Μελομακάρονα και κουραμπιέδες: Ποια είναι η ιστορία τους;

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες: Ποια είναι η ιστορία τους;

PenΚαμιά άλλη μεγάλη γιορτή του χρόνου δεν έχει δύο τόσο ισχυρούς γλυκούς «πρεσβευτές» ζαχαροπλαστικής. Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στην Ελλάδα με τα Χριστούγεννα.

Ο κουραμπιές …

Έλκει την καταγωγή του από την Περσία, όπου πρωτοεμφανίστηκε τον 7ο αιώνα, όταν η ζάχαρη διαδόθηκε στην περιοχή. Την πατρότητα του κουραμπιέ διεκδικεί και ο Λίβανος. Ο κουραμπιές είναι γλύκισμα που υπάγεται στην κατηγορία του μπισκότου και παρασκευάζεται από αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα κατά περίπτωση και είναι πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη.

Εκτός από τα Χριστούγεννα σε πολλές περιοχές της χώρας προσφέρεται στους προσκεκλημένους αμέσως μετά τη βάπτιση ενός παιδιού.

Το γλύκισμα είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες. Ένα είδος κουραμπιέ με την ονομασία Πολβορόν (Polvorón) είναι διαδεδομένο στις ισπανόφωνες χώρες και το νότιο Τέξας.

Η λέξη «κουραμπιές» προέρχεται από την αλβανική kurabie ή gurabie (τουρκικά kurabiye και αραβικά qurabiya). Στην καθομιλουμένη «κουραμπιέ» αποκαλούμε τον νωθρό, τον μαλθακό ή τον ανόητο άνθρωπο. Στη στρατιωτική αργκό, «κουραμπιές» είναι ο απόλεμος στρατιώτης, αυτός που δεν μετέχει σε επιχειρήσεις, αλλά είναι αποσπασμένος σε γραφείο.

Qurabiya στα Αζέρικα, Kurabiye, στα Τούρκικα και φυσικά Κουραμπιές στα ελληνικά, που στην κυριολεξία σημαίνει Kuru = ξηρό, biye = μπισκότο. Όμως, η ονομασία μπισκότο καθιερώθηκε τον Mεσαίωνα, ετυμολογικά προερχόμενη από το λατινογενές bis-cuit, που σημαίνει ψημένο δύο φορές (στα αρχαία ελληνικά λεγόταν δί-πυρον), ως τεχνική ψησίματος για να μην «χαλάει» εύκολα ο άρτος, κυρίως των στρατιωτών και των ναυτικών.

Τα μελομακάρονα…

Έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση όσο και αν το μυαλό πάει στο «ιταλικό» μακαρόνι. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» (επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό).

Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία.

Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια».

Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon» (το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν»)

Μελομακάρονα και κουραμπιέδες! Είτε τους αγοράσουμε, είτε τους παρασκευάσουμε «σπιτικά» το σίγουρο είναι ότι θα λάμψουν και φέτος κοσμώντας το γιορτινό τραπέζι τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την πρωτοχρονιά!

Το Nancy’s Blog ευχαριστεί θερμά την κυρία Αγάπη Πολυχρονίδου, καθώς και όλη την υπόλοιπη διαχείριση της ομάδας BEHIND THE MASK DOMINUS  στο facebook, που έθεσαν στη διάθεσή μας, πληροφορίες για το άρθρο!

 

 

Πηγές: itrofi.gr, amorgos.gr, iefimerida.gr

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: ekklisiaonline.gr

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Άννυ Μιρζαχανιάν

Ονομάζομαι Άννυ Μιρζαχανιάν και είμαι εργαζόμενη μανούλα ενός πρίγκιπα! Λατρεύω τη γραφή και έχω σαν πηγή έμπνευσης την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που συναντώ. Μάχομαι για την εξάλειψη της κακοποίησης κάθε είδους.

Δείτε Επίσης

Σαλάτα με μαυρομάτικα! Εύκολη και πολύ γευστική! [Βίντεο]

Σαλάτα με μαυρομάτικα! Εύκολη και πολύ γευστική! [Βίντεο]

Σαλάτα με μαυρομάτικα! Σήμερα, θα φτιάξουμε μία εύκολη και νόστιμη σαλάτα, με απλά υλικά που …

Νηστίσιμο σαραγλί με καρύδια! Ένα γλυκό, απλά θεϊκό![Βίντεο]

Νηστίσιμο σαραγλί με καρύδια! Ένα γλυκό, απλά θεϊκό![Βίντεο]

Νηστίσιμο σαραγλί με καρύδια, μπορούμε να το πούμε και μπακλαβά σε ρολά! Ένα υπέροχο γλυκό, …

Πένες στο φούρνο με λουκάνικο και πιπεριές![Βίντεο]

Πένες στο φούρνο με λουκάνικο και πιπεριές![Βίντεο]

Η σημερινή μας πρόταση είναι πένες με λουκάνικο και πιπεριές! Σε όλους αρέσουν τα ζυμαρικά …

Κόκορας κρασάτος Coq au vin (κοκ ο βεν): Δύο συνταγές σε μία![Βίντεο]

Κόκορας κρασάτος Coq au vin (κοκ ο βεν): Δύο συνταγές σε μία![Βίντεο]

Κόκορας κρασάτος! Ένα αγαπημένο φαγητό σε μία γαλλική εκδοχή με λίγο διαφορετικά υλικά, που αν …

Verified by ExactMetrics