Σάββατο , 11 Ιουλίου 2020
Αρχική / Εκπαίδευση / Ξένη γλώσσα και παιδιά: Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσουν μαθήματα;
Ξένη γλώσσα και Παιδιά

Ξένη γλώσσα και παιδιά: Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ξεκινήσουν μαθήματα;

PenΣτις μέρες μας, είναι συχνό το φαινόμενο, οι μικροί μαθητές να μαθαίνουν μία ξένη γλώσσα πέραν της μητρικής τους. Η διδασκαλία της ξένης γλώσσας βρίσκεται και στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου. Οι γονείς, όμως, συχνά αναρωτιούνται ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει το παιδί τους μία ξένη γλώσσα.

Ποιες γλώσσες επιλέγουν οι γονείς;

Την πρώτη θέση κατέχουν τα Αγγλικά, ως διεθνής γλώσσα και γλώσσα του εμπορίου, της οικονομίας και της τεχνολογίας. Άλλες γλώσσες που επιλέγουν είναι τα Γερμανικά και τα Γαλλικά, διότι διδάσκονται και στο σχολείο. Σε μικρότερο ποσοστό επιλέγουν σαν ξένη γλώσσα τα Ισπανικά, τα Ιταλικά,  τα Ρωσικά αλλά και τα Κινεζικά! Ωστόσο, το ερώτημα που τους βασανίζει είναι πότε θεωρούνται έτοιμα τα παιδιά τους να μάθουν μία ξένη γλώσσα.

Πότε συνήθως μαθαίνουν μία ξένη γλώσσα οι μαθητές στην Ελλάδα;

Η πλειοψηφία των γονέων επιλέγουν να ξεκινήσει το παιδί τους μία ξένη γλώσσα από την ηλικία των 5  (Νήπιο – Πρώτη Δημοτικού)  ή στις ηλικίες μεταξύ 6 – 8 χρονών (Δευτέρα ή Τρίτη τάξη του Δημοτικού). Κάποιοι  επιλέγουν να τα ξεκινήσουν στην Τετάρτη Δημοτικού (9 χρονών).

Ποια είναι, όμως, η κατάλληλη  ηλικία  για να ξεκινήσει ένα παιδί μία ξένη γλώσσα;

Όταν το παιδί είναι 5 – 6 χρονών (Νήπιο, Πρώτη Δημοτικού), η εκμάθηση της ξένης γλώσσας γίνεται καθαρά με βιωματικό τρόπο, μέσα από δημιουργικές, κινητικές δραστηριότητες, μέσα από το παιχνίδι, την ζωγραφική, τα τραγούδια, τις κατασκευές και με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων. Δεν πιέζουμε το παιδί να γράφει πληθώρα λέξεων ή να μάθει γραμματική και ορθογραφία.

Όταν είναι 7 – 9 χρονών (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη Δημοτικού), αρχίζει να μαθαίνει το αλφάβητο, τις βασικές λέξεις και τις βασικές γραμματικές δομές. Η εκμάθηση της ξένης γλώσσας γίνεται μέσα από κείμενα προσαρμοσμένα στην ηλικία τους, σε συνδυασμό με την χρήση οπτικοακουστικών μέσων.  Για να είναι, λοιπόν, ένα παιδί έτοιμο να μάθει μία ξένη γλώσσα πρέπει να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις:

  • Να μιλάει καθαρά την μητρική του γλώσσα. Τυχόν προβλήματα  άρθρωσης  θα  του επιφέρουν προβλήματα και στην ξένη γλώσσα.
  • Να μην έχει βαριές μαθησιακές δυσκολίες ή άλλες διαταραχές . Είναι συχνό φαινόμενο οι μαθητές με δυσλεξία, δυσορθογραφία, δυσγραφία αλλά και ΔΕΠ-Υ να δυσκολεύονται να μάθουν εύκολα μία ξένη γλώσσα. Γι αυτό προτείνεται να ξεκινούν λίγο αργότερα για να ξεπεράσουν πρώτα τις δυσκολίες της μητρικής τους γλώσσας.
  • Να έχει μάθει καλά το αλφάβητο της μητρικής του γλώσσας και να έχει κάνει καλή εξάσκηση. Εν ολίγοις, να μην συναντά σοβαρές δυσκολίες στην μητρική του γλώσσα.

Συμπέρασμα!

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας για την ”κατάλληλη ηλικία” έναρξης εκμάθησης της ξένης γλώσσας. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες, δυσκολίες και βαθμό ετοιμότητας.

Συμβουλές!

  1. Παρατηρούμε το παιδί μας, βλέπουμε αν δυσκολεύετε στη μητρική του γλώσσα.
  2. Του δίνουμε χρόνο, δεν το πιέζουμε. Σκοπός είναι να αγαπήσει την ξένη γλώσσα.
  3. Μαθαίνουμε και εμείς μαζί του, συνεργαζόμαστε με τον εκπαιδευτικό, ενθαρρύνουμε το παιδί μας όταν συναντά δυσκολίες και το συζητάμε με τον εκπαιδευτικό.
  4. Επιλέγουμε το κατάλληλο Κέντρο Ξένων Γλωσσών ή τον κατάλληλο εκπαιδευτικό να αναλάβει το παιδί μας.
  5. Δεν αγχωνόμαστε.
  6. Ακόμα και αν δυσκολεύεται , ενθαρρύνουμε το παιδί στην προσπάθειά του. Συζητάμε με τον εκπαιδευτικό του για οποιοδήποτε θέμα μας απασχολεί.

 

Σύνταξη και Επιμέλεια: Αναστασία Πάνου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Αναστασία Πάνου

Αναστασία Πάνου
Είμαι εκπαιδευτικός - φιλόλογος με ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή. Ταυτόχρονα διδάσκω και την αγγλική γλώσσα καθώς έχω επάρκεια και διδακτική πιστοποίηση. Η δίψα μου για μεταβίβαση γνώσεων, ιδεών και εμπειριών με οδήγησε - παράλληλα με το διδακτικό λειτούργημά μου- στην συγγραφή άρθρων με τα οποία εκφράζω τις σκέψεις μου, τις αγωνίες μου και μου δίνεται η ευκαιρία να μεταδώσω τις εμπειρίες μου, τα βιώματα, και τις γνώσεις μου σε όλους. Μέσα από το Nancy's Blog θα γνωριστούμε καλύτερα και θα ενωθούμε στο ταξίδι της ανταλλαγής των εμπειριών, των ιδεών, των σκέψεων και των απόψεων. Καλό μας ταξίδι!!

Δείτε Επίσης

Τα πρώτα βήματα των παιδιών και ο ρόλος των γονιών

Τα πρώτα βήματα των παιδιών και ο ρόλος των γονιών

Πόση άραγε ικανοποίηση νιώθει ο γονιός, όταν βλέπει το παιδί του να στηρίζεται στα πόδια …