
Η κύρια ασχολία στο χωριό είναι η καλλιέργεια και η κτηνοτροφία, όπως παραδοσιακά συμβαίνει στα περισσότερα χωριά. Στον Πολύανθο, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμβιώνουν μαζί. Είναι γείτονες, συνεργάτες και φίλοι, απενοχοποιημένοι όλοι από ιστορικά κατάλοιπα και μίσοι του παρελθόντος. Άλλωστε, ο απλός λαός της κάθε χώρας δεν έχει τίποτα να χωρίσει, αντίθετα μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες και τα ίδια προβλήματα.

Η ιστορία του Πολύανθου
Το χωριό του Πολύανθου, είναι μικρό σε έκταση, μικρό σε πληθυσμό αλλά εξαιρετικά πλούσιο σε ιστορία και αξιοθέατα. Ένας μαρμάρινος φαλός από ιερό του 3ου αιώνα π.Χ. μαρτυρά ότι από κάπου εκεί ξεκινά και η ιστορία του. Εκτίθεται στο αρχαιοελληνικό μουσείο της Κομοτηνής. Τριακόσια μέτρα βορειοδυτικά του χωριού βρίσκεται το Βυζαντινό κάστρο, με ίχνη κατοίκισης από την κλασική εποχή. Οι κάτοικοι του χωριού είναι Μουσουλμάνοι Πομάκοι που εγκαταστάθηκαν από τα ορεινά του Παπίκιου όρους μετά το 1949. Το 1922 εγκαταστάθηκαν Έλληνες Χριστιανοί από την Μ, Ασία, την Γέννα Βιζύης, την Ανατολική Θράκη, την Ήπειρο καθώς και πέντε οικογένειες Σαρακατσάνων.
Τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας δεν κατάφεραν να καταστρέψουν τον Πολύανθο, αντίθετα η ιστορία έδειξε ότι οι Έλληνες κάτοικοι του χωριού, με γενναιότητα και αυτοθυσία αρνούνταν να υποταχθούν στον εχθρό τους. Αξίζει επίσης να αναφερθούμε στον Αργύριο Αργυρίου, ο οποίος αφού πέρασε στη ζωή του δικαστήριο, φυλάκιση, καταδίκη σε θάνατο και αφού πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο, τελικά, του απονεμήθηκε ο βαθμός του δεκανέα επ’ ανδραγαθία. Εκείνος, όμως, αρνήθηκε την συνταξιοδότηση, επιμένοντας ότι εκείνος πολέμησε για την πατρίδα του και όχι για να πάρει σύνταξη.
Σημερινά αξιοθέατα
Η εκκλησία του χωριού είναι ο ιερός ναός του Κωνσταντίνου και Ελένης, και στην ανατολική είσοδο του χωριού βρίσκεται το παρεκκλήσι των Αγίων: Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Αυτό, όμως, που αξίζει να δει κανείς στον Πολύανθο είναι η λιθόκτιστη γέφυρα που βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Κομψάτο και χρονολογείται μεταξύ 17ου και 18ου αιώνα. Η ιστορία θέλει την γέφυρα να είναι βυζαντινή, αφού στην γύρω περιοχή η αρχαιολογική υπηρεσία έχει εντοπίσει πολλές προχριστιανικές αρχαιότητες, με κύρια, το βυζαντινό κάστρο του Πολύανθου.
Φυσικές αρετές του χωριού
Εκτός από ένας ιστορικά ενδιαφέρον τόπος, το χωριό αυτό προσφέρει αναψυχή. Τα τοπία του σφύζουν από βλάστηση. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αμυγδαλιές ανθίζουν πάντα πρώτα εκεί. Ίσως από αυτό να είναι εμπνευσμένο και το όνομα του χωριού. Από προσωπική εμπειρία, το πράσινο που υπάρχει τριγύρω, μπορεί να σε χαλαρώσει απίστευτα. Μαθημένοι στην πόλη, το μάτι μας εντυπωσιάζονταν μόνο από μεγάλα εμπορικά κέντρα και ωραία βραδινά μπαρ.
Λένε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλες πόλεις, ακούνε συνεχώς έναν ασταμάτητο βόμβο, αφού οι ρυθμοί της πόλης δεν «πέφτουν» ποτέ. Τον συνηθίσαμε τόσο πολύ που ξεχνάμε να αναζητήσουμε την πραγματική ησυχία, η οποία δεν βρίσκεται στα πολυτελή ξενοδοχεία. Όσο και αν καλοπληρώσεις δεν θα σου προσφέρουν την ηρεμία που σου προσφέρει η φύση. Πλέον, το απλό είναι δυσεύρετο. Μια βόλτα στην φύση με καλή παρέα που δεν κοστίζει και δεν χρειάζεται κράτηση από μήνες πριν, είναι αυτή που ηρεμεί το πνεύμα όσο τίποτα άλλο. Κατά κάποιο τρόπο σε δυναμώνει. Ο άνθρωπος χρειάζεται καθαρό αέρα και επαφή με την φύση για να είναι υγιής και ισορροπημένος, ειδικά σε αυτή την δύσκολη περίοδο, η οποία μας έχει όλους κουράσει… είναι και μια ασφαλής διέξοδος.

Επιπλέον πληροφορίες!
Το μέρος προσφέρεται για μια χαλαρή βόλτα, είναι ιδανικό για οικογένειες και ο δρόμος για το χωριό είναι εύκολος. Η καλύτερη επιλογή είναι να σταματήσεις με το αυτοκίνητο στην γέφυρα που ενώνει το χωριό του Ιάσμου με το χωριό του Πολύανθου και από κει περπατώντας να ξεκινήσεις την πεζοπορία στο βουνό. Για τους κάτοικους των γύρω περιοχών, το μέρος αποτελεί νούμερο ένα προορισμό για την Πρωτομαγιά!
Διαβάστε επίσης:
Αμμόβουνο: Το χωριό του Β. Έβρου με τη μεγάλη ιστορία [Συνέντευξη]
Σύνταξη και Επιμέλεια: Μαρίνα Δανιηλίδου
Πηγή Πληροφοριών: xronos.gr
Πηγή φωτ. εξωφύλλου: itsallaboutxanthi.gr