Το 2016 ο Πέτρος Πολυχρονίδης θέλησε να προσθέσει στο ήδη πλούσιο βιογραφικό του, την ίδρυση μιας ελληνικής ψυχαγωγικής εταιρείας επαγγελματικής πάλης. Έτσι γεννήθηκε το ΖΜΑK στο οποίο διατελεί χρέη προέδρου, μέχρι σήμερα. Αγαπά το pro wrestling και θέλει να φέρει την κουλτούρα του στην Ελλάδα.
Ο Πέτρος Πολυχρονίδης μιλά αποκλειστικά στο Nancy’s Blog για την πορεία του ZMAK, το οποίο όπως λέει ο ίδιος «έχει μπει στα σκοτεινά του χρόνια», αλλά και για το επιτυχημένο τηλεοπτικό παιχνίδι «Ο Τροχός της Τύχης» που παρουσιάζει στο κανάλι του STAR CHANNEL.
Πώς αποφασίσατε να ιδρύσετε το ZMAK;
«Ήταν μια στιγμή παραφροσύνης, όπως λέει και ο Σωτηρακόπουλος στο FIFA. Το pro wrestling (κατς) στην Ελλάδα είναι εξίσου δημοφιλές με τις καταδύσεις από ράμπα δέκα μέτρων μέσα σε πλαστική πισίνα διαμέτρου 300 εκατοστών. Ουσιαστικά ήθελα να βγάλω το άχτι μου για έναν χώρο που λατρεύω προσωπικά και είχα την τύχη να εργαστώ μέσα σε αυτόν επαγγελματικά σαν συνεργάτης του WWE από το 2007 έως το 2010. Με εξόργιζε που ήταν ανύπαρκτη κουλτούρα στη χώρα μας, από το 1995 και έπειτα.»
Τι διαφοροποιεί κατά την γνώμη σας το ZMAK από άλλες ψυχαγωγικές εταιρίες πάλης του εξωτερικού;
«Από τις εταιρίες που διαθέτουν τηλεοπτικά δικαιώματα μας διαφοροποιούν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Από τις εταιρίες κολοσσούς, μερικά εκατομμύρια. Από την υπόλοιπη ανεξάρτητη σκηνή, δεν νομίζω ότι έχουμε να ζηλέψουμε πολλά πράγματα. Θα έλεγα πως έχουμε ένα υπέροχο και αξιοζήλευτο προϊόν.»
Έχει την απήχηση που θα θέλατε από το ελληνικό κοινό;
«Όχι. Δεν έχει απήχηση στο ελληνικό κοινό, αλλά αυτό ακριβώς περιμέναμε μέσα στην πρώτη πενταετία που συμπληρώνεται φέτος. Ίσως στη δεκαετία έχουμε δημιουργήσει νέα βάση. Το πήραμε από το μηδέν το 2016. Οι Έλληνες δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα για την κουλτούρα του pro wrestling. Η πρώτες λέξεις που σου ξεφουρνίζουν όταν ακούνε για το κατς, είναι «Ψεύτικο, σικέ, στημένο, κτλ». Τόσο μακριά από την κουλτούρα. Χιλιόμετρα. Φαντάσου για παράδειγμα να βγει κάποιος από την παράσταση Αλαντίν στο Μπρόντγουέι και να σου πει «Μπα… ψέματα όλα. Δεν υπάρχουν τζίνι και ιπτάμενα χαλιά». Σαν παραγωγός ή ηθοποιός, θα νιώσεις άσχημα για εσένα ή για την άγνοια του θεατή; Εύκολη απάντηση ε;»
Πιστεύετε πως η πάλη ως τρόπος ψυχαγωγίας μπορεί να μπει σε καθημερινή βάση στα ελληνικά σπίτια όπως για παράδειγμα το ποδόσφαιρο;
«Ούτε κατά διάνοια. Σαν χώρα έχουμε χίλια καλά αλλά και πολλά μεγάλα ελαττώματα. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη κουλτούρας. Μπαλίτσα, games, καμιά ταινία superheroes, σκρολάρισμα στο κινητό και κανένα σαχλοτράγουδο να παίζει στο mp3 κατεβασμένο τσάμπα από το YouTube με online converter και τα ηχητικά σήματα των δισκογραφικών να ακούγονται μαζί πριν το τραγούδι. Αυτοί είμαστε πάνω κάτω. Δεν υπάρχει πολύς χώρος για άλλες κουλτούρες, πόσο μάλλον το ZMAK. Ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού, έχει ποικίλα ενδιαφέροντα. Αν αλλάξει αυτό τότε ίσως και η τέχνες, γιατί εγώ ως τέχνη βλέπω το wrestling, βρούνε χώρο να τρυπώσουν στις συνειδήσεις των ανθρώπων.»
Τι αντίκτυπο είχε ο κορωνοϊός στο ZMAK;
«Τεράστιο. Δεν θέλω να τρομάξω τους fans του promotion αλλά υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το ZMAK να πάψει την λειτουργία του. Κανονικά. Κλείσιμο εταιρίας και λήξη των οικονομικών της υποχρεώσεων προς το ελληνικό κράτος και προς ιδιώτες. Ο κορωνοϊός πιθανότατα θα είναι και ο τελικός πρωταθλητής σε αυτό που ονομάζεται ελληνικό pro wrestling.»
Υπάρχει κάποιος/α performer που ξεχωρίζετε και γιατί;
«Κάθε performer που έχει ρίξει έστω και μια φορά την πλάτη του στο καναβάτσο του ZMAK, χαίρει της εκτίμησής μου. Έχει βάλει το λιθαράκι του στην αναδόμηση του pro wrestling στη χώρα. Υπάρχουν και κάποιοι που δεν έβαλαν απλά λιθαράκι αλλά βράχους ολόκληρους μέσα σε τέσσερα χρόνια. Σε αυτούς βγάζω το καπέλο και τους είμαι ευγνώμων για την προσπάθεια και τον πόνο.»
Υπήρξε κάποια στιγμή στα 4 χρόνια λειτουργίας του ZMAK που να φοβηθήκατε πως το εγχείρημά σας θα αποτύχει;
«Ναι. Όταν έχασα τις μετοχές από τον άνθρωπο που εμπιστευόμουν περισσότερο.
Τον κ. Πέρη που ξεπούλησε τις αξίες του για τα χρήματα του ελληνοαμερικανού Kris Ka$$.
Όπως αποδείχτηκε ο τυχοδιωκτισμός τους κατέστρεψε αμφότερους και μαζί τους «βουλιάζει» και το ZMAK.»
Σε λίγα χρόνια από τώρα θα μπορούσαν να διοργανωθούν ZMAK shows και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας;
«Όσο ήμουν στα πράγματα είχα στο χρονοδιάγραμμα μου και ένα ετήσιο event στη Θεσσαλονίκη από την πέμπτη σεζόν και έπειτα. Για άλλες πόλεις, δεν υπήρχε σχεδιασμός. Τώρα πλέον κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί, ούτε καν για τα events στην πρωτεύουσα.»
Έχουν κάτι κοινό το ZMAK και ο Τροχός της Τύχης;
«(γέλια) Όσα κοινά έχουν ο Πάπας Φραγκίσκος και ένας έμπορος μπαχαρικών στο Σουδάν.»
Ο τηλεοπτικός και επιχειρηματικός απολογισμός της φετινής σεζόν σας βρίσκει ικανοποιημένο;
«Απολύτως. Τηλεοπτικά βρίσκομαι επάνω σε ένα σταθερό «καράβι» που μπορεί να αντέξει και φουρτούνες όπως αυτή του κορωνοϊού. Ο Τροχός έκλεισε την έκτη σεζόν του με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση από το 2015 μέχρι σήμερα.»
Τι να περιμένουμε από εσάς στη νέα τηλεοπτική σεζόν και ποιοι είναι οι στόχοι σας για το ZMAK;
«Ο «γάμος» μου με τον Τροχό της Τύχης μπαίνει στα επτά χρόνια, εύχομαι χωρίς φαγούρα. Το ZMAK έχει μπει στα σκοτεινά του χρόνια. Δεν μπορώ να εγγυηθώ πως θα βγει από αυτά. Υπόσχομαι πως θα προσπαθήσω. Και εγώ και οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το εγχείρημα που ονειρευτήκαμε και υλοποιήσαμε πριν 4,5 χρόνια.»
Το Nancy’s Blog και εγώ προσωπικά σας ευχαριστούμε για αυτή την ειλικρινή συνέντευξη. Σας ευχόμαστε να πετύχετε όλους σας τους στόχους και να συνεχίσετε να εξελίσσετε την τέχνη της επαγγελματικής πάλης στη Ελλάδα.
Ακολουθήστε τον Πέτρο Πολυχρονίδη:
https://www.facebook.com/Polychronidis.official.page
https://www.instagram.com/petrospolychronidis/?hl=el
Ακολουθήστε το ΖΜΑΚ:
https://www.youtube.com/channel/UCOBAoF-m4JBqRQ9aIVMjKKQ
https://www.facebook.com/ZMAKwrestling
https://www.instagram.com/officialzmak/?hl=el
Συνέντευξη & Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκούτης