Και αυτό ακριβώς υποστηρίζει μια νέα έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα τα μωρά χαμογελούν επίτηδες στην μαμά τους, γιατί περιμένουν ότι θα τους το ανταποδώσουν και εκείνες. Είναι ένας τρόπος επικοινωνίας για να δεθούν ακόμα περισσότερο.
Συγκεκριμένα, στην έρευνα έλαβαν μέρος 13 μωρά μεταξύ 4-17 εβδομάδων μαζί με τις μητέρες τους. Οι επιστήμονες θέλησαν να ανακαλύψουν ποιο είναι το αποτέλεσμα όταν η μητέρα και το μωρό χαμογελάνε μεταξύ τους, αλλά και όταν δεν το κάνουν. Στη συνέχεια, εξέτασαν τι συμβαίνει μόνο όταν χαμογελάει η μητέρα ή μόνο το μωρό. Για να βρουν τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς εφάρμοσαν τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην ρομποτική, την ψυχολογία, αλλά και τον προγραμματισμό.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μωρά ανταπέδιδαν το χαμόγελο της μαμάς τους, μόνο όταν εκείνες τους χάριζαν ένα χαμόγελο. Αντίθετα αν εκείνες ήταν γενικά χαμογελαστές, χωρίς να εστιάζουν σε εκείνα, τα μικρά δεν ανταπέδιδαν το χαμόγελο. Ήθελαν δηλαδή την απόλυτη προσοχή τους.
Με αυτόν τον τρόπο οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέσω του μιμητισμού. Από πολύ μικρή ηλικία έχουν κοφτερή αντίληψη και, όταν βλέπουν την μητέρα τους να είναι ευτυχισμένη όταν τα κοιτάζει, προσπαθούν να την μιμηθούν.
Οι υπεύθυνοι της μελέτης συμφωνούν ότι, αν και το αναλυθέν δείγμα μητέρων και μωρών ήταν πολύ μικρό, τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ σημαντικά -διότι μπαίνουμε στα αχαρτογράφητα εδάφη για το πώς επικοινωνούν τα μωρά με τους γονείς τους.
Πηγή: mama365.gr