Κατάθλιψη: συμπτώματα και αίτια

Κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματα και πότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια

Pen

Η κατάθλιψη είναι μία ασθένεια του σώματος και της ψυχής. Tα συμπτώματα της κατάθλιψης και οι αιτίες της διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

Δυσθυμία- κακή διάθεση

Η κακή διάθεση είναι ένα επίμονο αίσθημα λύπης που υπάρχει στα καταθλιπτικά άτομα. Ο άνθρωπος αναστατώνεται πολύ εύκολα και συχνά ξεσπάει σε κλάματα, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Αισθάνεται ότι τίποτα δεν πάει καλά στη ζωή του και τα βλέπει όλα «μαύρα».

Ανεξήγητη κόπωση- έλλειψη ενέργειας

Κοινό παράπονο των ατόμων με κατάθλιψη είναι η συνεχόμενη αίσθηση κόπωσης, ακόμα και όταν είναι ξεκούραστοι. Πολλοί αισθάνονται σαν να τους έχει «ρουφήξει» κάποιος όλη τους την ενέργεια και νιώθουν ανίκανοι να διεκπεραιώσουν τις καθημερινές τους υποχρεώσεις.

Προβλήματα ύπνου

Τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη είτε δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, είτε κάνουν “ανήσυχο” ύπνο. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να φτάσουν στο άλλο άκρο και να κοιμούνται  πολλές ώρες την ημέρα.

Διατροφικές διαταραχές

Η ανορεξία (απώλεια αίσθησης πείνας) είναι συχνή στα άτομα με κατάθλιψη και συνοδεύεται από μικρή ή μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους, η οποία μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή τους.  Λιγότερο συχνή είναι η αύξηση της όρεξης που μπορεί να οδηγήσει στην πρόσληψη βάρους.

Μυϊκοί πόνοι και πόνοι στις αρθρώσεις

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν κάποιον χρόνιο πόνο.

Σωματικές ενοχλήσεις

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός σωματικών συμπτωμάτων που μπορεί να αποτελούν έκφραση της καταθλιπτικής διαταραχής, όπως είναι: οι πονοκέφαλοι, πόνοι στην πλάτη, ναυτία, δυσκοιλιότητα, έμετος, κράμπες, δυσκολία στην αναπνοή, πόνοι στο στήθος, διαταραχές έμμηνου ρύσεως κ.ά.

Μείωση σεξουαλικής επιθυμίας

Ένα άτομο με καταθλιπτική συμπεριφορά μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για σεξ. Μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για τη θεραπεία της κατάθλιψης) μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά τη λίμπιντο ενός καταθλιπτικού ατόμου.

Συναισθηματικό κενό

Στην σοβαρή κατάθλιψη, οι ασθενείς δυσκολεύονται να κλάψουν και αισθάνονται συναισθηματικά «μουδιασμένοι». Σταδιακά αδιαφορούν και απομονώνονται από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αγχώδης διαταραχή

Πολύ συχνά, η κατάθλιψη συνυπάρχει με το άγχος, το οποίο μπορεί να εκδηλωθεί στον άνθρωπο με την μορφή κρίσεων πανικού. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί ευερεθιστότητα και εύκολος εκνευρισμός με πράγματα που παλιότερα δεν τον ενοχλούσαν. Όταν το άγχος και η κατάθλιψη συνυπάρχουν γίνεται δύσκολη η διάκριση του ποιο από τα δύο αποτελεί την βασική διαταραχή.

Απώλεια ενδιαφέροντος

Η κατάθλιψη προκαλεί στον άνθρωπο αδυναμία ευχαρίστησης και έλλειψης ενδιαφέροντος για πράγματα που παλαιότερα τον ευχαριστούσαν.

Αμέλεια προσωπικών υποχρεώσεων και της προσωπικής υγιεινής.

Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να αρχίσουν να παραμελούν τις υποχρεώσεις τους, όπως την πληρωμή λογαριασμών και να μην προσέχουν την προσωπική τους υγιεινή.

 Σκέψεις ή απόπειρα αυτοκτονίας

Η πιο σοβαρή και επικίνδυνη επιπλοκή της καταθλιπτικής διαταραχής είναι οι αυτοκτονικές σκέψεις και τάσεις. Οι σκέψεις θανάτου και αυτοκτονίας ποικίλλουν. Σε κάθε περίπτωση, αν συνειδητοποιήσετε ότι σχεδιάζετε μια αυτοκτονία, ζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα. Μην το κάνετε, για όλα υπάρχουν λύσεις.

Πότε πρέπει να απευθυνθεί κάποιος σε ειδικό ψυχικής υγείας;

Ένας άνθρωπος πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό όταν:

  • Τα συμπτώματα της κατάθλιψης επιμένουν και διαρκούν περισσότερο από 2 βδομάδες.
  • Το αίσθημα θλίψης εντείνεται με το πέρασμα του χρόνου.
  • Χάνει το ενδιαφέρον του για πράγματα που μέχρι πρότινος τον ευχαριστούσαν.
  • Αμελεί την προσωπική του υγιεινή.

Υπάρχει γραμμή υποστήριξης για τα άτομα με κατάθλιψη;

Το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) έχει δημιουργήσει μία Γραμμή Βοήθειας για τα άτομα με Κατάθλιψη, το 1034, η οποία αποτελεί ένα είδος «ψυχικών πρώτων βοηθειών» για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ψυχικές δυσκολίες και δεν γνωρίζουν που να απευθυνθούν, αλλά απευθύνεται και στους ανθρώπους που έχουν κάποιο κοντινό τους πρόσωπο με κατάθλιψη και χρειάζονται βοήθεια.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Follow & Like: Nancy’s Blog

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

10 φράσεις γεμάτες αισιοδοξία που θα σου φτιάξουν τη μέρα

10 φράσεις γεμάτες αισιοδοξία που θα σου φτιάξουν τη μέρα

Μα καλά είναι όλα τόσο ρόδινα; Που είναι αυτή η φωτεινή πλευρά της ζωής για …

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Οι 16 λέξεις που φέρνουν χαρά και διώχνουν το άγχος!

Σύμφωνα με τον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό [NLP] οι λέξεις επηρεάζουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Ποιες …

Θετική ψυχολογία: Γίνεται και καλύτερα!

Θετική ψυχολογία: Γίνεται και καλύτερα!

Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι- ίσως και περισσότερο από όσο θα θέλαμε- με τα αρνητικά συναισθήματα, όπως …

ΕΚΠΑ και Αιγινήτειο: Γραμμές βοήθειας μέσω τηλεφώνου και Skype για ψυχοκοινωνική υποστήριξη

Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική στο …

Verified by ExactMetrics