Υλικά για καροτόσουπα 2 ατόμων:
Για την σούπα:
6 τεμ. μανιτάρια φρέσκα (λευκά)
700 γρ. καρότο σε ψιλές ροδέλες
300γρ. γλυκοπατάτα (σε μικρούς κύβους)
2 μέτρια ξηρά κρεμμύδια (λευκά)
2 τεμ. πιπεριές Φλωρίνης σε μικρά καρέ
80- 100 γρ. πράσο ψιλοκομμένο
35 γρ. τριμμένο τζίντζερ
χυμό από 4 πορτοκάλια
15ml ελαιόλαδο
1 κ. γλ. κάρδαμο
2 κ. γλ. μουστάρδα σε σκόνη
800 ml ζωμό λαχανικών
15γρ. βούτυρο καρύδας ή κανονικό (προσωπικά προτιμώ το καρύδας στην συγκεκριμένη συνταγή, γιατί είναι αρωματικό)
100 ml γάλα καρύδας
3-4 φύτρες μουστάρδας (για το στόλισμα του πιάτου μας και είναι και βρώσιμο)
Αλάτι, πιπέρι (κατά προτίμηση)
Υλικά για το μαρινάρισμα των μανιταριών:
20 ml Tamari sauce
15 ml ξύδι βαλσάμικο
10 ml καλό ελαιόλαδο
5-6 κοτσάνια φρέσκο θυμάρι
1 σκελίδα σκόρδο σπασμένη (προαιρετικά)
2-3 φέτες ψωμί ολικής αλέσεως (θα μας χρειαστεί για τα κρουτόν που θα φτιάξουμε) κομμένο σε κύβους
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σαν πρώτη κίνηση, μαρινάρουμε τα μανιτάρια μας, από βραδύς. Τα αφήνουμε σκεπασμένα με μια μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο, να τραβήξει καλά τα αρώματά του.
Στην κατσαρόλα προσθέτουμε λάδι, βούτυρο, κάρδαμο και μουστάρδα σε σκόνη και μόλις ζεσταθεί το βούτυρο με το λάδι, προσθέτουμε το καρότο και την γλυκοπατάτα και ανακατεύουμε. Τα σοτάρουμε για 10′ με 15′ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά. Η φωτιά μας, είναι σε μέτρια ένταση.
Συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 10′ ακόμα και σβήνουμε με λίγο από τον ζωμό λαχανικών (150 γρ.). Όταν τα λαχανικά μας μαλακώσουν, συμπληρώνουμε τον υπόλοιπο ζωμό. Ο λόγος για τον οποίο βάζουμε τον ζωμό σε δύο φάσεις είναι γιατί θέλουμε να δώσουμε βάθος στην σούπα.
Έπειτα, χαμηλώνουμε την φωτιά μας και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε για 45′ έως 60′, έως ότου να ομογενοποιηθούν τα υλικά με τον ζωμό.
Στο επόμενο βήμα, περνάμε την σούπα με ένα ραβδομπλέντερ ή μίξερ και αφού η σούπα μας γίνει βελουτέ, την ξαναπερνάμε στην κατσαρόλα, της δίνουμε μια βράση, να δέσει η σούπα ελαφρώς και πέντε λεπτά πριν κλείσουμε την φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τον χυμό του πορτοκαλιού και το γάλα καρύδας.
Δίνουμε μια δυνατή βράση για 4′-5′ λεπτά, κλείνουμε την φωτιά και ελέγχουμε το αλατοπίπερό μας. Ωστόσο έχουμε ψήσει τα μανιτάρια πάνω σε μια λαμαρίνα, στον φούρνο, στον αέρα για 22′, ολόκληρα.
Σερβίρουμε την καροτόσουπα με τρία-τέσσερα κομμάτια μανιτάρια, 2-3 κρουτόν και φύτρες μουστάρδας.
Tips!
- Η σούπα πρέπει να έχει υδαρή σύσταση, αλλά να μην είναι χυλός.
- Τα μανιτάρια αφού τα ψήσουμε, θα πρέπει να κοπούν στα τέσσερα, εάν είναι μέτρια. Εάν είναι μικρά, στα δύο.
- Τα κρουτόν τα ψήνουμε στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς κελσίου, για 16′ περίπου. Έως ότου αφαιρεθεί η υγρασία από το ψωμί.
Καλή σας απόλαυση!
Εάν η μαγειρική για σένα είναι τέχνη, σου προτείνω να δεις την συνταγή για Poullet noir ΕΔΩ – Ένα καλλιτεχνικό πιάτο για όσους αγαπούν το καλό φαγητό!
Συνταγή: Παναγιώτης Τζαμάνου, Executive Chef
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Τζαμάνου