Η βραβευμένη συγγραφέας και εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη μιλά αποκλειστικά στο Nancy's Blog!

Η βραβευμένη συγγραφέας και εικονογράφος Μαρίνα Γιώτη μιλά αποκλειστικά στο Nancy’s Blog!

PenΗ κα Μαρίνα Γιώτη λατρεύει να εξερευνά τον μαγικό κόσμο των παιδιών και να ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους με τη φαντασία της! Κάθεται στα θρανία με τα Μελισσάκια, μεταμφιέζεται σε δαιμόνιο ρεπόρτερ, δύο φορές και έναν καιρό συναντά τη Σκουφοκικκινίτσα και άλλους ήρωες αγαπημένων παραμυθιών!

Η αγαπημένη συγγραφέας των λιλιπούτιων αναγνωστών, μαμάδων αλλά και εκπαιδευτικών κα Μαρίνα Γιώτη, μέσα από τη γραφή της, περνάει σημαντικά μηνύματα και δίνει τροφή για σκέψη σε μικρούς και μεγάλους. Μεταξύ άλλων μας προτείνει «πάντα να κοιτάμε πίσω από αυτό που φαίνεται και να βρίσκουμε την αλήθεια» και πως «έχει ο καιρός γυρίσματα, αλλά και δυο όψεις τα νομίσματα…!»

Το Nancy’s Blog είχε τη χαρά να φιλοξενήσει την κα Μαρίνα, η οποία μεταξύ άλλων μας μίλησε για το νέο της βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Νοεμβρίου από τις Εκδόσεις Διόπτρα!

Λίγα λόγια για την αγαπημένη συγγραφέα προτού διαβάσετε τη συνέντευξή της!

Η κα Μαρίνα Γιώτη είναι βραβευμένη συγγραφέας και εικονογράφος της επιτυχημένης σειράς «Παραμύθια Αλλιώς», του βιβλίου για μαμάδες «Μια καρδιά» και άλλων παιδικών βιβλίων από τις Εκδόσεις Διόπτρα, αλλά και ακούραστη εξερευνήτρια της παιδικής φαντασίας. Μετά το «Δώσε Λύση στο Μελίσσι» που τόσο αγαπήθηκε από τα παιδιά, πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της σειράς «Μελισσάκια στα Θρανία» με τίτλο «Το Κάτι τι;». Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και στα ιταλικά. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την κα Μαρίνα και τα βιβλία της ή να βρείτε εκπαιδευτικό υλικό και δραστηριότητες στο www.marinagioti.gr.

Το 2014 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Στιγμούλα» και ακολούθησαν με χρονολογική σειρά τα εξής βιβλία:

  • «Η Στιγμούλα είναι δυνατή» (2015).

  • «Παραμύθια… αλλιώς! Σκουφοκικκινίτσα»(2016).

  • «Παραμύθια…αλλιώς! Δύο φορές και έναν καιρό ήταν η Σταχτοπούτα» (2016).

  • «Παραμύθια…αλλιώς! Ρεβιθοκοντούλης» (2017).

  • «Παραμύθια…αλλιώς! Τι τρέχει με τον Αϊ Βασίλη;» (2018).

  • «Μία καρδιά» (2017).

  • «Μια στιγμή» (2019).

  • «Μια αγκαλιά» (2019).

  • «Δώσε λύση στο μελίσσι» (2019).

  • «Το Κάτι τι;» (2020).

Κα Μαρίνα θεωρείτε πως είναι σημαντικό να γνωρίσουν οι μικροί αναγνώστες τους συγγραφείς των αγαπημένων τους παιδικών βιβλίων ή αρκεί μόνο να αγκαλιάσουν τα παραμύθια; Και αν ναι, τι παραπάνω πιστεύετε πως τους προσφέρει η γνωριμία τους με τους συγγραφείς;

«Έχω κάνει περισσότερες από 300 παρουσιάσεις τα τελευταία 6 χρόνια και από την εμπειρία μου μπορώ να σας πω ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά τους συγγραφείς. Γι’ αυτό άλλωστε πάω και τόσο συχνά σε σχολεία. Τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι ο συγγραφέας δεν είναι εξωγήινος, αλλά ένας άνθρωπος με σάρκα και οστά, ο οποίος ήταν και αυτός παιδί κάποτε. Δεν είναι κάτι το άπιαστο και μακρινό. Η γνωριμία μαζί του λειτουργεί ως εξαιρετικό πρότυπο. Επίσης βλέπω ότι τα παιδιά συνδέονται με τα βιβλία με έναν άλλον τρόπο όταν γνωρίζουν τον συγγραφέα. Όχι μόνο τα δικά μου, αλλά όλα τα βιβλία. Πολύ συχνά μου λένε οι μαμάδες ότι μετά την παρουσίαση τα παιδιά τους διαβάζουν τα βιβλία και όταν φτάνουν στο βιογραφικό μου λένε: «Η φίλη μου!». Τέλος φροντίζω οι δικές μου παρουσιάσεις να είναι πολύ διαδραστικές και διασκεδαστικές, οπότε τα παιδιά βλέπουν πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις με ένα βιβλίο. Το κείμενο είναι μόνο η αρχή.»

Στη σημερινή εποχή τα παιδιά έχουν πολλά ερεθίσματα! Από ποια ηλικία θεωρείτε πως πρέπει να μπαίνουν οι βάσεις ώστε να αγαπήσουν τα βιβλία;

«Από την κοιλιά της μαμάς.» Η ώρα που περνάμε διαβάζοντας στα παιδιά μας είναι μια πολύ ιδιαίτερη και «δική μας» στιγμή, όπου συνδεόμαστε μαζί τους και βρίσκουμε λίγο χρόνο να μιλήσουμε και να ταξιδέψουμε παρέα. Δεν βλέπω γιατί αυτό δεν μπορεί να ξεκινήσει από όσο πιο νωρίς γίνεται. Υπάρχουν υπέροχα βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για κάθε ηλικία.»

Εσείς η ίδια εικονογραφείτε τα βιβλία σας! Πόσο χρόνο σας παίρνει κατά προσέγγιση η εικονογράφηση ενός βιβλίου και τι βαθμό δυσκολίας έχει;

«Αν και έχω σπουδάσει εικονογράφηση και οπτική επικοινωνία, η εικονογράφηση των βιβλίων μου είναι κάτι που ακόμη ψάχνω και προσπαθώ να εξελίσσω συνεχώς. Θέλω κάθε βιβλίο μου να έχει την εικονογράφηση που του ταιριάζει και θα πει καλύτερα την ιστορία, οπότε μου παίρνει αρκετό χρόνο να καταλήξω στο ύφος της κάθε σειράς. Η εικονογράφηση ενός βιβλίου μπορεί να μου πάρει από 6 εβδομάδες έως και 6 μήνες.»

Η σειρά με τα τέσσερα παραμύθια που έχουν ως βάση τα κλασικά παραμύθια που όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε ονομάζεται «Παραμύθια αλλιώς». Πόσο εύκολο ή δύσκολο πιστεύετε πως είναι για τα παιδιά να δουν «αλλιώς» τα αγαπημένα τους παραμύθια;

«Θα εκπλαγείτε! Κάποια μου λένε ότι πάντα ήξεραν ότι ο λύκος δεν ήταν κακός! Σαν να επιβεβαιώνονται. Τα παιδιά προσαρμόζονται γρήγορα στα νέα δεδομένα. Η ουσία είναι τη στιγμή που θα νιώθουν σίγουρα ότι τα πράγματα ήταν όπως τα ξέρανε, να τα βάλουμε να σκεφτούν ότι «χμμμ…ή μήπως όχι». Να αμφισβητήσουν αυτό που έχουν ακούσει και να ψάξουν μόνα τους την αλήθεια. Η ανάπτυξη της κριτική σκέψης γίνεται όλο και πιο σημαντική στην εποχή μας, όπου τα fake news διαμορφώνουν αντιλήψεις και συμπεριφορές. Αυτή η σειρά βιβλίων, αν και το καθένα από αυτά καταπιάνεται και με άλλα επιμέρους θέματα, έχουν ως κεντρική ιδέα την ανάπτυξη αυτής της σημαντικής δεξιότητας.»  

Όλα σας τα βιβλία έχουν ως στόχο να περάσουν σημαντικά μηνύματα στους μικρούς αναγνώστες! Στοχεύετε εξαρχής σε αυτό ή προκύπτει στην πορεία όσο προχωράτε και πλάθετε τις ιστορίες;

«Με ενδιαφέρει να υπάρχει ένα νόημα, ένας στόχος, στα βιβλία μου και γι’ αυτό ξεκινώ πάντα από αυτό. Ο χρόνος που περνάμε με τα παιδιά μας είναι πολύτιμος και θα έπρεπε σε μεγάλο βαθμό να είναι και εποικοδομητικός. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διαβάζουμε βιβλία, απλά για διασκέδαση, αλλά γιατί το ένα να αποκλείει το άλλο; Γιατί να μην τα κάνουμε και τα δυο ταυτόχρονα;»

«Μελισσάκια στα θρανία»! Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή τη σειρά βιβλίων σας!

«Είναι μια σειρά που έχει ως κεντρικό άξονα την Αγωγή του Πολίτη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα για πολύ μικρές ηλικίες (4+). Χρησιμοποιώ ένα μελίσσι και τους χαρακτήρες που υπάρχουν μέσα σε αυτό για να μιλήσω για κοινωνικά θέματα, όπως η συμμετοχή στα κοινά, ο σεβασμός στις απόψεις των άλλων, η δικαιοσύνη, η πίστη και η επιστήμη. Όλα αυτά με απλά λόγια και διασκεδαστικές ιστορίες που έχουν ήδη αγαπήσει χιλιάδες μικροί και μεγάλοι. Η ιδέα είναι να μιλήσουμε για κάποιες βασικές αξίες από πολύ μικρή ηλικία και να μην περιμένουμε να φτάσουν στην εφηβεία, που ήδη αμφισβητούν πολλά, για να ξεκινήσουμε αυτές τις θεμελιώδης για εμένα συζητήσεις.»

Η δική μας γενιά μπορεί αυτά τα πράγματα να τα έπαιρνε ως δεδομένα, αλλά βλέπω ότι σήμερα, την εποχή των social media, δεν είναι και τόσο. Τα παιδιά δεν επηρεάζονται μόνο από το σχολείο, το σπίτι και άντε έναν κύκλο ανθρώπων γύρω από αυτά, αλλά από πολλούς παράγοντες, όπως το Instagram ή το youtube ή άλλα που εμείς οι γονείς δεν μπορούμε να φανταστούμε καμία φορά. Είναι σημαντικό να θέσουμε τις βάσεις νωρίς, ώστε να μην παρασύρονται εύκολα.»

Ποια χαρακτηριστικά θεωρείτε πως πρέπει να έχει ένα παιδικό βιβλίο για να πείτε πως είναι καλό;

«Να μην υποτιμά την νοημοσύνη του μικρού αναγνώστη και να είναι προσεγμένο. Κάθε λέξη μετράει και έχει αντίκτυπο. Το παιδικό βιβλίο δεν είναι κάτι εύκολο και η ευθύνη είναι μεγάλη.»

Κα Γιώτη είστε μαμά, σύζυγος και εργαζόμενη! Είναι δύσκολο να βρει μια γυναίκα τις ισορροπίες ανάμεσα σε αυτούς τους τρεις ρόλους;

«Πλέον νομίζω ότι αυτό είναι το σύνηθες. Πολλές γυναίκες παλεύουν ανάμεσα σε αυτούς τους ρόλους, οι οποίοι είναι όλοι σημαντικοί και μέρος της προσωπικότητάς μας. Πρέπει μόνο να θυμόμαστε ότι δεν είμαστε «υπερ-ήρωες» και μπορούμε να ζητάμε βοήθεια όταν την χρειαζόμαστε. Κανείς δεν είναι τέλειος και πρέπει να σταματήσουμε να προσπαθούμε να δείχνουμε ότι τα καταφέρνουμε πάντα όλα άψογα χωρίς καμιά ρωγμή στην πανοπλία μας.»  

Γιατί συγγραφέας παιδικών βιβλίων και όχι ενηλίκων;

«Λατρεύω την εικονογράφηση και μου αρέσει να ζω στον φανταστικό κόσμο των παιδιών, όπου όλα είναι πιθανά. Δεν θα τα άλλαζα με τίποτα.»   

Πιστεύετε πως οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων βάζουν το δικό τους λιθαράκι στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών;

«Ναι, φυσικά. Τα βιβλία είναι παράθυρα στον κόσμο, στην γνώση, στην ψυχολογία των άλλων και διαμορφώνουν την αντίληψή μας για τον κόσμο γύρω μας. Γι’ αυτό τον λόγο τα βιβλία μου τα συζητώ πάντα σε όλα τα στάδια με εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς και ψυχολόγους, όπως η Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου, η Ελένη Γερουλάνου και η Σοφία Αντύπα. Επίσης λαμβάνω πολύ σοβαρά τα σχόλια των αναγνωστών και των εκπαιδευτικών που τα δουλεύουν στα σχολεία τους. Από αυτές τις συνεργασίες και άλλες, όπως με τη Μάνια Ζηρίδη και την Μαίρη Τρύφων, έχει φτιαχτεί εκπαιδευτικό υλικό σχετικό με τα βιβλία που μπορεί κάποιος να κατεβάσει δωρεάν από το www.marinagioti.gr» 

Πως είναι να ταξιδεύει κάποιος στον κόσμο των παιδιών όπου η φαντασία δεν έχει τέλος; Και πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να μπει στη ψυχοσύνθεση τους;

«Είναι συνειδητή απόφαση να ζω σε αυτόν τον κόσμο. Δεν είναι εύκολο καμιά φορά, γιατί η πραγματικότητα θέλει να σε τραβήξει μακριά, αλλά για εμένα είναι ένα καταφύγιο. Πρέπει να κρατάς ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και τα πάντα είναι υπό αμφισβήτηση. Πρέπει να ρωτάς πολλά «γιατί». Είναι ένας φανταστικός τρόπος να ζεις!»

Ποια ήταν η αφορμή του νέου σας παιδικού βιβλίου, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Νοεμβρίου από τις εκδόσεις Διόπτρα και ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε στους μικρούς αναγνώστες σας μέσα από αυτό;

«Είναι ένα βιβλίο που ήθελα να γράψω εδώ και 5 χρόνια περίπου. Είχα την ιδέα μετά από μια διάλεξη που είχα παραβρεθεί στο σχολείο της κόρης μου από έναν Άγγλο εκπαιδευτή δασκάλων. Πέρασε μια εβδομάδα να εκπαιδεύει τους δασκάλους και έκανε μια παρουσίαση στους γονείς, όπου ήμουν από τους λίγους γονείς δυστυχώς που είχαν πάει. Κάθε λέξη αυτού του ανθρώπου ήταν και μια ιδέα για βιβλίο. Αν και είναι λίγο νωρίς να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, θα πω μονάχα ότι βασίζεται σε μια μελέτη που θα αλλάξει τον τρόπο που εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας και αντιλαμβανόμαστε τις ικανότητες, τα ταλέντα τους, την αποτυχία και την επιβράβευση. Όλα αυτά με την δύναμη μιας μικρής λέξης που κάνει το μυαλό μας να δυναμώνει. Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη και πιστεύω θα το αγαπήσετε πολύ αυτό το βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Διόπτρα στις 4 Νοεμβρίου.» 

Ποιος πιστεύετε πως πρέπει να είναι ο ρόλος του γονιού απέναντι στο παιδί που δεν παίρνει καλούς βαθμούς στο σχολείο;

«Θεωρώ ότι οι βαθμοί είναι σχετικοί και εμείς οι γονείς πρέπει να παραμένουμε ψύχραιμοι. Το παιδί ανταγωνίζεται μόνο τον «χθεσινό» εαυτό του, όχι τους άλλους. Πρέπει να κοιτάμε την βελτίωσή του και την νοοτροπία του σε σχέση με τη μάθηση. Πως αντιμετωπίζει την αποτυχία, την πρόκληση και πως μπορούμε να κρατήσουμε τον ενθουσιασμό του ενεργό. Αν έχει τη σωστή νοοτροπία, τα υπόλοιπα θα τα βρει στη πορεία.»

Κάθε γονιός θέλει την πρόοδο του παιδιού του. Εσείς ως γονιός, πως θα συμβουλεύατε τους γονείς να διαχειρίζονται τις αποτυχίες των παιδιών τους;

«Ως μέρος της επιτυχίας, ως μάθημα που θα τα οδηγήσει να εξελιχθούν καλύτερα. Αργά ή γρήγορα, όλοι αποτυχαίνουμε σε κάτι και δεν πρέπει να το φοβόμαστε. Δεν πρέπει να υπάρχει ντροπή στην αποτυχία. Είναι μέρος της διαδικασίας, ένα μικρό και απαραίτητο πισωγύρισμα για να πάμε ακόμα πιο μπροστά. Αρκεί να πάρουμε το μάθημα. O Τόμας Έντισον είχε πει: «Δεν απέτυχα. Απλώς βρήκα χίλιους τρόπους που δεν λειτουργεί μια λάμπα.»

Τι θα θέλατε να πείτε σε όσους θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;

«Στην εποχή μου ζούμε, κρατάτε γερά και μαζί θα το ξεπεράσουμε και αυτό μια μέρα τη φορά. Θα είναι χαρά μου να σας έχω όλους στη κλειστή ομάδα αναγνωστών μου, όπου ανεβάζω πολύ υλικό σε σχέση με τα βιβλία μου, παιχνίδια και live αναγνώσεις. Είναι ένας τρόπος να ξεπερνάμε τις δυσκολίες μαζί. Απλά ακολουθήστε τον σύνδεσμο και βάλτε Nancy’s Blog στις ερωτήσεις: https://www.facebook.com/groups/193774821199274/.»

Κα Μαρίνα το Nancy’s Blog και εγώ προσωπικά σας ευχαριστούμε θερμά για την όμορφη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε. Περιμένουμε να μας ταξιδέψετε σε νέους μαγικούς προορισμούς μέσα από το καινούριο σας βιβλίο!

Ακολουθήστε την κα Μαρίνα Γιώτη στα Social media:

Κλειστή Ομάδα Αναγνωστών Μαρίνας Γιώτη στο Facebook

Like on Facebook  and follow on  Instagram

 

Συνέντευξη, Σύνταξη & Επιμέλεια: Άννυ Μιρζαχανιάν

Like Nancy’s Blog on Facebook & follow on Instagram

Περί Άννυ Μιρζαχανιάν

Ονομάζομαι Άννυ Μιρζαχανιάν και είμαι εργαζόμενη μανούλα ενός πρίγκιπα! Λατρεύω τη γραφή και έχω σαν πηγή έμπνευσης την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που συναντώ. Μάχομαι για την εξάλειψη της κακοποίησης κάθε είδους.

Δείτε Επίσης

Ποια είναι η Πατρινή διαιτήτρια ποδοσφαίρου που έλαβε μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων διαιτητών της UEFA; (Συνέντευξη)

Ποια είναι η Πατρινή διαιτήτρια ποδοσφαίρου που έλαβε μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων διαιτητών της UEFA; (Συνέντευξη)

Η Ελένη Αβραμοπούλου είναι 26 ετών και ασχολείται για περισσότερα από 6 χρόνια με ένα …

Π. Καναβού για υπόθεση Πάτρας: «Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση» [Συνέντευξη]

Η κα Παρασκευή Καναβού είναι 22 ετών και σπουδάζει Ρωσική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό …

Ελένη Κρεματσιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς.» [Συνέντευξη]

Ελένη Κρεμαστιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς» [Συνέντευξη]

Το Μάιο του 2019, η 24χρόνη Ερατώ Μανωλακέλλη δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της, την …

Puck Redflix: Ο πεπειραμένος μουσικός καλλιτέχνης του Youtube αποκλειστικά στο Nancy’s Blog

Ο Puck Redflix, κατά κόσμο Σταμάτης Βαλλίνδρας, δραστηριοποιείται στο χώρο του YouTube εδώ και 10 …

Verified by ExactMetrics