από δόλο θα παραδώσουν δασικές εκτάσεις στις φλόγες με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα και η πλειοψηφία των λουομένων θα γεμίσει πάλι την παραλία με ό,τι κουβάλησαν από το σπίτι ή αγόρασαν στην πορεία.

Αιτίες ρύπανσης του περιβάλλοντος

  1.  Η απομάκρυνση μεγάλου μέρους του πληθυσμού από το φυσικό περιβάλλον που δεν είναι άλλο από τα δέντρα και ο καθαρός αέρας. Αντί αυτών ο σύγχρονος άνθρωπος όταν ξυπνάει το πρωί βλέπει τσιμέντο και αναπνέει καυσαέριο.

  2. Δεν φροντίζουμε να φέρνουμε συχνά τα παιδιά μας σε επαφή με τη φύση, ώστε να την αγαπήσουν και να γίνουν οι μελλοντικοί προστάτες του περιβάλλοντος .

  3. Ο ρόλος του σχολείου στην ευαισθητοποίηση των μαθητών  είναι σημαντικός. Η αγάπη για το περιβάλλον επιτυγχάνεται με τη διδασκαλία και κυρίως με τις εκδρομές που αντί να γίνονται στις πλατείες, στον προαύλιο χώρο του σχολείου και στις τσιμεντουπόλεις θα ήταν προτιμότερο να πραγματοποιούνται στην ύπαιθρο, κοντά στη φύση, τα ζώα και το καθαρό οξυγόνο.

  4. Οι κακιές συνήθειες που κουβαλάμε όλοι μας και τις μεταφέρουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας είναι καταλυτικός παράγοντας για την καταστροφή του περιβάλλοντος.

  5. Η χαλαρή αντιμετώπιση της παραβατικότητας των πολιτών που ρυπαίνουν σκανδαλωδώς ρέματα, οικόπεδα, πλατείες, παραλίες, ακάλυπτους χώρους, πανεπιστήμια, πεζοδρόμια με όποια συσκευή και οικιακό εξοπλισμό θέλει να ξεφορτωθεί ο καθένας.

  6. Η απόρριψη επικίνδυνων λυμάτων και χημικών σε κάδους ποτάμια και θάλασσες.

Πιστεύω ότι αν δεν καταγγέλλουμε αυτούς που ρυπαίνουν και καταστρέφουν το περιβάλλον και δεν μάθουμε στα παιδιά μας να σέβονται να αγαπούν και να το διατηρούν καθαρό, τότε θα μιλάμε μια ζωή για το πόσες πυρκαγιές είχαμε εφέτος ή πόσο πετρέλαιο χύθηκε στη θάλασσα και πόσο μολυσμένο είναι το τάδε ποτάμι.

Να θυμόμαστε όλοι τα λόγια του Πατροκοσμά ότι «θα έρθει καιρός που θα βλέπουμε τα φρούτα και δεν θα μπορούμε να τα απολαύσουμε, όπως και το νερό δεν θα μπορούμε να το πιούμε και θα κάνουμε χιλιόμετρα για να συναντήσουμε άνθρωπο» (βλέπε πυρηνικός πόλεμος).

Δεν πιστεύω ότι κανένας από εμάς θέλει να έχει αυτήν την κατάληξη, γι’ αυτό ας αλλάξουμε συνήθειες πριν να είναι πολύ αργά.

 

Συντάκτης: Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Δείτε Επίσης

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Verified by ExactMetrics