Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Πότε καθιερώθηκε και γιατί;

PenΠαγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα και όλες οι γυναίκες γιορτάζουν γιατί δεν ξεχνούν τους αγώνες που έδωσαν  κάποτε χιλιάδες άλλες γυναίκες από την Αμερική μέχρι και την Ελλάδα για να αποκτήσουμε τα αυτονόητα στον εργασιακό μας χώρο.

Πρώτες διαμαρτυρίες και αιτήματα εργατριών.

 Το Μάρτιο του 1857, εργαζόμενες γυναίκες στα κλωστοϋφαντουργεία της Αμερικής, έκαναν τις πρώτες διαδηλώσεις, όπου ζητούσαν:

  • την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων τους και

  • τη βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας.

8 Μαρτίου 1909- το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο.

Το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο λαμβάνει χώρα στους δρόμους της Νέας Υόρκης με κεντρικό σύνθημα, «Ψωμί και τριαντάφυλλο». Το «ψωμί», συμβόλιζε την οικονομική ασφάλεια και το «τριαντάφυλλο» την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι 15.000 γυναίκες που βγήκαν στους δρόμους αιτούνταν:

  • την μείωση των ωρών εργασίας,

  • την αύξηση του μισθού τους,

  • την κατοχύρωση του δικαιώματός τους στην  ψήφο και την οριστική παύση της παιδικής εργασίας.

Πότε καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας; 

Το 1910, γίνεται η δεύτερη Διεθνής Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστριών Γυναικών στην Κοπεγχάγη, όπου καθιερώνεται η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και εορτάζεται για πρώτη φορά ένα χρόνο μετά.

Η πρώτη απεργία εργατριών στην Ελλάδα.

Στις 13 Απριλίου του 1982, έγινε η πρώτη απεργία εργατριών στον Πειραιά, στο εργοστάσιο υφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα, όταν η εν λόγω υφαντουργία αποφάσισε να προβεί σε μειώσεις μισθών στις γυναίκες από 80 σε 60 λεπτά. Την είδηση μετέδωσε τότε η πρώτη γυναικεία εφημερίδα, η «Εφημερίδα των Κυριών»

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!

√ Οι άντρες μην ξεχάσετε να πείτε χρόνια πολλά στη γυναίκα σας, τη μητέρα σας, την αδερφή σας και να προσφέρετε συμβολικά ένα λουλούδι!

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Έρευνα: Πώς βλέπουν οι σκύλοι τα αφεντικά τους

Έρευνα: Πώς βλέπουν οι σκύλοι τα αφεντικά τους

Το ότι ο σκύλος είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου το γνωρίζαμε, ωστόσο τα …

Στ. Κάλαχαν: Επιβίωσε 76 ημέρες στον ωκεανό- Συγκλονιστική ιστορία

Κάλαχαν: Επιβίωσε μετά από 76 ημέρες στον ωκεανό – Συγκλονιστική ιστορία

Ο Στήβεν Κάλαχαν είναι ένας σπουδαίος ναυπηγός, που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει αμέτρητα σκάφη και …

Ιδέες διακόσμησης που θα ανανεώσουν το υπνοδωμάτιο σου

Ιδέες διακόσμησης που θα ανανεώσουν το υπνοδωμάτιο σου

Η μόδα αλλάζει, οι προτιμήσεις μας το ίδιο, οπότε μένουν οι παρακάτω διαχρονικές ιδέες για …

Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Εργατική Πρωτομαγιά: Η διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας που κατέληξε σε αιματοχυσία

Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η …