Αντί να τιμωρείτε τα παιδιά σας, μιλήστε τους για συνέπειες!

Αντί να τιμωρείτε τα παιδιά σας, μιλήστε τους για συνέπειες!

PenΠροσωπικά, η λέξη τιμωρία δεν μου αρέσει, σημαίνει ποινή, δηλαδή γινόμαστε δικαστές στα παιδιά μας και επιβάλουμε ποινές; Γιατί; Είναι κλέφτες, δολοφόνοι;

Δεν πιστεύω ότι ένας γονιός βλέπει έτσι το παιδί του. Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους. Ας μιλήσουμε για όρια και πειθαρχία, που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε οικογένεια, για να αντιλαμβάνεται καλύτερα ένα παιδί, τις συνέπειες  των πράξεων του.

Όταν μιλάμε για συνέπεια των πράξεων, δεν αναφερόμαστε στις απαγορεύσεις ή τιμωρία που ονομάζουν οι περισσότεροι που βάζουμε στα παιδιά μας, αλλά για το αποτέλεσμα μιας πράξης. Για να το κατανοήσετε καλύτερα θα σας δώσω ένα παράδειγμα:

«Μη πετάς παιδί μου την μπάλα στο τζάμι, γιατί θα σπάσει.»

Εκείνο συνεχίζει χωρίς να δίνει σημασία και τελικά πετάει την μπάλα και σπάει το τζάμι. Αυτή είναι η συνέπεια της πράξης του, ότι έσπασε το τζάμι στην κυριολεξία. Πώς, όμως, θα πρέπει να αντιδράσει ο γονιός στην συνέπεια αυτής της πράξης;

Να αρχίζει να φωνάζει ή να δείξει πόσο στεναχωρήθηκε;

Αν φωνάξει, το μόνο που θα κερδίσει, θα είναι να τεντώσει τις φωνητικές του χορδές και να τον ακούσει όλη η γειτονιά. Το παιδί  δεν θα καταλάβει τίποτα. Το πολύ πολύ να του απαγορευτεί κάτι που αγαπά να κάνει για μερικές μέρες, μέχρι να ξεχαστεί το συμβάν.

Πολλοί γονείς αυτό το θεωρούν τιμωρία και συνέπεια γι’ αυτό που έκανε. Ασκούν, λοιπόν, ένα είδος εκβιασμού στο παιδί τους και νομίζουν πως με αυτόν τον τρόπο δεν θα το ξανακάνει.

Αν, όμως, είχαν βάλει όρια από την αρχή, δεν θα έφταναν σε αυτό το σημείο. Απλά όρια! Μπάλα παίζουμε στην αυλή ή στο πάρκο ή στο γήπεδο, όχι μέσα στο σπίτι. Για να ισχύει το συγκεκριμένο όριο και να μπορέσει το παιδί να πειθαρχήσει, θα πρέπει οι μπάλες να βρίσκονται έξω από το σπίτι. Πολλές φορές δεν έχει να κάνει με τα όρια που βάζουμε, αλλά με τον τρόπο που τα τηρούμε.

Αντίθετα, στην δεύτερη περίπτωση, αν ο γονιός δείξει τη στεναχώρια του και τα συναισθήματά του, αυτόματα το παιδί θα νιώσει κι εκείνο άσχημα. Ίσως να πάει στο δωμάτιο του και να αρχίσει να κλαίει, ή και να ζητήσει από μόνο του συγγνώμη. Με την ενσυναίσθηση, θα συνειδητοποιήσει  το λάθος του, την πράξη του.

Βασικές προϋποθέσεις για τα όρια που βάζουμε:

  • Να μπορούν να τηρηθούν σε λογικά πλαίσια (π.χ. σου δίνω μισή ώρα για να μαζέψεις τα παιχνίδια σου και όχι σε πέντε λεπτά να τα έχεις μαζέψει).

  • Τα όρια να τηρούνται από όλους και όχι να έχουμε την απαίτηση, να τηρηθούν μόνο από το παιδί.

  • Να συμφωνούν και οι δυο γονείς γι’ αυτά, γιατί αν δεν ισχύει αυτό, το παιδί θα μπερδευτεί.

  • Δεν χρειάζεται να είμαστε συνέχεια από πίσω του και με το πρώτο λάθος του, να το επιπλήξουμε.

  • Δεν το μαλώνουμε για κάτι που κάνει λάθος, μπροστά στους φίλους του ή σε καλεσμένους, θα το χειριστείτε καλύτερα, όταν θα είστε οι δυο σας.

  • Προσοχή στον τόνο της φωνής σας.

  • Απλά όρια και όχι υπερβολές (π.χ. μπορείς να φέρεις ένα παιχνίδι στο σαλόνι να παίξεις και όχι δεν θέλω να βλέπω παιχνίδια στο σαλόνι).

  • Επιβράβευση: Δεν είναι ωραίο να του υπενθυμίζουμε μόνο τα λάθη του, αλλά να το επιβραβεύουμε και για την καλή του συμπεριφορά (με ένα αγαπημένο του φαγητό ή γλυκό, με ένα μικρό παιχνιδάκι, με μια αγαπημένη του βόλτα, με μια αγκαλιά, ένα φιλί).

Μερικές φορές από την προσπάθεια μας, να γίνουμε όσο το δυνατόν καλύτεροι γονείς, χάνουμε την ουσία και κρίνουμε αυστηρά τους εαυτούς μας. Σίγουρα θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας.

Χαλαρώστε και  φροντίστε το παιδί σας, όπως εσείς το αντιλαμβάνεστε καλύτερα, χωρίς να αφήνετε τρίτους να σας επηρεάζουν και να σας προκαλούν «πονοκέφαλο.» Παίξτε μαζί του, δημιουργήστε όμορφες ιστορίες,  για να του περάσετε τα μηνύματα που θέλετε, χωρίς να το καταπιέζετε και να καταπιέζεστε κι εσείς οι ίδιοι.

Βασική προϋπόθεση σε όλα αυτά, είναι να αφιερώσετε πραγματικό χρόνο στα παιδιά σας!

Είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρετε!

Με αγάπη προς τους γονείς & τα παιδιά!

 

Το άρθρο έχει γραφτεί από τη βρεφονηπιοκόμο, σύμβουλο νέων μαμάδων και συγγραφέα κα Ευαγγελία Τσιακίρη!

Κα. Ευαγγελία το Nancy’s Blog σας ευχαριστεί θερμά που μοιραστήκατε με τους διαδικτυακούς μας αναγνώστες το άρθρο σας! 

 

 

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: paidemata.gr

Πηγή εσωτερικής φωτογραφίας: pinterest

Σύνταξη: Ευαγγελία Τσιακίρη

Επιμέλεια: Άννυ Μιρζαχανιάν

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Άννυ Μιρζαχανιάν

Ονομάζομαι Άννυ Μιρζαχανιάν και είμαι εργαζόμενη μανούλα ενός πρίγκιπα! Λατρεύω τη γραφή και έχω σαν πηγή έμπνευσης την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που συναντώ. Μάχομαι για την εξάλειψη της κακοποίησης κάθε είδους.

Δείτε Επίσης

Κουπ Πατ: Εναλλακτικοί τρόποι χρήσης τους

Όλοι έχουμε στο σπίτι μας αρκετά κουπ πατ, τα οποία, συνήθως, χρησιμοποιούμε μόνο για να …

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια και παιδιά. Θαύμαζα τους γονείς μου και την σχέση τους. …

Μικρές ‘αθώες’ φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μικρές «αθώες» φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μανούλα μου / Μπαμπάκα μου, Ξέρω ότι, όταν ήσουν παιδί άκουγες συνέχεια τέτοιες μικρές φρασούλες: …

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο, ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού! Ένας θησαυρός ανεκτίμητης αξίας! Φέτος, ήταν η πρώτη …

Verified by ExactMetrics