
Υλικά!
- 1 κιλό μπακαλιάρο φιλέτο ή με κόκκαλο (ότι προτιμάτε)
- 1 κουτάκι μπύρα (παγωμένη)
- 1,5 κ.τ.γ. baking powder
- 2 κ.τ.σ. ούζο
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Λίγο αλάτι
- Λίγη ζάχαρη
- 3 κ.τ.σ. σιμιγδάλι ψιλό ( προαιρετικά μέσα στο αλεύρι, για να κάνει κρούστα)
- Λίγο κόκκινο πιπέρι γλυκό (προαιρετικά)
- Μπόλικο καλαμποκέλαιο ή σπορέλαιο (για τηγάνισμα)
Υλικά για τη σκορδαλιά!
- 3 μεγάλες φέτες ψωμί
- 1 μέτρια πατάτα βρασμένη
- 5-6 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.τ.σ. ξύδι
- 2-3 κρίθινα παξιμάδια ή 3 κ.τ.σ. καρυδόψιχα αλεσμένη
- 1-2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.τ.σ. μαγιονέζα (προαιρετικά)
- Αλάτι
Εκτέλεση!
Αφού ξαλμυρίσετε τον μπακαλιάρο σας, το στραγγίζετε καλά από τα νερά.
Σε ένα μπολ, βάζετε τη μπύρα, λίγο αλάτι, λίγη ζάχαρη, λίγο κόκκινο πιπέρι, το baking powder, το ούζο και προσθέτετε αλεύρι σιγά-σιγά χτυπώντας το μίγμα με ένα πιρούνι ή ένα σύρμα μέχρι να φτιάξετε έναν πηχτό χυλό. Ρίξτε μέσα 2 παγάκια και αφήστε το χυλό στο ψυγείο για 1 ώρα!
Πριν βουτήξετε στο χυλό τα κομμάτια του μπακαλιάρου αλευρώστε τα και τινάξτε τα να φύγει το πολύ αλεύρι, με αυτόν τον τρόπο θα κολλήσει ο χυλός πιο καλά στα κομμάτια.
Βάλτε μπόλικο λάδι σε μία βαθιά κατσαρόλα και μόλις κάψει, τηγανίστε τα λεπτά κομμάτια για 5 λεπτά και τα χοντρά για 10 λεπτά.
Μόλις ροδοκοκκινίσουν είναι έτοιμα, τα βγάζετε και τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί. Αν σας περισσέψει χυλός μπορείτε να τηγανίσετε μ’ αυτό τυρί ή κεφαλοτύρι.
Για να κάνετε σκορδαλιά!
Αλέστε τα κρίθινα (ή τα καρύδια) στο μπλέντερ και αδειάστε τα σε ένα μπολ.
Μετά βάλτε στο μπλέντερ το ψωμί στεγνό και ψιχουλιάστε το, προσθέστε τις 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το ξύδι, το αλάτι και το σκόρδο, τα χτυπάτε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους, αδειάζετε στο μπολ και ανακατεύετε το μίγμα με τα κράκερ.
Σε ένα πιάτο πατάτε με το πιρούνι την καλά βρασμένη πατάτα και την προσθέτετε στο μπολ. Βάζετε άλλη μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε όλα μαζί να αφρατέψουν. Αν σας φαίνεται πολύ στεγνό προσθέστε κι άλλο ελαιόλαδο και ξύδι, ανάλογα με τα γούστα σας.
Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Μία αγαπημένη συνταγή από την κυρία Ευαγγελία Τσιακίρη και τη σελίδα Κάθε μέρα μαμά! Super μαμά!
Καλή επιτυχία!
Πηγή φωτογραφίας: in.gr
Επιμέλεια: Άννυ Μιρζαχανιάν