Παρασκευή , 27 Ιανουαρίου 2023

Μια προσευχή για τον αφανισμένο Ελληνισμό της Ανατολής

PenΤο δεύτερο βιβλίο της τριλογίας έφτασε στα χέρια μου την περίοδο της καραντίνας. Η πιο καλή παρέα που θα μπορούσα να έχω. «Μια προσευχή για τα Παλιά Ασήμια». Το βιβλίο είναι γεμάτο σκηνές, εικόνες, συναισθήματα, περιγραφές και ιστορικά στοιχεία για την Καππαδοκία, την Σμύρνη και την Καισάρεια.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του δεύτερου βιβλίου της τριλογίας

Στο βιβλίο αυτό μαθαίνουμε την ιστορία του Μποδοσάκη, της Σεβαστής και της Ελισάβετ Χατζηαβράμογλου, των τέκνων της επιφανούς οικογένειας της Καππαδοκίας. Οι γονείς τους αποσύρονται σιγά σιγά από την πλοκή της ιστορίας, χωρίς όμως, να σταματούν να παίζουν ρόλο στις εξελίξεις. Ο Ιορδάνης, ο νόθος γιος του παππού των παιδιών, αποκτά υπόσταση και θέλει να καταστρέψει τις ζωές των ανθρώπων που θεωρεί ότι του στέρησαν τα πάντα. Η Σεβαστή και η Ελισάβετ, απομονωμένες στο αρχοντικό τους στην Καισάρεια, ζουν τραγικά γεγονότα και όταν φτάνει η στιγμή της ανταλλαγής των πληθυσμών, οι ζωές τους αλλάζουν ριζικά και αμετάκλητα.

Ο Ομέρ, από την άλλη, ξετυλίγει τη δική του τραγική ιστορία. Μουσουλμάνος από το Βόιο Κοζάνης, με την ανταλλαγή πληθυσμών, αναγκάστηκε να ταξιδέψει μέχρι τη Θεσσαλονίκη και από εκεί να εγκατασταθεί τελικά στην Καππαδοκία, στους τόπους των Χατζηαβράμογλου. Ακολουθούμε βήμα προς βήμα τη δύσκολη πορεία του, την εναλλαγή των συναισθημάτων του, τον πόνο, την κοροϊδία, την εξαπάτηση, την εξαθλίωση, τις δύσκολες συνθήκες στο καράβι. Η Έλσα του σήμερα, αρχίζει να ακολουθεί τα χνάρια των προγόνων της και να περνάει από τα μέρη όπου είχαν ζήσει.

Γιατί να το διαβάσετε!

Η υπέροχη, συγκινητική γραφή της κυρίας Κόντζογλου με γοήτευσε και εντυπωσιάστηκα με τις γνώσεις της για την Καππαδοκία. Συγκινήθηκα στις τελευταίες σελίδες που η Έλσα προσκυνάει το αρχοντικό των Χατζηαβράμογλου. Όσον αφορά την ιστορία του Ομέρ, έκλαψα πολύ. Φανταστείτε να ζείτε σε ένα ορεινό χωριό, να μιλάτε ελληνικά, να είστε μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα και ξαφνικά να σας πετάνε στην άλλη άκρη της θάλασσας.

Μια προσευχή

Μια προσευχή για τις ψυχές αυτών που έμειναν πίσω, να τους θυμούνται οι απόγονοι που ξεριζώθηκαν από μια υπογραφή. Μια προσευχή για τους ανθρώπους που ζούσαν επί τριάντα γενιές με ευημερία, ηρεμία, ομόνοια, ισονομία σε έναν παραδεισένιο τόπο.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Δήμητρα Γραμμένου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Δήμητρα Γραμμένου

Είμαι η Δήμητρα και έχω σπουδάσει μηχανικός υλικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είμαι παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού. Η γραφή για μένα είναι δημιουργία. Μια μορφή τέχνης. Όνειρό μου είναι να γίνω συγγραφέας.

Δείτε Επίσης

«Γινάτι»: Το συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου

Το «Γινάτι» είναι ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα, με πρωτότυπους και αληθινούς χαρακτήρες. Πρόκειται για ένα …

«Το βασίλειο», του Jo Nesbo: Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι!

Αν είσαι λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας, τότε αυτό το καλοκαίρι πρέπει, οπωσδήποτε, να διαβάσεις «Το …

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για τους μικρούς μας φίλους

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για τους μικρούς μας φίλους

Αυτά τα Χριστούγεννα ας κάνουμε ένα δώρο στους καλούς μας φίλους που όχι μόνο θα …

Τι μπορεί να σημαίνει η επιστροφή σε μια πόλη που δεν σε θέλει;

«Η επιστροφή» είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς «Οι κόρες της Ελλάδας» και διαδραματίζεται κυρίως …