Πέμπτη , 11 Αυγούστου 2022

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία να ασχοληθούν τα παιδιά με τη μουσική; (Συνέντευξη)

PenΠολλοί γονείς καθημερινά προβληματίζονται για το αν τα παιδιά τους πρέπει να ασχοληθούν από μικρά με τη μουσική. Στο μυαλό τους θέτουν πολλά ερωτήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με το μουσικό όργανο που θα επιλέξουν για το παιδί τους, τα μαθήματα φωνητικής και τη μετέπειτα μουσική πορεία.

Τα παραπάνω ερωτήματα μας τα απάντησε, μέσα από μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ο κύριος Μανώλης Καλογερόπουλος, ο οποίος έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με τη μουσική. Πιο συγκεκριμένα έχει ξεκινήσει Βυζαντινή μουσική από τα εννιά του χρόνια, έχει συμμετάσχει σε τέσσερις πολυφωνικές χορωδίες και έχει δημιουργήσει τη δική του ορχήστρα, το «Λαϊκό 2φωνο».

Κύριε Καλογερόπουλε, ποια ηλικία είναι ιδανική για να αρχίσει ένα παιδί να μαθαίνει κάποιο μουσικό όργανο;

«Αρχικά, σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή στο πρόσωπό μου. Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου μπορεί να ξεκινήσει από πολύ νωρίς σαν παιχνίδι για εξοικείωση και αναγνώριση οργάνων. Για μένα δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία. Όταν το παιδί δείξει ενδιαφέρον για κάποιο όργανο, το βοηθάς να το γνωρίσει καλύτερα. Μπορεί να αλλάξει δέκα γνώμες ώσπου να βρει πραγματικά αυτό που του αρέσει. Οι γονείς έχουμε χρέος να καθοδηγούμε τα παιδιά μας και να τα στηρίζουμε σε κάθε τους βήμα με υπομονή.»

Τα μαθήματα φωνητικής έρχονται μετά την εκμάθηση κάποιου οργάνου, ή μπορούν να γίνουν παράλληλα;

«Η φωνητική είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Ο λαιμός είναι και αυτό ένα μουσικό όργανο που έχει δυο χορδές. Χρειάζεται την ανάλογη εκπαίδευση και αφοσίωση για να φτάσεις στα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για αυτό το θέμα. Θα απαντήσω, όμως, στην ερώτηση απλά, για να διευκολύνω τους αναγνώστες. Η φωνητική γίνεται μετά τα 18 που τελειώνει η μεταφώνηση, ειδικά για τα αγόρια.»

Πως συμβάλλει η μουσική παιδεία στο μεγάλωμα ενός παιδιού;

«Είναι γεγονός ότι η μουσική έχει μεγάλη επιρροή αποδεδειγμένα, ακόμα και όταν το βρέφος βρίσκεται στην κοιλίτσα της μαμάς του. Η μουσική είναι ένα φάρμακο θα έλεγα χωρίς παρενέργειες, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για όλο τον κόσμο.

Είναι γνωστό σε όλους πως η μουσική στα παιδάκια έχει ευεργετικές ιδιότητες. Τα κάνει χαρούμενα, εξωστρεφή, κοινωνικά και τους δημιουργεί συναισθήματα. Ευτυχώς, πλέον, υπάρχουν δωρεάν άπειρα παιδικά τραγουδάκια στο διαδίκτυο που μπορούν όλα τα παιδάκια να ακούν και να διασκεδάζουν, ακόμα και να μιμούνται. Από τον παιδικό σταθμό ακόμα αρχίζουν να σιγοψιθυρίζουν μελωδίες, άλλωστε είναι κάτι φυσικό. Δεν θα γίνουν όλοι μουσικοί και φυσικά δεν θα γίνουν όλοι επαγγελματίες, είναι σαν τα μαθηματικά που όλος ο κόσμος πρέπει να ξέρει τα βασικά.»

Πώς μπορούν να διακρίνουν οι γονείς, αν το παιδί τους έχει κάποιο έμφυτο ταλέντο σε κάποιο συγκεκριμένο μουσικό όργανο;

«Δεν θα διακρίνουν ποτέ οι γονείς αν το παιδί έχει ταλέντο, αν δεν πειραματιστούν, όπως ανέφερα και πιο πάνω. Όπως και με τον αθλητισμό, ένα παιδί μπορεί να έχει ταλέντο στο ποδόσφαιρο, μα δεν θα το μάθει ποτέ, αν δεν ξεκινήσει να παίζει πρώτα.»

Από ποια ηλικία άρχισε να φαίνεται η αγάπη σας για τη μουσική;

«Η αγάπη μου για τη μουσική ξεκίνησε από την στιγμή που θυμάμαι τον εαυτό μου, σαν ακροατής όμως. Απλά μου άρεσε να ακούω μουσική. Και στα οκτώ μου χρόνια με έστειλαν οι γονείς μου να μάθω Βυζαντινή μουσική, μετά με έγραψαν σε χορωδίες και στην συνέχεια βρήκα τον δρόμο μου.»

H χορωδία βοηθάει το παιδί να αγαπήσει τη μουσική και το τραγούδι;

«H χορωδία παίζει μεγάλο και σημαντικό ρόλο. Εγώ πήγαινα σε τέσσερις διαφορετικές. Πιο συγκεκριμένα, πήγαινα στην χορωδία του ”Δήμου Πύργου”, ”Χορωδία Λυκείου Ελληνίδων”, ”Χορωδία Αγίου Σπυρίδωνα”, ”Χορωδία του χαμόγελου του παιδιού”. Η καθεμιά είχε διαφορετικούς και εξαιρετικούς δασκάλους, όπου κάναμε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Άρα, όλο αυτό το ”ταξίδι”, μόνο εξέλιξη μπορεί να δώσει στη μουσική πορεία ενός παιδιού.

«Η χορωδία είναι το μεγαλύτερο σχολείο και να μην ξέρεις να τραγουδάς, με ένα μαγικό τρόπο θα τα καταφέρεις!»

Πώς συμβάλλει η εκμάθηση βυζαντινής μουσικής στην απόκτηση μιας ωραίας φωνής;

«Η βυζαντινή μουσική είναι μια μουσική δύσκολη, αλλά με μεγάλη ιστορία. Η μουσική αυτή σε βοηθάει πραγματικά να γνωρίσεις τη φωνή σου και να την διαχειριστείς. Μεγάλο σχολείο η μουσική αυτή και φυσικά σε σε βοηθάει να φτιάξεις καλύτερη φωνή.

Είναι πραγματικότητα πως η βυζαντινή μουσική, εμένα προσωπικά με βοήθησε απίστευτα, όμως, ήμουν και πολύ τυχερός γιατί στην πόλη μας  τον Πύργο Ηλείας, εκείνη την εποχή υπήρχαν πολύ καλές χορωδίες.»

Μιλήστε μας για την δική σας ορχήστρα «Λαικο2φωνο»

«Η ορχήστρα μας ”Λαικο2φωνο” ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια. Το όνειρο, όμως, υπήρχε από πολλά χρόνια πριν. Από 15 χρόνων δουλεύω επαγγελματικά σε διάφορα μαγαζιά σαν τραγουδιστής. Δίπλα μου, όλα αυτά τα χρόνια σε όλα τα live, ήταν ο αδερφός μου Γιάννης σαν θεατής. Στην πορεία αγάπησε τη μουσική και με ακολούθησε σαν κιθαρίστας. Έτσι, η αγάπη στο λαϊκό τραγούδι και το νούμερο δύο από τα δύο αδέρφια που είμαστε, μου γεννήθηκε το όνομα της ορχήστρας ”Λαϊκό2φωνο”.

Μετά από ένα χρόνο στην μπάντα μπήκε και ο καλύτερός μου φίλος και κουμπάρος μου Βασίλης, στην κιθάρα. Στην πορεία ο αδερφός μου έγινε πληκτράς, ο Βασίλης κιθαρίστας και εγώ ένας ευτυχισμένος τραγουδιστής που έχω δίπλα μου ανθρώπους που αγαπάω. Ήταν ένα όνειρο και έγινε πραγματικότητα. Μια ορχήστρα που αποτελείται από ανθρώπους που έχουν δέσει πρώτα στη ζωή και μετά σε όλα τα άλλα, γιατί μας δένουν πολλά περισσότερα. Δεν είμαστε οι καλύτεροι μουσικοί, υπάρχουν πολλοί καλύτεροι από εμάς. Είμαστε, όμως, η καλύτερή ομάδα και θα προσπαθούμε πάντα να γίνουμε ακόμα καλύτεροι γιατί πολύ απλά αγαπάμε ό,τι κάνουμε. Με σεβασμό στον κόσμο που μας ακολουθεί υποσχόμαστε τον καλύτερο μας εαυτό.»

«Θα  ήθελα να σε ευχαριστήσω με τη σειρά μου για την τιμή που μου έκανες να απαντήσω στις όμορφες ερωτήσεις σου και σου εύχομαι καλή συνέχεια σε ό,τι κάνεις!»

 

Κύριε Καλογερόπουλε, το Nancy’s Blog και εγώ προσωπικά, σας ευχαριστούμε θερμά για την όμορφη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε, σας ευχόμαστε υγεία και κάθε επιτυχία!

 

Συνέντευξη & Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Like Nancy’s Blog on Facebook & follow on Instagram

Περί Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Είμαι η Χαρά Παναγιωτακοπούλου, κατάφερα να κάνω ένα μεγάλο μου όνειρο πραγματικότητα, να γίνω παιδαγωγός! Αγαπώ τα ταξίδια και ό ,τι με κάνει να νιώθω ελεύθερη, δημιουργική και ευτυχισμένη. Ζω με ό,τι γεμίζει την ψυχή μου και με κάνει να είμαι ο εαυτός μου!

Δείτε Επίσης

Puck Redflix: Ο πεπειραμένος μουσικός καλλιτέχνης του Youtube αποκλειστικά στο Nancy’s Blog

Ο Puck Redflix, κατά κόσμο Σταμάτης Βαλλίνδρας, δραστηριοποιείται στο χώρο του YouTube εδώ και 10 …

Γ. Ν. Χαλκιδικής: Δωρεά Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης αξίας 11.000 ευρώ

Στις 29 Ιουνίου 2021, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης προέβη σε μια σημαντική δωρεά προς το …

525 Tailormade Wheelchairs: Η ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει αναπηρικά αμαξίδια στα μέτρα σου [Συνέντευξη]

Φαίδρος Παναγόπουλος: Η 525 φτιάχτηκε για να προσφέρει τη μέγιστη εξατομίκευση στην κατασκευή του αναπηρικού …

Annie & The Masterpeace: Ένα συγκρότημα βγαλμένο από τα 60s και τα 70s

Annie & The Masterpeace: Ένα συγκρότημα βγαλμένο από τα 60s και τα 70s

Το νεοσύστατο συγκρότημα «Annie & The Masterpeace» από την Αθήνα μας συστήνεται μέσα από μια …