Διαλειμματική νηστεία 5:2 : Ποιά είναι τα δυνατά και αδύναμα σημεία της;

Διαλειμματική νηστεία 5:2 : Ποιά είναι τα δυνατά και αδύναμα σημεία της;

PenΕκτός από την διαλειμματική νηστεία 16:8 που αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο υπάρχει και μία δεύτερη επιλογή, η οποία ονομάζεται δίαιτα 5:2. Ας αναλύσουμε τη φιλοσοφία της δίαιτας αυτής και ποιά είναι τα δυνατά ή αδύναμα σημεία της.

Το διατροφικό πλάνο αυτής της δίαιτας είναι το εξής:

Για πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορείτε να φάτε κανονικά και δεν έχετε να ανησυχείτε για τον περιορισμό των θερμίδων. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα είναι καλό να τρώτε υπερβολικά. Απλά, ότι μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε μέσα στα λογικά, καθημερινά πλαίσια διατροφής. Στην συνέχεια κατά τις άλλες δύο μέρες, πρέπει να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων σας στο ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών σας.  Αυτό είναι περίπου 500 θερμίδες ανά ημέρα για τις γυναίκες και 600 για τους άνδρες.  Μπορείτε εσείς να επιλέξετε οποιεσδήποτε δύο ημέρες της εβδομάδας για τον περιορισμό των θερμίδων εφόσον υπάρχει και μία ημέρα ενδιάμεσα στην οποία θα τρώτε κανονικά.

Θα ήταν πιο ωφέλιμο να κρατήσουμε μία απόσταση στις ημέρες νηστείας και να μην οργανώνουμε για δύο συνεχόμενες μέρες περιορισμό θερμίδων.

Μία αποτελεσματική πρόταση για τη διαμόρφωση του προγράμματος διατροφής σας μπορεί να περιλαμβάνει τη Δευτέρα και την Πέμπτη ως ημέρες νηστείας και τις υπόλοιπες ημέρες με τα κανονικά γεύματα. Η χρονική διάρκεια της τήρησής της εξαρτάται επίσης από το στόχο απώλειας βάρους που έχουμε θέσει. Επομένως, η τήρησή της διαρκεί μέχρι να χάσουμε τα κιλά που επιθυμούμε.

Τι τροφές είναι καλό να προτιμάμε;

Όπως και στην νηστεία 16:8 έτσι και σε αυτή θα πρέπει τις μέρες περιορισμού θερμίδων το διατροφικό μας πλάνο να περιλαμβάνει συγκεκριμένες ομάδες τροφών, έτσι ώστε να αισθανόμαστε με μεγαλύτερη ευκολία κορεσμό. Άρα στις δύο αυτές μέρες όπου καταναλώνουμε μικρή ποσότητα θερμίδων καλό είναι να καταναλώνουμε τις παρακάτω τροφές:

  • άπαχο κρέας,

  • αυγά,

  • ξηρούς καρπούς,

  • γαλακτοκομικά,

  • όσπρια,

  • φρούτα, πράσινα λαχανικά και

  • δημητριακά ολικής άλεσης και σιτηρά.

Οι τρόποι κατανάλωσης των τροφών αυτών και οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε για να πετύχουμε τον στόχο μας χωρίς να πεινάσουμε είναι πολυάριθμοι.

Τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνες θα μπορούσαμε να τα συνδυάζουμε με πρωτεΐνη και άμυλο σε μορφή σαλάτας ή σούπας για να αισθανόμαστε χορτάτοι.

Τα δημητριακά ολικής, όπως η βρώμη, μπορούν να βοηθήσουν στην δημιουργία ενός ενισχυμένου πρωινού με αποτέλεσμα την αίσθηση κορεσμού από την αρχή της ημέρας.

Οι ξηροί καρποί καλό είναι να καταναλώνονται σχεδόν σε κάθε γεύμα για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει άφθονο νερό, ακόμη και μέσα στα γεύματα, διότι όσο περισσότερα υγρά καταναλώνουμε τόσο πιο εύκολα αισθανόμαστε χορτάτοι.

Τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, όπως και το άπαχο κρέας είναι μία καθαρή πηγή πρωτεΐνης, γι’ αυτό και ενισχύουν το σώμα μυϊκά και ενεργειακά για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις απόδοσης μέσα στις δύο μέρες έλλειψης τροφής. Τα όσπρια αποτελούν κι αυτά μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, αλλά έχουν και το πλεονέκτημα δράσης στο πεπτικό σύστημα ενεργοποιώντας τη λειτουργία του εντέρου.

Δυνατά σημεία

Είναι πολύ καλή για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να οργανώσουν συχνά γεύματα μέσα στη μέρα για επαγγελματικούς κυρίως λόγους.

Μπορεί να βοηθήσει τον καθένα που την εφαρμόζει στο να αντιληφθεί τις προσωπικές του διατροφικές ανάγκες και αντοχές αλλά και τα σημεία όπου αισθάνεται κορεσμό.

Εξυπηρετεί στην κατανόηση και το διαχωρισμό της συναισθηματικής από την οργανική πείνα και αποτρέπει από την σκέψη του φαγητού όταν αυτό δεν αποτελεί επιλογή.

Μετά από μελέτες αποδείχθηκε ότι μπορεί να έχει θετική επίδραση:

Αδύναμα σημεία

Για όσους δυσκολεύονται κατά τον περιορισμό κατανάλωσης θερμίδων είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στη διάθεση, τη συγκέντρωση ή ακόμη και στη σχέση τους με το φαγητό.

  • Δεν ενδείκνυται για άτομα με προβλήματα υγείας, όπως είναι ο διαβήτης, για άτομα που πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή, για εγκύους ή λεχώνες καθώς επίσης για έφηβους ή παιδιά.

Μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο μεταβολικό ρυθμό, λόγω των ολιγοθερμιδικών γευμάτων τις ημέρες της νηστείας.

Είναι πιθανό, να μην έχει απόδοση όταν τις υπόλοιπες μέρες, εκτός των δύο ημερών νηστείας, η διατροφή δεν περιλαμβάνει οργανωμένα και κανονικά γεύματα, αλλά ακανόνιστα και υπερβολικά σε ποσότητα.

Μέσα στο διάστημα νηστείας πολλοί παρουσιάζουν ατονία, ζαλάδες ή ακόμη και εφίδρωση λόγω της απουσίας γευμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, αν παρουσιάσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα καλό είναι να επικοινωνήσετε με ειδικό γιατρό.

Τέλος, δεν μπορεί να υποστηρίξει θερμιδικά ανθρώπους που έχουν πολύ καλή σχέση με τη φυσική δραστηριότητα και αθλούνται συχνά.

 

Σύνταξη: Αλεξάνδρα Χούνου

Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Αλεξάνδρα Χούνου

Ονομάζομαι Αλεξάνδρα Χούνου . Αποφοίτησα από το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. Ασχολούμαι με τη γυμναστική και το χορό. Ταξιδεύω συχνά και μου αρέσει να μαθαίνω ξένες γλώσσες. Αφορμή κι αιτία στην επιλογή και την αγάπη που ανέπτυξα γι'αυτή την επιστήμη στάθηκε ένα ρητό του Ιπποκράτη που ανέφερε ότι τα τρόφιμα είναι τα καλύτερα φάρμακα. Πράγματι είναι φάρμακα σώματος αλλά και ψυχής γιατί το να τρως σωστά είναι δείγμα αυτοσεβασμού. Είναι χαρά μου, λοιπόν, όλα όσα έχω διδαχτεί και εφαρμόσει να τα μοιραστώ μαζί σας μέσα από το Nancy's Blog

Δείτε Επίσης

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Μαύρη σοκολάτα: 7 λόγοι να την επιλέξεις όταν θες να φας γλυκό!

«Όταν ψάχνεις για ένα γλυκό σνακ, ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας μπορεί να είναι στην πραγματικότητα …

18 τροφές που πρέπει να υπάρχουν στην κουζίνα μας

18 υγιεινές τροφές που πρέπει να υπάρχουν στην κουζίνα μας

Σας παρουσιάζω τις 18 τροφές που πρέπει να υπάρχουν στην κουζίνα μας για να κάνουμε …

Μπορώ να γυμναστώ αμέσως μετά τον τοκετό;

Μπορώ να γυμναστώ αμέσως μετά τον τοκετό;

Πολλές έγκυες γυναίκες αναρωτιούνται, αν μπορούν να γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πόσο …

Περπάτημα: Η φυσική θεραπεία με τα καλύτερα αποτελέσματα

Περπάτημα: Η φυσική θεραπεία με τα καλύτερα αποτελέσματα

Δεν υπάρχει καρδιολόγος που να μην έχει συστήσει στους ασθενείς του το περπάτημα είτε για …

Verified by ExactMetrics