«Law Posts»: Η Νικόλ Κουτροπούλου προσπαθεί να εξελίξει την Ελλάδα μέσα από μια φοιτητική κοινότητα (Συνέντευξη)

PenΗ Νικόλ Κουτροπούλου είναι 22 χρονών και σπουδάζει νομική στην Βρετανία. Έχει δημιουργήσει μια φοιτητική κοινότητα, με το όνομα «Law Posts», που έχει σαν σκοπό την μεταλαμπάδευση γνώσης στους πολίτες γύρω από νομικά θέματα. Πάντοτε ετοιμόλογη και σίγουρη για τα πιστεύω της, προσπαθεί να γίνει η αλλαγή που θέλει να δει στον κόσμο. Πιστεύει ακράδαντα στη δύναμη των καινοτόμων ιδεών που γίνονται πράξη.

Σε αυτή την συνέντευξη θα έρθουμε σε πρώτη επαφή με τις δικές τις ιδέες

Πώς αποφάσισες να σπουδάσεις νομική;

«Αποφάσισα να ασχοληθώ με τον συγκεκριμένο τομέα, κοντά στα 12-13 μου. Μέσα μου ήξερα πως, αν κάτι ήθελα να μάθω παραπάνω, αυτό ήταν γύρω από τα νομικά συστήματα, τις νομοθεσίες και τα δικαιώματα ενός ανθρώπου. Σε αυτή την απόφαση θεωρώ, ότι έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο το τραγούδι «Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον», από τους αδερφούς Κατσιμίχα. Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση τότε, το γεγονός ότι μιλάμε συνεχώς για ένα μέλλον, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια είναι αβέβαιο! Μιλάμε για ένα μέλλον που θέλει τους νέους να είναι μη ενεργά μέλη της κοινωνίας, χωρίς κριτική παιδεία και ατομική βούληση. Αυτά ήταν μερικά από εκείνα τα στοιχεία που αναγνώρισα ως ελλιπή για μια κοινωνία, και με τη σειρά τους αποτέλεσαν κι αυτά, ερέθισμα των σπουδών μου.»

Πιστεύεις ότι οι νομικές σπουδές στην Αγγλία μπορούν να προσφέρουν περισσότερα από τις αντίστοιχες στην Ελλάδα;

«Ναι, το πιστεύω. Το να έχει κάποιος πτυχίο Νομικής από αγγλικό πανεπιστήμιο, θεωρείται από πολλούς καταξιωμένους δικηγόρους «κίνηση ματ». Αυτό συμβαίνει επειδή το πτυχίο του φοιτητή, λαμβάνει αυτομάτως μια διεθνή αναγνώριση, με αποτέλεσμα να μπορεί να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα σε εσωτερικό κι εξωτερικό, χωρίς απαραίτητα να κατέχει ήδη κάποιο τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών. Οι νομικές σπουδές στην Αγγλία είναι γεμάτες τεράστιες ευκαιρίες για τους φοιτητές και τους αποφοίτους επίσης.»

Μίλησε μας για την φοιτητική κοινότητα, το «Law posts», που έχεις δημιουργήσει, τι μπορεί να αποκομίσει κάποιος από αυτήν;

«Το «Law Posts» είναι μια φοιτητική κοινότητα, η οποία προσπαθεί μέσα από εικόνες να διαπαιδαγωγήσει τους πολίτες, παρέχοντάς τους τη σωστή γνώση σε καθημερινά νομικά θέματα, που κατά κοινή ομολογία συνθέτουν ένα δύσκολο ή ακόμη και δυσνόητο τομέα. Ωστόσο, για να ξεφεύγουμε λίγο από τη μονοτονία της νομικής ορολογίας, δημοσιεύουμε και διάφορες ελληνικές υποθέσεις που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία κι όχι μόνο, αναφέροντας κάθε φορά λίγα λόγια για τον δράστη, το θύμα και φυσικά, το λόγο και τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη το έγκλημα. Πέραν από αυτές τις γνώσεις όμως, κάποιος που παρακολουθεί τη σελίδα μπορεί να λάβει μέρος σε διάφορες δράσεις που θα ξεκινήσουν. Αυτές οι δράσεις περιλαμβάνουν workshops, webinars και Moot Court competitions (εικονικές δίκες).»

Τι ακριβώς είναι τα workshops που ετοιμάζεις;

«Τα workshops του «Law Posts» είναι projects που έχουν διάρκεια δύο ήμερες το καθένα. Έχουμε έξι διημερίδες στο σύνολο, και μερικές από αυτές καλύπτουν τις εξής θεματικές: ανθρώπινα δικαιώματα, συμφωνίες και συμβόλαια, αλλά κι αμερικανικό δίκαιο. Σκοπός της LP κοινότητας είναι μέσα από αυτά τα διήμερα workshops, να καταφέρει να δώσει στους συμμετέχοντες τα απαιτούμενα εφόδια κρίσεως, έρευνας κι ομαδικότητας.»

Τι είναι μια εικονική δίκη;

«Μία εικονική δίκη είναι η προσομοίωση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης. Οι εικονικές δίκες συμβάλλουν στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης των συμμετεχόντων, καθώς επίσης και στην καταπολέμηση της αγοραφοβίας, αλλά και την ατομική ανάπτυξη της ρητορικής ικανότητας του καθενός. Η LP κοινότητα θα δώσει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να λάβουν μέρος και σε ελληνική εικονική δική, αλλά και αγγλική. Με αυτό τον τρόπο, οι συμμετέχοντες θα λάβουν τη μοναδική εμπειρία των Moot Court Competitions της Βρετανίας.»

Έχουν αγκαλιάσει οι άνθρωποι αυτό σου το εγχείρημα;

«Ναι, το έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή κιόλας. Το «Law Posts» ήταν μία ιδέα που μου ήρθε κάπου στα μέσα του Φεβρουαρίου του 2020, όμως, κατάφερα να της δώσω σάρκα κι οστά τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Είναι σε λειτουργία μόλις τρεις μήνες, κι ομολογώ πως έχει αρκετή απήχηση κι αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το ξεκίνησα μόνη μου κι εντελώς πιλοτικά, πλέον υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων που συμβάλλουν σε αυτό το έργο!»

Θεωρείς πως οι Έλληνες πολίτες ενδιαφέρονται για νομικά και δικαστικά ζητήματα;

«Θεωρώ πως για τα νομικά και δικαστικά ζητήματα, θα έπρεπε να ενδιαφέρονται όλοι οι πολίτες της οποιαδήποτε χώρας! Ένας πολίτης ο οποίος είναι ευαισθητοποιημένος με τα κοινωνικοπολιτικά και νομικά ζητήματα της χώρας του, είναι ένας πολίτης με αντίληψη του τι συμβαίνει και γιατί συμβαίνει κάτι! Δυστυχώς, πιστεύω πως οι Έλληνες πολίτες και κυρίως οι νέοι δεν ενδιαφέρονται και τόσο για τα παραπάνω και γι’ αυτό το λόγο η κοινότητα που δημιούργησα αναφέρεται στο ευρύτερο κοινό!»

Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου;

«Θεωρητικά ναι, η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου, αλλά αν κρίνουμε την αποτελεσματικότητα εκείνων των αρχών που την καθιστούν κράτος δικαίου, θα δούμε πως η πρακτική αυτών των οικουμενικών αρχών δεν γίνεται πάντα με επιτυχία.»

Τι αλλαγές θα ήθελες να δεις στο ελληνικό νομικό και δικαστικό σύστημα;

«Οι αλλαγές που θα ήθελα να δω είναι ως προς τον πυρήνα του συστήματος περισσότερο. Θέλει μια τεράστια αλλαγή το νομικό και δικαστικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να μπορέσει να συμβαδίσει με τις κοινωνικές αλλαγές και να αποδώσει δικαιοσύνη σωστότερα. Με λίγα λόγια, θα πρότεινα αύξηση των δικαστικών υποδομών κι ενίσχυση των ρόλων των νέων νομικών προσώπων.»

Τι άλλα σχέδια έχεις για το μέλλον;

«Σε πρώτη φάση, στόχος μου είναι να ολοκληρώσω επιτυχώς τις σπουδές μου στη Νομική Σχολή κι έπειτα να ξεκινήσω σιγά σιγά τις μεταπτυχιακές μου σπουδές. Κατά τη διάρκεια αυτών, θα προσπαθώ να αναπτύξω την φοιτητική κοινότητα του LP και να προσφέρω κάθε φορά ακόμα πιο πολλές δράσεις στους ενδιαφερομένους. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέους που θα την αγαπήσουν και θα την βοηθήσουν να αλλάξει και να εξελιχθεί σαν χώρα! Έχει ανάγκη από άτομα με φρέσκιες ιδέες, που θα παλέψουν για κάτι καλύτερο!»

 

Το Nancy’s Blog αλλά και εγώ προσωπικά σε ευχαριστούμε για την  συνέντευξη που μας παραχώρησες και σου ευχόμαστε να πραγματοποιήσεις όλα σου τα όνειρα!

 

Like Law Posts on Facebook & follow it on Instagram

 

Συνέντευξη & Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκούτης

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Κωνσταντίνος Γκούτης

Με λένε Κωνσταντίνο και σπουδάζω φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Λατρεύω τις ταινίες, τις σειρές και τα βιβλία. Απολαμβάνω τις πολύωρες συζητήσεις και αναζητώ συνεχώς γνώση για νέα πράγματα.Τις υπόλοιπες πτυχές του εαυτού μου μπορείτε να τις ανακαλύψετε μόνοι σας διαβάζοντας ένα άρθρο μου.

Δείτε Επίσης

Ποια είναι η Πατρινή διαιτήτρια ποδοσφαίρου που έλαβε μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων διαιτητών της UEFA; (Συνέντευξη)

Ποια είναι η Πατρινή διαιτήτρια ποδοσφαίρου που έλαβε μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων διαιτητών της UEFA; (Συνέντευξη)

Η Ελένη Αβραμοπούλου είναι 26 ετών και ασχολείται για περισσότερα από 6 χρόνια με ένα …

Π. Καναβού για υπόθεση Πάτρας: «Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση» [Συνέντευξη]

Η κα Παρασκευή Καναβού είναι 22 ετών και σπουδάζει Ρωσική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό …

Ελένη Κρεματσιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς.» [Συνέντευξη]

Ελένη Κρεμαστιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς» [Συνέντευξη]

Το Μάιο του 2019, η 24χρόνη Ερατώ Μανωλακέλλη δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της, την …

Puck Redflix: Ο πεπειραμένος μουσικός καλλιτέχνης του Youtube αποκλειστικά στο Nancy’s Blog

Ο Puck Redflix, κατά κόσμο Σταμάτης Βαλλίνδρας, δραστηριοποιείται στο χώρο του YouTube εδώ και 10 …

Verified by ExactMetrics