Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να εφαρμόζουμε ένα διατροφικό πλάνο αυτή τη κρίσιμη χρονική περίοδο με σκοπό να διατηρήσουμε ή να χάσουμε τα κιλά που επιθυμούμε, αλλά και να κρατήσουμε το μυαλό μας μακριά από αρνητικές σκέψεις.
Όπως έλεγαν και οι Αρχαίοι Έλληνες: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί.»
Ακολουθεί ένας πλήρης διατροφικός οδηγός για όσο μένουμε σπίτι, αλλά και για μετά την επιστροφή μας στην κανονικότητα!
Οργανώνουμε τα γεύματά μας και φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα με καταγεγραμμένες τις ώρες αλλά και την ποσότητα του γεύματος.
- Φροντίζουμε να τοποθετηθεί σε ορατό σημείο ώστε να μην το παραμελούμε και να διατηρείται συνέπεια στο πρόγραμμα.
Εφαρμογές στο κινητό σας για να παραμείνετε πιστοί σε πρόγραμμα διατροφής χωρίς εύκολες ατασθαλίες και να ελέγχετε τα γεύματά σας είναι το «diet coaching» αλλά και το «YAZIO» τα οποία προσφέρουν οργάνωση, προγραμματισμό γευμάτων και ενίσχυση αυτοελέγχου.
Αφιερώνουμε έστω 10-20 λεπτά για να κάνουμε ασκήσεις γυμναστικής για να διατηρούμε τη φυσική μας κατάσταση σε καλά επίπεδα και να νιώθουμε ευεξία.
-
Μια πολύ καλή επιλογή που θα ενισχύσει την καλή μας διάθεση είναι η «pilates», η «yoga», όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε πολυάριθμα μαθήματα, καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές στο διαδίκτυο.
-
Εξίσου ευχάριστος είναι και ο περίπατος στη γειτονιά! Μάλιστα, καλό θα ήταν να υπάρχει καθημερινά στο πρόγραμμα, ανεξάρτητα από τη γυμναστική στο σπίτι.
-
Άλλες απλές λύσεις γυμναστικής είναι να ανεβοκατεβαίνουμε σκάλες για μια συνεχή διάρκεια των 10-15 λεπτών ή να κάνουμε απλά steps σε ένα μικρό χώρο ή πηδηματάκια, πάλι σε ίδιο χρονικό διάστημα.
-
Χρησιμοποιούμε αντικείμενα του σπιτιού για βάρη (εάν δεν έχουμε κάποιο όργανο γυμναστικής), όπως είναι τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού.
-
Αν δεν μας ελκύει αυτό το είδος γυμναστικής, μπορούμε να βάλουμε μουσική και να χορέψουμε ή αλλιώς να παρακολουθήσουμε διαδικτυακά κάποιο πρόγραμμα αερόβιας γυμναστικής.
Φροντίζουμε να έχουμε πάντα στο ψυγείο μας φρούτα και λαχανικά και φυσικά να συνοδεύουν τα περισσότερα γεύματα της ημέρας.
Είναι απαραίτητα για την διασφάλιση της υγείας μας, την ενεργοποίηση του μεταβολικού ρυθμού αλλά και για την προσθήκη όμορφων χρωμάτων στο φαγητό μας. Αυτό αλλάζει πολύ την διάθεσή μας και έτσι διευκολύνεται η έκκριση των ορμονών της χαράς.
Πίνουμε αρκετό νερό σταδιακά για να αισθανόμαστε κορεσμό.
Αποφεύγουμε τους πολλούς καφέδες και τους αντικαθιστούμε με άλλα ροφήματα, όπως:
-
φρέσκος χυμός πορτοκάλι ή ρόδι,
-
τσάι matcha,
-
πράσινο τσάι,
-
αρωματισμένο νερό για αποτοξίνωση,
-
ροφήματα με κακάο ή και γιαούρτι (smoothies).
Σημαντικό είναι το νερό να βρίσκεται και στη μορφή του φαγητού, όπως είναι οι σούπες.
Έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες η προστασία που προσφέρουν στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ακόμη μία ευεργετική συμβουλή για τη διάθεσή μας κατά την παραμονή στο σπίτι είναι τα χαλαρωτικά αφεψήματα με τσάι για το βράδυ ή ένα ποτήρι κρασί, καθώς βοηθάει στη χαλάρωση, τον ευχάριστο ύπνο κατά την κατάκλιση και τη γενικότερη καλή ψυχολογία.
Επιλέγουμε υγιεινές συνταγές για να πειραματιστούμε στην κουζίνα μας, να αισθανθούμε πιο δημιουργικοί, αλλά και για να διατηρούμε υγιεινές τις επιλογές στο φαγητό μας.
Στο Nancy’s Blog μπορείτε να βρείτε υπέροχες, υγιεινές, νόστιμες και εύκολες συνταγές.
Βάζουμε τα προϊόντα ολικής στη ζωή μας, καθώς βοηθούν την:
-
μεταβολική διαδικασία,
-
καύση λίπους και
-
έκκριση σεροτονίνης, ορμόνη που ευθύνεται για την καλή μας διάθεση!
Δεν ξεχνάμε να φτιάχνουμε γευστικούς συνδυασμούς προσθέτοντας πρωτεϊνούχα τρόφιμα μαζί με φρούτα ή λαχανικά για την λήψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για το σώμα μας.
Τέλος, είναι ωφέλιμο να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας και να εμπλουτίσουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες όπως είναι:
-
η Α (γλυκοπατάτα, καρότο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αυγά, λιπαρά ψάρια) και
-
η C (πορτοκάλι, ρόδι, φράουλες, μούρα, μπρόκολο, κουνουπίδι, κόκκινη πιπεριά, σπαράγγια).
Έτσι, είναι ευκολότερη η διαδικασία της καύσης, αλλά και η προστασία του οργανισμού από την έκθεση στον ιό.
- Παρόμοια δράση έχουν κι άλλες τροφές, όπως οι σπόροι και οι ανεπεξέργαστοι ξηροί καρποί, οι οποίοι διαθέτουν άφθονα λιπαρά οξέα, ουσίες που έχουν προστατευτικό ρόλο.
Άλλη μία τέτοια κατηγορία τροφών είναι και τα γαλακτοκομικά, κυρίως το γιαούρτι.
Τα προβιoτικά και πρεβιoτικά που εμπεριέχονται σε αυτό, ρυθμίζουν την εντερική χλωρίδα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Εξίσου ευεργετικά τρόφιμα για τον σκοπό αυτό είναι:
-
το σκόρδο,
-
το κρεμμύδι,
-
η ντομάτα,
-
ο μαϊντανός,
-
το μέλι,
-
ο κουρκουμάς,
-
η σόγια και
-
η πιπερόριζα (ginger)
Συμπερασματικά, θα ήταν σημαντικό για την υγεία μας, η υιοθέτηση αυτών των διατροφικών συμβουλών, με σκοπό να εξασφαλίζεται η σωματική ευεξία και η ψυχική ηρεμία, όχι μόνο σε περιόδους εγκλεισμού στο σπίτι, αλλά και μετά την επιστροφή μας στην κανονικότητα.
Σύνταξη: Αλεξάνδρα Χούνου
Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου