525 Tailormade Wheelchairs: Η ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει αναπηρικά αμαξίδια στα μέτρα σου [Συνέντευξη]

Pen

Φαίδρος Παναγόπουλος: Η 525 φτιάχτηκε για να προσφέρει τη μέγιστη εξατομίκευση στην κατασκευή του αναπηρικού αμαξιδίου.

Ο Φαίδρος Παναγόπουλος σε νεαρή ηλικία προσελκύστηκε από τη θετική επίδραση που έχουν τα αναπηρικά αμαξίδια στη ζωή των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν. Ύστερα από αρκετή έρευνα και δουλειά πάνω στο αναπηρικό αμαξίδιο και τις ανάγκες που έχει ο κάθε άνθρωπος χωριστά, ο Φαίδρος ίδρυσε την εταιρεία «525 Tailormade Wheelchairs» με σκοπό να προσφέρει ένα άρτιο από σχεδιαστικής και κατασκευαστικής άποψης αναπηρικό αμαξίδιο σε κάθε χρήστη, φτιαγμένο στα μέτρα του και για τη χρήση που του κάνει.

«Νιώθω ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο», θα πει ο Φαίδρος αναφερόμενος στη στιγμή που παραδίδει το εξατομικευμένο αναπηρικό αμαξίδιο της «525 Tailormade Wheelchairs» στον χρήστη του και βλέπει στα μάτια του τον ενθουσιασμό του.

Πώς προέκυψε η ιδέα να ιδρύσεις τη δική σου εταιρεία και να κατασκευάζεις εξατομικευμένα αναπηρικά αμαξίδια;

«Μπήκα στο χώρο το 2008 εντελώς τυχαία, δούλεψα ως υπάλληλος σε μια εταιρεία που έκανε εισαγωγή αναπηρικών αμαξιδίων και από τον πρώτο μήνα είδα ότι μου άρεσε υπερβολικά το τεχνικό κομμάτι της δουλειάς αλλά και ταυτόχρονα το γεγονός ότι έχει επίδραση σε έναν άνθρωπο.

 Το 2009 ίδρυσα τη δική μου εταιρεία εισαγωγής αμαξιδίων αλλά το 2012 άρχισα να έχω την ιδέα να φτιάξω ένα αμαξίδιο που να με καλύπτει ακριβώς, γιατί μέχρι τότε ναι μεν το αμαξίδιο που ήταν εισαγωγής κάλυπτε αρκετά τις ανάγκες αλλά όσο μάθαινα και όσο και εγώ δοκίμαζα περισσότερο το αμαξίδιο έβλεπα ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις πάνω σε αυτό, οπότε κάπως έτσι αποφάσισα να κατασκευάσω εξατομικευμένα αναπηρικά αμαξίδια.»

Υπάρχουν και άλλες εταιρείες στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό που κατασκευάζουν εξατομικευμένα αναπηρικά αμαξίδια;

«Από κατασκευαστικής άποψης, υπάρχουν 200 εταιρείες σε όλο τον κόσμο που κατασκευάζουν έτοιμα ή προ ρυθμισμένα ή σε στάνταρ διαστάσεις αναπηρικά αμαξίδια. Ωστόσο, αμαξίδια με τόση μεγάλη δυνατότητα εξατομίκευσης και τεχνογνωσία σαν της «525 Tailormade Wheelchairs» σε αυτό το κόστος δεν υπάρχει.»

Ποια είναι τα στάδια που ακολουθούνται από τη στιγμή που κάποιος θα σου αναθέσει την κατασκευή του αναπηρικού αμαξιδίου του, μέχρι τη στιγμή που θα του το παραδώσεις;

«Για εμένα προέχει ο άνθρωπος να είναι όσο πιο αυτόνομος γίνεται. Καταρχήν, γίνεται μια συνάντηση στον χώρο μας, κατά την οποία κάνω μια κουβέντα με τον χρήστη του αμαξιδίου. Γενικά, προσπαθώ να δω τι άνθρωπος είναι, τον χαρακτήρα του και πως βλέπει το όλο θέμα της αναπηρίας, της βλάβης. Τον ενδιαφέρει να είναι αυτόνομος ή όχι;

Ο άνθρωπος που για τους δικούς του λόγους δεν θέλει να βγαίνει έξω και να είναι αυτόνομος, χρειάζεται ένα αναπηρικό αμαξίδιο διαφορετικής κατασκευής σε σχέση με τον χρήστη που θέλει να οδηγεί και να το βάζει μέσα στο αυτοκίνητό του.

Αφού γίνει η αυτή η συζήτηση, μετράμε τα χαρακτηριστικά του σώματός του, σχεδιάζεται το αμαξίδιο και ξεκινά η κατασκευή. Σε ένα ενδιάμεσο στάδιο έρχεται πάλι στον χώρο μας και γίνεται δοκιμή σε αυτό που έχει ήδη φτιαχτεί για τον ίδιο. Εκεί γίνονται οποιεσδήποτε επιπλέον αλλαγές χρειάζονται. Η στιγμή της παράδοσης είναι η πιο ωραία στιγμή. Τη στιγμή που κάθεται ο νέος χρήστης στο αμαξίδιό του και ενθουσιάζεται, νιώθω ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο.»

Κάποιοι, όταν βλέπουν ένα παιδί να χρησιμοποιεί αμαξίδιο λυπούνται γιατί θεωρούν ότι δεν είναι υγιές. Ποια είναι η δική σου γνώμη;

«Για εμένα, όταν έρχεται ένα παιδί το οποίο έχει μια κάκωση ή μια βλάβη στη σπονδυλική στήλη είναι υγιές.

Κάποιος που χρησιμοποίει αναπηρικό αμαξίδιο είναι υγιής, δεν είναι άρρωστος, απλά είναι κάποιος που κινείται διαφορετικά. Η δική μου δουλειά έχει να κάνει περισσότερο με το κομμάτι της επανένταξης στη ζωή και στη λειτουργικότητα κάθε ατόμου που χρειάζεται αναπηρικό αμαξίδιο για να μετακινείται.

Όταν έρχεται, λοιπόν, σε μένα ένα παιδί που χρήζει αναπηρικού αμαξιδίου για την κίνησή του, το βλέπω σαν μια πάρα πολύ ωραία ευκαιρία για να φτιάξουμε ένα πολύ ωραίο αμαξίδιο για το παιδί αυτό.

Όταν πρόκειται για παιδιά, επειδή είναι στην ανάπτυξη κατασκευάζουμε ένα αμαξίδιο που «μεγαλώνει» μαζί του και δεν χρειάζεται οι γονείς να αγοράζουν κάθε 2 χρόνια καινούριο αμαξίδιο. Αυτό είναι μια καινοτομία που παρέχει η εταιρεία μου τα τελευταία χρόνια.»

Πόσο διάστημα απαιτείται για την κατασκευή ενός εξατομικευμένου αμαξιδίου; 

«Αυτή την στιγμή, ο χρόνος παράδοσης είναι περίπου δυο μήνες.»

Το κόστος ενός εξατομικευμένου αναπηρικού αμαξιδίου διαφέρει από ένα εργοστασιακό αντίστοιχα;

«Στην Ελλάδα υπάρχουν εργοστασιακά αμαξίδια που είναι στο ίδιο κόστος. Αμαξίδιο αντίστοιχης εξατομίκευσης και τεχνοτροπίας με αυτά της «525 Tailormade Wheelchairs» σε αυτό το κόστος δεν υπάρχει.»

Πώς αισθάνεσαι που αμαξίδιο της «525 Tailormade Wheelchairs» θα συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο;

«Το ότι θα πάει ένα δικό μου αμαξίδιο στην Παραολυμπιάδα στο Τόκιο με τον πρωταθλητή ξιφασκίας μας με αμαξίδιο, με κάνει να αισθάνομαι περήφανο, χαρούμενο, ανυπόμονο και μεγάλη ευθύνη. Την ημέρα που θα αγωνιστεί θα έχω άγχος να πάνε όλα καλά, αν και είμαι βέβαιος γι’ αυτόν, γιατί είναι εκπληκτικός αθλητής.»

Πως είναι να συνεργάζεσαι με την ομάδα του Παναθηναϊκού;

«Όταν έμαθα ότι θα δημιουργηθεί τμήμα για ανάπηρους αθλητές στον Παναθηναϊκό ενθουσιάστηκα και ύστερα από συζητήσεις που είχα με τον Δημήτρη Πετρούνια (ψυχολόγος του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού) και τον Άγγελο Σκλαβουνάκη (δημοσιογράφος και υπεύθυνος τύπου του Παναθηναϊκού ΑΟ) ξεκίνησε η συνεργασία μας, η οποία μόνο θετικές προοπτικές εξέλιξης μπορεί να έχει. Τους ευχαριστώ και τους δυο τόσο που πίστεψαν στις δυνατότητες της «525» όσο και για την άψογη συνεργασία. Η εμπιστοσύνη τους με τιμά ιδιαιτέρως. Σε ό,τι αφορά το πρακτικό σκέλος της συνεργασίας μας, η «525 Tailormade Wheelchairs» έχει αναλάβει την πλήρη τεχνική υποστήριξη στα αναπηρικά τμήματα του Παναθηναϊκού, καθώς επίσης την εξέλιξη και ανάπτυξη καινοτομιών σχετικά με τα αθλητικά αμαξίδια.»

Πως προέκυψε η ιδέα σου να φέρεις την πυγμαχία με αμαξίδιο στην Ελλάδα;

«Άκουσα ότι ένας αθλητής πυγμαχίας έμεινε ανάπηρος και σκέφτηκα ότι η πυγμαχία θέλει χέρια, άρα μπορεί να γίνει πυγμαχία με αμαξίδιο. Έτσι σκέφτηκα ότι κατασκευαστικά εγώ μπορώ να φτιάξω ένα τέτοιο αμαξίδιο κι αν το δουν και άλλοι άνθρωποι ότι γίνεται θα είναι πολύ καλό για αυτούς. Έτσι, μέσω ενός φίλου ήρθα σε επαφή με τον αντιδήμαρχο του δήμου Μαρκόπουλου που είναι και θρύλος της πυγμαχίας, τον κ. Γιάννη Αϊδινιώτη ο οποίος ξετρελάθηκε με την ιδέα μου και κανόνισε σε χρόνο ρεκόρ έναν αγώνα επίδειξης στον οποίο έπαιξε ο ίδιος μαζί με μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ελληνικής Πυγμαχίας, τον Ολυμπιονίκη κ. Αντώνη Γιαννούλα.

Σκοπός μας είναι να στήσουμε μια Ομοσπονδία όπου η πυγμαχία με αμαξίδιο θα αφορά και όσους δεν έχουν αναπηρία αλλά θα μπορούν να καθίσουν στο αναπηρικό αμαξίδιο και να παίξουν πυγμαχία με κάποιον που έχει αναπηρία. Έτσι θα μπορούν να παίζουν όλοι με όλους.

Θα είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι και σε πλαίσιο πολιτείας έχουμε τη στήριξη που χρειάζεται για να υλοποιηθεί η δημιουργία της Ομοσπονδίας. Οπότε σύντομα θα έχετε νέα μας.»

Υπάρχουν άλλες στιγμές για τις οποίες έχεις νιώσει περήφανος;

«Πολύ μεγάλη στιγμή στην επαγγελματική μου διαδρομή αποτέλεσε το ενδιαφέρον που έδειξε το NPR, το μεγαλύτερο ραδιοφωνικό μέσο της Αμερικής, το οποίο έκανε ένα αφιέρωμα αναφορικά με τον πρωτότυπο και καινοτόμο τρόπο κατασκευής αμαξιδίων που κάνει η 525.»

 

Φαίδρε σε ευχαριστώ για την εφ’όλης της ύλης συνέντευξη που μας παραχώρησες. Ανυπομονούμε να έχουμε νέα σου σύντομα, καθώς είσαι ένας πολύ δημιουργικός άνθρωπος και παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς νέους ανθρώπους που έχουν όνειρα, ιδέες αλλά διστάζουν να τις υλοποιήσουν. Ευχόμαστε μετά την ανάγνωση της συνέντευξής σου από τους διαδικτυακούς μας αναγνώστες, να παρακινηθούν, όσοι μέχρι πρότινος δίσταζαν, να υλοποιήσουν κάθε ιδέα που έχουν. Ευχόμαστε η «525 Tailormade Wheelchairs» να συνεχίσει να βοηθά όλους όσους έχουν ανάγκη από κάτι εξατομικευμένο και να επεκταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο! 

  

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία «525 Tailormade Wheelchairs» μπορείτε να επισκεφτείτε το site www.525.gr και να:

Συνέντευξη: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου, Κωνσταντίνος Γκούτης

Like Nancy’s Blog on Facebook & follow it on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Ποια είναι η Πατρινή διαιτήτρια ποδοσφαίρου που έλαβε μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων διαιτητών της UEFA; (Συνέντευξη)

Ποια είναι η Πατρινή διαιτήτρια ποδοσφαίρου που έλαβε μέρος σε πρόγραμμα εκπαίδευσης νέων διαιτητών της UEFA; (Συνέντευξη)

Η Ελένη Αβραμοπούλου είναι 26 ετών και ασχολείται για περισσότερα από 6 χρόνια με ένα …

Π. Καναβού για υπόθεση Πάτρας: «Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση» [Συνέντευξη]

Η κα Παρασκευή Καναβού είναι 22 ετών και σπουδάζει Ρωσική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό …

Ελένη Κρεματσιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς.» [Συνέντευξη]

Ελένη Κρεμαστιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς» [Συνέντευξη]

Το Μάιο του 2019, η 24χρόνη Ερατώ Μανωλακέλλη δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της, την …

Puck Redflix: Ο πεπειραμένος μουσικός καλλιτέχνης του Youtube αποκλειστικά στο Nancy’s Blog

Ο Puck Redflix, κατά κόσμο Σταμάτης Βαλλίνδρας, δραστηριοποιείται στο χώρο του YouTube εδώ και 10 …

Verified by ExactMetrics