Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

PenΣπουδαία λέξη ο σεβασμός. Σπουδαίο πράγμα ο αυτοσεβασμός. Ο σεβασμός προς τον εαυτό μου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορώ να σεβαστώ τους συνανθρώπους μου. Άνθρωπος που δε σέβεται τον εαυτό του είναι αδύνατον να σεβαστεί τον συνάνθρωπό του. Είναι σπουδαίο πράγμα ο αυτοσεβασμός για έναν ακόμη λόγο. Όταν σέβομαι τον εαυτό μου, αυτομάτως δεν επιτρέπω στους άλλους να με προσβάλλουν, να με μειώσουν και υποτιμήσουν την αξία μου.

Σέβομαι σημαίνει διεκδικώ το καλύτερο για εμένα και φροντίζω το αντίστοιχο και για τους άλλους

Είναι σπουδαίο πράγμα, τελικά, να είσαι άνθρωπος στις μέρες μας. Θα μου πεις, γιατί δεν είμαστε όλοι άνθρωποι; Σαφώς και είμαστε, αλλά σημασία έχει ποιός έχει μέσα του ανθρωπιά. Ποιός χρησιμοποιεί την όποια δύναμη έχει (σωματική, οικονομική, κοινωνική κ.ά.) προς όφελος του συνόλου και όχι μόνο του εαυτού του.

Είναι άλλο σέβομαι τον εαυτό μου και άλλο είμαι παρτάκιας

Πολλοί, μπερδεύουν τον αυτοσεβασμό με την κατάχρηση «εξουσίας». Αυτά τα δύο είναι εκ δια μέτρου αντίθετα. Το ένα έχει να κάνει με την αναγνώριση της αξίας μου και την χρησιμοποιώ για καλό σκοπό και το άλλο έχει να κάνει με την εξύψωση του εγώ μου, νιώθοντας πως είμαι κάτι διαφορετικό και ανώτερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Αυτό το τελευταίο είναι που κάνει τους ανθρώπους αγενείς προς τους συνανθρώπους τους.

Ποτέ μη δεχτείς να σε μειώσουν

Είτε αφορά σε ερωτική είτε σε επαγγελματική είτε σε συγγενική σχέση, ποτέ μα ποτέ μην δεχτείς να σε μειώσουν. Κι αν κάποιος το κάνει, απλά μην το δεχτείς. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποκρούσεις τα υποτιμητικά σχόλια του καθενός. Προσπάθησε, μόνο, να μην χάσεις την ψυχραιμία σου και εξομοιωθείς με τον αναιδή άνθρωπο. Πίστεψέ με, δε θέλει πολύ για να συμβεί αυτό.

Κάθε άνθρωπος αξίζει να χαίρει του σεβασμού των άλλων, αρκεί να σέβεται και αυτός τους άλλους

Δυστυχώς, δεν ισχύει το ρητό: «ό,τι δίνεις παίρνεις.» Δεν είναι δεδομένο ότι, αν είσαι ευγενικός με τους άλλους , θα είναι κι αυτοί μαζί σου. Αυτό, όμως, δε σημαίνει πως πρέπει να αλλάξεις εσύ τον ευγενικό χαρακτήρα σου και να χάσεις την ανθρωπιά σου. Καλό είναι να απομακρύνεσαι από τους κακοπροαίρετους ανθρώπους, κι αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, έχεις κάθε δικαίωμα να αντιδράσεις. Πάντα υπάρχει λύση και η αποδοχή μιας κακής συμπεριφοράς από τρίτους, δεν είναι και δεν θα έπρεπε να είναι αποδεκτή. 

Αν δεν βάλεις εσύ τα όρια στους άλλους, μην περιμένεις να σε σεβαστούν 

Αν και θα έπρεπε να είναι αυτονόητος ο αλληλοσεβασμός και η ανιδιοτέλεια, δυστυχώς, τίποτα από τα δυο δεν είναι δεδομένα. Πολλοί άνθρωποι διακατέχονται από έπαρση και αναίδεια. Είναι αυτοί που νομίζουν ότι με τα λεφτά τους μπορούν να αγοράσουν τον κόσμο, όλο. Είναι αυτοί οι τύποι ανθρώπων που μόλις τους δοθεί λίγη εξουσία παραπάνω (όπως ένα πόστο καλύτερο στην δουλειά) ξεχνούν την ανθρωπιά τους και συμπεριφέρονται σαν να είναι κάποιο ανώτερο είδος από τους υπόλοιπους ανθρώπους. 

Κανείς από αυτούς που έχουν τη μύτη ψηλά, δε σκέφτεται ότι όλοι έχουμε κοινή κατάληξη στη ζωή. Όλοι γεννηθήκαμε και όλοι μια μέρα θα πεθάνουμε. Αν αυτή τη συνθήκη για τη ζωή την λαμβάναμε όλοι μας υπόψη καθημερινά, και δεν το ξεχνούσαμε, τότε θα είμασταν καλύτεροι άνθρωποι και το μόνο που θα μας ενδιέφερε θα ήταν πώς θα περάσουμε τα χρόνια της ζωής μας, όμορφα και αγαπώντας τον συνάνθρωπο.

Απομακρυνθήκαμε από τον Δημιουργό μας, από τα ήθη και τα έθιμά μας

Γι’ αυτό υπάρχει όλη αυτή η αποστασία και η κοινωνική αδράνεια. Γι’ αυτό καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε ή ακόμα  και γινόμαστε εμείς οι ίδιοι κοινωνοί ψυχολογικής, λεκτικής και σωματικής βίας

Ενίσχυσε τον αυτοσεβασμό σου και βάλε φρένο στους αναιδείς ανθρώπους!

Και να θυμάσαι πως, αν δεν φροντίσεις εσύ τον εαυτό σου, δεν θα το κάνει κανείς άλλος, αντί για σένα. 

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Ποια είναι τα είδη σεξουαλικής παρενόχλησης και τι ποινές προβλέπονται;

Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει αποδέκτες πολυπρισματικών γεγονότων σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Στο παρόν άρθρο, …

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Πόσα όμορφα συναισθήματα, έχουμε «θάψει», άραγε, κάτω από ηλίθιους εγωισμούς; Όταν είμαστε θυμωμένοι με …

Verified by ExactMetrics