Η Εύα Κουρλέση και οι γονείς της μίλησαν αποκλειστικά στο Nancy’s Blog για όλη την διαδρομή της μέχρι να επιτύχει το στόχο της και μας αποκαλύπτει σε ποιο από τα έξι πανεπιστήμια επέλεξε να φοιτήσει τελικά, αλλά και ποιό επάγγελμα θέλει να ακολουθήσει στο μέλλον.
Πως πήρες την απόφαση να κάνεις αιτήσεις στα συγκεκριμένα αμερικανικά πανεπιστήμια και ποια διαδικασία ακολούθησες;
«Η απόφαση του να σπουδάσω στις ΗΠΑ ήταν προειλημμένη από την ηλικία των 6 ετών. Ανέκαθεν ήταν όνειρό μου και αφότου έζησα για δύο χρόνια στις ΗΠΑ, κατάλαβα πως πράγματι αυτό ήθελα να ακολουθήσω. Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη, ειδικότερα για μια μαθήτρια από δημόσιο σχολείο. Η όλη διαδικασία (οι συστατικές επιστολές, οι εκθέσεις, τα τεστ, οι βαθμοί, οι συνεντεύξεις) ξεκίνησε τον περσινό Απρίλιο, του 2020. Το αποτέλεσμα άξιζε κάθε κόπωση, ωστόσο κάποιες φορές έφτασα σε σημείο να πω, μακάρι να έδινα μόνο πανελλήνιες!»
Οι γονείς σου στήριξαν εξ αρχής την απόφαση σου αυτή;
«Οι γονείς μου πάντα γνώριζαν πως ήθελα να σπουδάσω στην Αμερική και άρχισαν να εμπλέκονται και αυτοί στην διαδικασία, μετά την συνέντευξη μου με το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Τότε νομίζω πως ήταν μια πολύ καθοριστική στιγμή αναγνώρισης των κόπων μου και είμαι πολύ τυχερή που και οι δυο τους είναι τόσο υποστηρικτικοί.»
Με ποιον τρόπο συνέβαλε το σχολείο σου στην προσπάθειά σου;
«Το σχολείο μου συνέβαλε σημαντικά στην προσπάθειά μου, παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, καθώς το προσωπικό των καθηγητών εργαζόταν και επικοινωνούσε με τα πανεπιστήμια σε ώρες εκτός του ωραρίου τους. Αυτή ήταν μια πρωτόγνωρη διαδικασία για αυτούς, δεν το είχαν ξανακάνει ποτέ τους. Τέσσερις καθηγήτριες έγραψαν τις συστατικές επιστολές μόνες τους και τις απέστειλαν κατευθείαν σε κορυφαία πανεπιστήμια.»
Ποιο πανεπιστήμιο επέλεξες να κάνεις τις σπουδές σου και τι ακριβώς θα σπουδάσεις;
«Επέλεξα το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, την σχολή από την οποία αποφοίτησε ο Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, ο τωρινός Προέδρος των ΗΠΑ, για να σπουδάσω Διεθνείς σχέσεις και Διπλωματία.»
Δίνοντας πανελλαδικές εξετάσεις, σε ποια σχολή στοχεύεις να περάσεις και πως μπορούν να
συνδυαστούν οι σπουδές στην Ελλάδα με αυτές του εξωτερικού;
«Στην Ελλάδα, στοχεύω για την Σχολή Διεθνών και Eυρωπαϊκών σπουδών. Δεν θα φοιτώ σε δυο πανεπιστήμια. Θα φοιτώ μόνο στην Αμερική, απλά δίνω πανελλήνιες για να μη χάσω τον ρυθμό και την ένταση του διαβάσματος. Οι πανελλήνιες είναι μια διαδικασία που σε προετοιμάζει καλύτερα από τον καθένα για την πίεση του εξωτερικού. Εάν και τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι κορυφαία, η αποκατάσταση είναι κάτι που αργότερα προβληματίζει πολλούς νέους.»
Ποιο επάγγελμα θα ήθελες να ακολουθήσεις στο μέλλον;
«Πάντοτε με ενθουσίαζε η πολιτική, ωστόσο ο απώτερος στόχος μου είναι να ενταχθώ στο διπλωματικό σώμα ως διπλωμάτης, σε συνεργασία με το υπουργείο εξωτερικών.»
Πως νιώθεις που σε λίγους μήνες θα σπουδάζεις σε ένα από τα καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια;
«Ανυπομονώ! Εάν και θα μου λείψουν πολλά πράγματα από την Ελλάδα. Ανοίγεται ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή μου και είναι κάτι για το οποίο προετοιμαζόμουν από μικρή. Ανυπομονώ να μάθω για τις διεθνείς σχέσεις και την παγκόσμια πολιτική από κορυφαίους διδάκτορες του πανεπιστημίου.»
Διαβάστε όσα δηλώνει η μητέρα της Εύας, κα Μαρία Αποστολοπούλου (η οποία είναι εκπαιδευτικός) και ο πατέρας της, κ. Γιώργος Κουρλέσης (ο οποίος είναι αστυνομικός) σχετικά με την επιτυχία της κόρης τους αλλά και για τους καθηγητές του δημόσιου σχολείου Δεμενίκων στην Πάτρα, οι οποίοι συνεργάστηκαν με το παιδί τους άψογα.
Πόσο περήφανοι είστε που το παιδί σας έγινε αποδεκτό από όλα τα πανεπιστήμια που έκανε αίτηση;
«Είμαστε πολύ περήφανοι για την Εύα επειδή τα κατάφερε όλα μόνη της. Εάν και δύσκολο, είναι κάτι που την κάνει πραγματικά χαρούμενη. Το πιο σημαντικό είναι αυτό για ένα γονιό.»
Πόσο εύκολο είναι για ένα γονιό να φεύγει το παιδί του τόσο μακριά για σπουδές; Θα την ακολουθήσετε στη χώρα που έχει επιλέξει να σπουδάσει ώστε να είστε κοντά της;
«Δεν είναι καθόλου εύκολο να φεύγει το παιδί σου μακριά, ωστόσο εφόσον διάλεξε αυτό τον δρόμο θα είμαστε συμπαραστάτες στην προσπάθειά της. Θα πηγαίνουμε συχνά Αμερική να την επισκεπτόμαστε!»
Περιμένατε ότι η δημόσια ελληνική εκπαίδευση θα είχε τόσο άψογη συνεργασία τόσο με την κόρη σας όσο και με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού ώστε να πετύχει η Εύα τον στόχο της;
«Πράγματι ήταν κάτι που δεν το περιμέναμε. Είχαν μια άριστη συνεργασία τόσο με τα πανεπιστήμια όσο και με την Εύα και όλοι τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.»
Η ύψιστη διδαχή που μπορούμε να αποκομίσουμε μέσα από την εμπειρία της Εύας και αυτή την συνέντευξη είναι πως όταν υπάρχει θέληση τίποτα δεν είναι αδύνατο. Δεν έχει σημασία από που ξεκινάς και τι εφόδια έχεις αλλά το που θες να φτάσεις και τι θυσίες είσαι διατεθειμένος να κάνεις για να το καταφέρεις. Το παράδειγμα της Εύας Κουρλέση είναι μια παραίνεση προς όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, πως μπορούν να κατορθώσουν ό,τι βάλουν στο μυαλό τους. Εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε τα όριά μας και είναι καιρός να τα διευρύνουμε!
Το Nancy’s Blog αλλά και εγώ προσωπικά σας ευχαριστούμε για τις συνεντεύξεις που μας παραχωρήσατε. Εύα σου ευχόμαστε από καρδιάς να έχεις καλές σπουδές και καλή σταδιοδρομία. Είμαστε περήφανοι για εσένα και αναμένουμε να φιλοξενήσουμε την επόμενη επιτυχία σου!
Συνέντευξη & Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκούτης