Άγχος: Έλεγχος Πραγματικότητας:
Η αλήθεια είναι ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευνοεί το άγχος. Οι πολλαπλοί ρόλοι, οι απαιτήσεις που έχουμε εμείς από τον εαυτό μας και οι γύρω μας από εμάς, οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε μπορεί να είναι στρεσογόνοι παράγοντες. Για τον λόγο αυτό, ο θετικός τρόπος σκέψης από μόνος του δεν είναι αρκετός. Το να αλλάξω απλά τις αρνητικές μου σκέψεις δεν είναι αρκετό από την στιγμή που υπάρχουν εξωτερικά ερεθίσματα. Το κλειδί είναι, όμως, ότι είναι μόνο ερεθίσματα. Σημασία έχει το νόημα που τους δίνεις!
Επιπλέον, ο εγκέφαλός μας είναι φτιαγμένος να λειτουργεί με τρόπο που εξασφαλίζει την επιβίωση. Τι σημαίνει αυτό; Εστιάζει στους κινδύνους, τις απειλές και «μαθαίνει» να αντιδρά αποφεύγοντας ερεθίσματα που έχουν παράγει έντονο σωματικό ή συναισθηματικό πόνο. Σκέψου τις φοβίες: αποτελούν περιστατικά έντονης και συχνά παράλογης αντίδρασης σε ένα ερέθισμα, αντίδραση που χρειάστηκε μόνο μια φορά ο εγκέφαλος για να αυτοματοποιήσει προκειμένου να σε «προστατέψει». Οι άνθρωποι των σπηλαίων εξαρτώνταν από αυτή την ικανότητα του εγκεφάλου προκειμένου να επιβιώσουν. Εκατοντάδες χρόνια μετά, ο εγκέφαλος του σύγχρονου ανθρώπου συνεχίζει να επιτελεί την ίδια λειτουργία. Ψάχνει ακόμη κινδύνους: είναι όλα αυτά για τα οποία ανησυχείς.
Πώς λειτουργεί για εσένα το άγχος;
Ενώ το άγχος ως λέξη έχει αρνητική χροιά, μπορεί να λειτουργήσει και θετικά. Ως παράγοντας κινητοποίησης. Μήπως το να αισθάνεσαι αγχωμένη σε βοηθάει να πετύχεις ένα στόχο, να προλάβεις μία προθεσμία, να πάρεις μία σημαντική απόφαση ή ένα ρίσκο; Εάν ναι, τότε το χρησιμοποιείς με τρόπο παραγωγικό. Μπορεί, όμως, το άγχος να σε παραλύει και να μην σου επιτρέπει να προχωράς μπροστά ή να σε μπλοκάρει συναισθηματικά και να μην σου επιτρέπει να είσαι ευέλικτος και να βλέπεις πολλές επιλογές δράσης. Με άλλα λόγια μπορεί να λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας. Στην περίπτωση αυτή σκέψου: τι είναι το αντίθετο του άγχους; Τι θα έκανες εάν δεν είχες άγχος; Αυτό μπορεί να είναι το μέλλον σου!
Πώς μπορώ να ζήσω διαφορετικά;
Υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορούν να σε βοηθήσουν να ελέγξεις και να απαλλαγείς απο το άγχος. Το άγχος είναι μια συμπεριφορά που έχεις μάθει και αυτοματοποιήσει σαν ένας δισκος που παίζει συνεχώς την ίδια μουσική. Εάν τον γρατσουνίσεις αρκετά δεν θα μπορείς να ακούσεις πλέον την μουσική. Το NLP μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις τέτοια μοτίβα σκέψης. Εάν δεν αντιμετωπίζεις έντονη μελαγχολία, κατάθλιψη ή σκέψεις αυτοκτονίας υιοθέτησε τις ακόλουθες στρατηγικές.
Στρατηγική #1: Φρόντισε τον εαυτό σου
Η σωματική σου υγεία είναι πολύ σημαντική. Επιπλέον, φροντίζοντας τον εαυτό σου τον βάζεις σε προτεραιότητα. Είναι μία πράξη αγάπης και η αγάπη για τον εαυτό μας και η αποδοχή είναι αντίδοτο για το στρες.
Πόση καφεΐνη πίνεις;
Πόσο συχνά κάνεις σωματική άσκηση;
Πόση ζάχαρη καταναλώνεις;
Πώς είναι ο ύπνος σου;
Ποιές ώρες της μέρας αισθάνεσαι περισσότερο αγχωμένη;
Έχεις ελέγξει την ορμονική σου λειτουργία;
Απαντώντας στις ερωτήσεις θα δεις ποιές από τις συνήθειές σου σε βοηθούν να αποβάλεις το άγχος και επιπλέον τι μπορείς να αποφασίσεις να υιοθετήσεις ως πρακτική για να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου και να φροντίσεις τον εαυτό σου. Να θυμάσαι επίσης ότι η επαφή με την φύση και ο διαλογισμός ή η καταγραφή ημερολογίου είναι επίσης ευεργετικά.
Στρατηγική #2: Εντόπισε τι κερδίζεις διατηρώντας το άγχος.
Στο Life Coaching υπάρχει αυτό που ονομάζουμε “δευτερεύον όφελος”. Δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσεις ότι πολλές φορές οι άνθρωποι επιλέγουν να διατηρούν ένα πρόβλημα αντί να το αντιμετωπίζουν. Αυτό συμβαίνει γιατί σε κάποιο επίπεδο το πρόβλημα τους εξυπηρετεί, παράγει για αυτούς ένα όφελος. Σκέψου το άγχος που έχεις:
Ποιούς άλλους ανθρώπους επηρεάζει;
Ποιός ωφελείται;
Πώς νιώθεις εσύ για τον εαυτό σου έχοντας ένα τέτοιου είδους “επίμονο” πρόβλημα;
Υπάρχει κάποιος που λειτουργεί ως ο άνθρωπος που σε σώζει ή σε παρηγορεί ή σε στηρίζει;
Υπάρχει κάποιος που πληγώνεται ή αισθάνεται ενοχή;
Εάν απαντώντας τις ερωτήσεις διαπιστώνεις ότι το άγχος σου εξυπηρετεί μια ανάγκη σου, με ποιόν τρόπο, πιο δημιουργικό, θα μπορούσες να την εξυπηρετήσεις ώστε να μην χρειάζεσαι το άγχος;
Στρατηγική #3 Καταγραφή
Μία πολύ καλή πρακτική είναι να καταγράψεις σε ένα ημερολόγιο τις σκέψεις, τον χρόνο και το περιβάλλον μέσα στα οποία νιώθεις άγχος. Έτσι θα εντοπίσεις τις συνθήκες που αποτελούν για σένα την αφετηρία και θα φέρεις στην συνειδητή σου αντίληψη τον μηχανισμό μέσα από τον οποίο δημιουργείς το άγχος ως συναίσθημα μέσα σου.
Υπάρχει κάποιος χώρος που συσχετίζεις με άγχος; Γιατί; Τι άλλο νόημα θα μπορούσες να του δώσεις;
Υπάρχει κάποιος χώρος που αισθάνεσαι πιο χαλαρή; Πώς θα μπορούσες να περνάς περισσότερο χρόνο εκεί;
Ποιές στιγμές της μέρας αισθάνεσαι περισσότερο άγχος;
Τι ακριβώς λες στον εαυτό σου αμέσως πριν και μόλις αγχωθείς; Τι διαφορετικό μπορείς να του πεις που να δείχνει αγάπη, κατανόηση και εκτίμηση προς τον εαυτό σου;
Είναι δικά σου λόγια ή κάποιου άλλου; Εάν είναι άλλου, ποιανού είναι; Σε εξυπηρετούν αυτά τα λόγια;
Πώς είναι αυτή η φωνή; Μπορείς να την φανταστείς να σου μιλάει σε τόνο αστείο; Τι συμβαίνει τότε;
Τι κάνεις με το σώμα σου όταν είσαι αγχωμένη; Πώς αναπνέεις γρήγορα ή αργά; Τι θα γίνει εάν επιβραδύνεις τον ρυθμό της αναπνοής σου και αρχίσεις να αναπνέεις από την κοιλιά;
Φαντάσου το άγχος σαν μία πόρτα που ανοίγεις και σε οδηγεί σε αυτό το συναίσθημα. Μπορείς να επιλέξεις να μην την ανοίξεις.
Όταν φτάσεις μπροστά της απλά διάλεξε να ανοίξεις την διπλανή: για παράδειγμα αυτή που οδηγεί στην ευγνωμοσύνη, στην αγάπη ή στην συμπόνοια. Μπορείς να επιλέξεις να σπάσεις το μοτίβο. Και το πρώτο βήμα είναι να είσαι σε θέση να το αναγνωρίζεις!
Ως Strategic Intervention Life Coach χρησιμοποιώ οκτώ διαφορετικές στρατηγικές για να βοηθήσω τους πελάτες μου να αποβάλλουν το μή δημιουργικό άγχος. Σημείο εκκίνησης, όμως, είναι η αγάπη, η κατανόηση και η ενδυνάμωση του πελάτη, γιατί οι συνθήκες είναι αντικειμενικές αλλά το νόημα, το όραμα και γιατί όχι, το να υποφέρουμε είναι επιλογή.
Θέλω να φανταστείς ότι σταματάς να έχεις άγχος. Τι παρατηρείς διαφορετικό στη ζωή σου; Για πόσα πράγματα έχεις περισσότερο χρόνο και διάθεση; Τι θα ήθελες να αποφασίσεις σήμερα να κάνεις για αυτό;
Σύνταξη: Μαρία Λαζαρίδου