Πέμπτη , 11 Αυγούστου 2022
Μεγάλη Δευτέρα: Ποια γεγονότα μνημονεύονται σήμερα;

Μεγάλη Δευτέρα: Ποια γεγονότα μνημονεύονται σήμερα;

PenΑπό το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων και κάθε βράδυ ψάλλεται ο Όρθρος της επόμενης ημέρας και αρχίζει η εβδομάδα των Παθών του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Τη Μεγάλη Δευτέρα, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του “Παγκάλου” Ιωσήφ, γιου του Ιακώβ ενώ η μέρα είναι αφιερωμένη και στην άκαρπη συκιά που την καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε.

Η ιστορία του Ιωσήφ του Παγκάλου

Ο Ιωσήφ ήταν εις τύπον του Κυρίου μας και αναφερόμαστε εις ανάμνησή του. Αυτός ήταν ο  μικρότερος και πολυαγαπημένος  γιος του Πατριάρχου Ιακώβ. Όμως, τα αδέλφια του τον φθόνησαν πολύ και μια μέρα τον έριξαν σε ένα βαθύ λάκκο και επιστρέφοντας στο σπίτι κρατώντας ένα ματωμένο ρούχο είπαν στον πατέρα τους ότι τον Ιωσήφ τον κατασπάραξε ένα θηρίο. Αφού έπεισαν τον πατέρα τους, βρήκαν κάποιους εμπόρους και τον πούλησαν για τριάντα αργύρια. Εκείνοι τον έδωσαν στον αρχιμάγειρα του Φαραώ, Πετεφρή, ο οποίος τον έκανε αρχιεπιστάτη του. 

Ο Ιωσήφ ήταν τόσο όμορφος που τον ερωτεύθηκε η σύζυγος του Πετεφρή, η οποία του έκανε ανήθικες προτάσεις με βίαιο τρόπο και καθώς τον αγκάλιασε αυτός έφυγε και άφησε τον χιτώνα του στα χέρια της. Η γυναίκα θύμωσε τόσο πολύ και για εκδίκηση είπε στον άντρα της ότι ο Ιωσήφ της έκανε ανήθικες προτάσεις και χειρονομίες και εκείνος το μετέφερε στον Φαραώ και τον φυλάκισε.

Ωστόσο, όταν κάποτε ο βασιλιάς της Αιγύπτου Φαραώ, είδε ένα περίεργο όνειρο και ζήτησε αν μπορεί κάποιος να του το εξηγήσει, ο Δίκαιος Θεός φώτισε τον νου του Ιωσήφ και μόνο αυτός μπόρεσε να το ερμηνεύσει.

Απευθυνόμενος στον βασιλιά, του είπε ότι θα υπάρξουν στη Χώρα του επτά χρόνια ευφορίας και επτά χρόνια ακαρπίας και πείνας. Ο Φαραώ ευχαριστήθηκε με την προειδοποίηση του Ιωσήφ και του έδωσε αξιώματα κι εκείνος προστάτευσε το λαό του στα δύσκολα χρόνια του λιμού και μάλιστα προσκάλεσε στην Αίγυπτο και τα αδέρφια του να μείνουν μαζί του.

Αυτός λοιπόν αποτελεί προεικόνιση του Χριστού, διότι και Αυτός, αγαπητός γιος του Πατέρα, φθονήθηκε από τους Ιουδαίους, πουλήθηκε από το μαθητή Του για τριάντα αργύρια και κλείσθηκε στο σκοτεινό λάκκο, τον τάφο.

Το θαύμα της άκαρπης συκιάς

Η ιστορία της άκαρπης συκιάς συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων της εποχής και τη ζωή των Ισραηλιτών που φαινομενικά ήταν ενάρετοι, αλλά ουσιαστικά «άκαρποι» από καλά έργα.

Είναι αληθινά τραχιά τα φύλλα τής συκιάς της φύσης μας, της απειθάρχητης κακίας της φύσης μας. Σ᾽ αυτή τη συκιά, τη φύση δηλαδή της ανθρωπότητας, πήγε ο Σωτήρας πεινώντας και ζητώντας από αυτήν το γλυκύτατο καρπό, δηλαδή την γλυκύτατη για τον Θεό αρετή, με την οποία πραγματοποιεί τη σωτηρία μας. Και δεν βρήκε καρπό, παρά φύλλα μονάχα, την τραχιά και πικρή αμαρτία και ό,τι κακό φυτρώνει από αυτήν.

Γι᾽ αυτό και της λέει επιτιμητικά: «Ποτέ πια δεν θα δώσεις καρπούς» (Ματθ. 11, 19). Γιατί η σωτηρία δεν προέρχεται από τούς ανθρώπους. Η αρετή δεν προέρχεται από ανθρώπινη δύναμη. Εγώ θα φέρω τη σωτηρία σας και με το πάθος μου θα σας χαρίσω την Ανάσταση. Θα σας χαρίσω επιπλέον και την απαλλαγή σας από την πολύ σκληρή αυτή ζωή πού τώρα ζείτε. Αυτά είπε και βέβαια όπως τα είπε και τα πραγματοποίησε. (Απόσπασμα από την Ομιλία στην ξηρανθείσα συκιά και την παραβολή του Αμπελώνα).

Ας γίνουμε όλοι καρποφόρα δέντρα προς δόξα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

 

Σύνταξη: Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Like us on Facebook & Follow us on Instagram

Περί Παναγιώτης Αβραμόπουλος

Δείτε Επίσης

Ιδέες διακόσμησης που θα ανανεώσουν το υπνοδωμάτιο σου

Ιδέες διακόσμησης που θα ανανεώσουν το υπνοδωμάτιο σου

Η μόδα αλλάζει, οι προτιμήσεις μας το ίδιο, οπότε μένουν οι παρακάτω διαχρονικές ιδέες για …

Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Εργατική Πρωτομαγιά: Η διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας που κατέληξε σε αιματοχυσία

Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η …

Christ is risen.

Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά!

Σήμερα, Κυριακή του Πάσχα- ημέρα Λαμπρής είναι ημέρα χαράς για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, γιατί …

Αποκαθήλωση και επιτάφιος.

Την Μεγάλη Παρασκευή, όλη η πλάση πενθεί

Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα πένθιμη, ημέρα μελαγχολίας, γιατί πάσχει όλη η φύση, ημέρα άκρας …