
Οι δουλειές του σπιτιού γίνονται πολλές φορές η αιτία να έρθει σε αντιπαράθεση ένα ζευγάρι, με τον άντρα να υποστηρίζει πως η γυναίκα που δεν εργάζεται, «δεν κουράζεται.»
«Τι κάνεις όλη μέρα και κουράζεσαι;», «γιατί το σπίτι δεν είναι τακτοποιημένο σήμερα, τι έκανες όλη μέρα», «γιατί δεν έχει φαγητό, όλη μέρα σπίτι είσαι…» και άλλες πολλές τέτοιου είδους εκφράσεις που ακούει μία γυναίκα από τον σύζυγό της.
Γυναίκες που δεν εργάζονται είτε γιατί δεν μπορούν να βρουν δουλειά είτε γιατί έχουν παιδιά και έχουν επιλέξει να μείνουν στο σπίτι να ασχοληθούν με τη φροντίδα του νοικοκυριού και το μεγάλωμα των παιδιών τους.
Αλήθεια φίλε μου άντρα, ποιος σου είπε πως η γυναίκα που κάθεται στο σπίτι δεν κουράζεται;
-
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ, αν έχει μέσα σε όλο το εικοσιτετράωρο έστω μισή ώρα να αφιερώσει στον εαυτό της;
-
Σου έχει περάσει από το μυαλό, πόσο αδικημένη αισθάνεται όταν σε ακούει να της λες πως δεν κάνει τίποτα;
-
Έχεις σκεφτεί ποτέ, πόσο την υποτιμάς με τα λόγια σου;
-
Έχεις βάλει ποτέ τον εαυτό σου στη θέση της;
-
Έχεις συναίσθηση πόσο κακό κάνεις στην ψυχολογία της με το να μην εκτιμάς τον κόπο και τον χρόνο που αφιερώνει ώστε εσείς, όλα τα μέλη της οικογένειας να τα έχετε όλα έτοιμα;
Ρητορική είναι η ερώτηση φίλε μου άντρα, διότι αν είχες σκεφτεί ποτέ όλα τα παραπάνω, θα τη σεβόσουν τη γυναίκα σου, θα εκτιμούσες το καθετί που κάνει, το κάθε λεπτό που αφιερώνει σε σένα, στο σπίτι και στα παιδιά.
Εκείνη, σίγουρα δεν τα κάνει για τα «μπράβο» ούτε περιμένει «μετάλλια.» Το κάνει γιατί το θέλει, γιατί σας αγαπάει, γιατί σας νοιάζεται και θέλει να σας φροντίζει. Αν μη τι άλλο, όμως, οφείλεις να δείχνεις τον απαραίτητο σεβασμό και όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στις πράξεις.
Έκανε οικογένεια επειδή το ήθελε και εσύ, όμως, έκανες οικογένεια γιατί το ήθελες.
Εσύ συμβάλλεις στο νοικοκυριό δουλεύοντας και φέρνοντας χρήματα και η σύζυγος σου συμβάλει με το να φροντίζει το σπίτι και να μεγαλώνει τα παιδιά σας!
Εσύ μπορεί να είσαι υπάλληλος ή αφεντικό του εαυτού σου και να εργάζεσαι 8 ή και 15 ώρες στη δουλειά, αλλά μην ξεχνάς ότι και η γυναίκα σου απασχολείται 24 ώρες το 24ωρο έχοντας πολλούς ρόλους ταυτόχρονα, καθώς είναι:
-
Σύζυγος
-
Μαμά
-
Καθαρίστρια
-
Μαγείρισσα
-
Δασκάλα
-
Γιατρός
-
Σοφέρ
-
Κτηνίατρος
Και άλλους πολλούς ρόλους που καλείται να παίξει σε διάφορες καταστάσεις στις οποίες θα βρεθεί.
Δοκίμασε για ένα μήνα να κάνεις ό,τι κάνει εκείνη και μετά βλέπουμε, αν θα της πεις ξανά, «τι κάνεις όλη μέρα και κουράζεσαι.»
Αντί να την κατηγορείς, λοιπόν, να την προσβάλλεις και να τη μειώνεις, δοκίμασε να την βοηθήσεις, να συμβάλλεις και εσύ στις δουλειές του σπιτιού.
Όσο κουρασμένος είσαι εσύ, άλλο τόσο και περισσότερο είναι και εκείνη.
Αγκάλιασε τη γυναίκα σου και πες της πόσο την αγαπάς, πόσο τυχερός είσαι που είναι σύζυγός σου και μητέρα των παιδιών σου.
Γιατί το αξίζει!
-
Έχεις ζεστό φαγητό όταν επιστρέφεις από τη δουλειά.
-
Έχεις καθαρά ρούχα να φορέσεις.
-
Καθαρό σπίτι να χαλαρώσεις μετά από μία κουραστική μέρα.
Εσύ θα σχολάσεις, θα πας στο σπίτι και θα ξεκουραστείς, θα κοιμηθείς, θα πας για έναν καφέ με κάποιον φίλο σου, θα την αράξεις στον καναπέ, θα δεις καμία ταινία.
Εκείνη, όμως, πολλές φορές δεν έχει την πολυτέλεια όχι μόνο να κοιμηθεί, αλλά ούτε να κάτσει όλη μέρα γιατί συνεχίζει με τις δουλειές του σπιτιού. Διαβάζει τα παιδιά, τα πηγαίνει στις εξωσχολικές τους δραστηριότητες, πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ, να πάρει τα παιδιά, σας ετοιμάζει βραδινό.
Και όταν έχετε κοιμηθεί όλοι, εκείνη κάθεται και προγραμματίζει τις δουλειές της επόμενης μέρας που έχει να κάνει.
Και θες να σου πω φίλε μου άντρα ποιες είναι οι πραγματικές διαφορές σας;
-
Εκείνη δεν πληρώνεται, δεν έχει ρεπό, άδεια, δεν έχει το δικαίωμα να αρρωστήσει.
-
Η ανταμοιβή της είναι το χαμόγελο στα πρόσωπα σας, του δικού σου και των παιδιών σας!
-
Και έχει το δικαίωμα μία μέρα να μην μαγειρέψει, να μην καθαρίσει γιατί και εκείνη άνθρωπος είναι.
Η γυναίκα που παντρεύτηκες φίλε μου άντρα είναι η σύζυγος σου και όχι το υπηρετικό σου προσωπικό!
Τι λες, μετά από όσα έμαθες ότι κάνει η σύζυγός σου που μένει στο σπίτι με τα παιδιά.
Κουράζεται που είναι όλη μέρα στο σπίτι ή όχι;
Σύνταξη & Επιμέλεια: Άννυ Μιρζαχανιάν