Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023
Περίοδος: Οι συμβουλές μίας μαμάς με τρεις κόρες και ένα γιο!

Περίοδος: Οι συμβουλές μίας μαμάς με τρεις κόρες και ένα γιο!

PenΠερίοδος, ή αλλιώς έμμηνος ρύση. Σήμερα, θέλω να μιλήσουμε γι’ αυτό το θέμα, το οποίο αποτελεί ταμπού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες.  Η περίοδος είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό για εμάς τις γυναίκες!

Σε πολλές χώρες, όμως, η έμμηνος ρύση θεωρείται «αρρώστια» και όταν οι γυναίκες έχουν περίοδο, τις αναγκάζουν να κρύβονται, με αποτέλεσμα να νιώθουν άσχημα και να μην έχουν γνώσεις γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Εγώ προσωπικά, όπως και πολλές άλλες κοπέλες, ανήκουμε στη γενιά που έπρεπε να κρύβουμε τη σερβιέτα κάτω από το μανίκι για να μην τη δει κανείς και μας κοροϊδέψει. Αν τύχαινε να μην έχουμε σερβιέτα, δε μπορούσαμε να ζητήσουμε ούτε από την καθηγήτρια και ελπίζαμε να μη λερώσουμε τα ρούχα μας.

Οπότε, σαν πολύτεκνη μαμά με τρεις κόρες, έπρεπε να ενημερώσω τις κόρες μου, για να μην αισθανθούν ποτέ ντροπή ή αμηχανία για το συγκεκριμένο θέμα.

Ωραία τα σκέφτηκα στο μυαλό μου, βέβαια στην πράξη δεν είναι όλα τόσα εύκολα.

Καταρχάς να σας ενημερώσω πως η πόρτα του μπάνιου μου είναι πάντα ανοιχτή. Όταν έχεις τέσσερα παιδιά να περιφέρονται, να σε ψάχνουν και να σε φωνάζουν, όταν εσύ θέλεις να κάνεις μπάνιο, να κάνεις την ανάγκη σου ή ακόμα και να αλλάξεις ρούχα, δεν είναι εύκολο, οπότε αφήνεις την πόρτα ανοιχτή και ξέρουν που θα σε βρουν. Επομένως, το να αλλάξω σερβιέτα και να με βλέπουν ήταν κάτι φυσιολογικό γι’ αυτές.

Οι μικρές λένε, «μαμά τρέχει αίμα από το πιπί σου και βάζεις σερβιέτα» και η μεγάλη ξέρει, μιας και η ίδια έχει περίοδο, αν και μικρή ηλικιακά. Όταν της ήρθε περίοδος πρώτη φορά, ήρθε και μου μίλησε, αλλά δεν ήταν κάτι που την τρόμαξε ή την άγχωσε.

Περισσότερο άγχος είχα εγώ, παρά εκείνη. Δεν ήθελα, όμως, να τη τρομάξω. Ήθελα να νιώθει άνετα, ώστε να μιλάει μαζί μου για όλα. Φυσικά, συνειδητοποίησα πως έγινε γυναίκα και σιγά – σιγά, θα αφήσει τη «φωλιά» της μαμάς.

Για να επανέλθω, όμως, και πάλι στο θέμα μας, θα ήθελα μέσα από τα λάθη και τα σωστά μου, να πούμε λίγα πράγματα για εκείνη τη στιγμή που οι κόρες μας θα δουν αίμα στο εσώρουχό τους. Γιατί μπορεί να έχω μία που είδε περίοδο, έχω, όμως, και άλλες δύο στην αναμονή και ένα γιο που μεγαλώνοντας δεν πρέπει να νιώθει αμήχανα, όταν θα ακούει για γυναίκες και περίοδο.

Όχι πανικό!

Καταρχάς, αν η κόρη σας δει περίοδο, για εμένα το κύριο και το πιο σημαντικό είναι να μη την τρομάξετε. Μπορείτε να τη συγχαρείτε, να τη φιλήσετε, να την αγκαλιάσετε και να είστε ευτυχισμένες, χωρίς να δείχνετε πανικόβλητες.

Περιμένει από εσάς να την καθοδηγήσετε. Εάν εσείς πανικοβληθείτε, εκείνη πως θα αντιδράσει; Και μην ξεχνάτε, πως ακόμα και αν έχετε μιλήσει μαζί της από νωρίς δεν είναι το ίδιο όταν έρχεται η στιγμή να το ζήσετε.

Επόμενο βήμα, οι σερβιέτες!

Αν έχετε, ήδη, βρει τις κατάλληλες σερβιέτες για εκείνη με τις οποίες νιώθει άνετα, τότε είστε σε καλό δρόμο. Αν πάλι είστε πρωτάρα, όπως εγώ, θα πρέπει να προμηθευτείτε διάφορα ήδη, ώστε να βρείτε την κατάλληλη, όχι τόσο για τη ροή, όσο για να μην την ενοχλεί, όπως έλεγε η κόρη μου. Δοκιμάσαμε κάποιες και καταλήξαμε σε αρκετά λεπτές που είναι σαν να μη φοράει καθόλου. (Εννοείται, πως τις δοκίμασα και εγώ!).

Εκπαίδευση!

Θα πρέπει να μάθει να τις φοράει, οπότε εκπαίδευση. Εμένα η κόρη μου χάλασε αρκετές σερβιέτες, μέχρι να μάθει να τις φοράει σωστά. Φροντίζω, πάντα, να έχει στη τσάντα της σερβιέτες, γιατί συνήθως δεν είναι σταθερή η ημερομηνία που έχει περίοδο, οπότε καλύτερα να είναι καλυμμένη, για παν ενδεχόμενο.

Η κόρη μου είχε για πρώτη φορά έμμηνο ρύση σε ηλικία 10,5 και δεν είχε την κατάλληλη ανάπτυξη, οπότε κάνει θεραπεία, ώστε να σταματήσει η περίοδός της. Φυσικά δεν ήξερα, ότι έπρεπε να πάει νωρίτερα σε ενδοκρινολόγο. Εφόσον της ήρθε περίοδος, δεν μπορεί να κάνει αγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά, έστω και αυτό το λίγο, θα βοηθήσει στην ανάπτυξή της.

Είπαμε, από τα λάθη μας μαθαίνουμε, οπότε πλέον γνωρίζω κάποια πράγματα, τα οποία θα τα τηρήσω και θα κοιτάξω να τα αποφύγω στις άλλες δύο κόρες μου.

Εγώ θα σας πω μερικές αλλαγές που πρόσεξα στην κόρη μου που ίσως σας βοηθήσουν. Φυσικά, ο παιδοενδοκρινολόγος είναι ο πιο κατάλληλος για να σας βοηθήσει και να σας λύσει όλες τις απορίες.

  • Όσο η κόρη μου μεγάλωνε και προχωρούσε προς  την προ εφηβεία, άρχισαν και οι αλλαγές στο σώμα της. Άρχισε να αποκτά καμπύλες και να σχηματίζεται το στήθος. 
  • Η τριχοφυΐα είναι από τις μεγαλύτερες αλλαγές στο σώμα της. Παρατηρείστε τα επίμαχα σημεία (μασχάλες, γενετικά όργανα) κι αν δείτε εκεί αλλαγές, να είστε σίγουρες, πως η περίοδος δε θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή της.
  • Μπορεί η ακμή να της «χτυπήσει» την πόρτα. Εγώ της αγόρασα κάτι ελαφρύ ώστε να πλένει το πρόσωπό της (όταν φυσικά το θυμάται).

Πιστεύω ότι αυτά είναι τα κυριότερα σημάδια ώστε να σας  «χτυπήσουν το καμπανάκι» για να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό, ή για να προετοιμαστείτε κατάλληλα.

Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε οτιδήποτε που θα σας προβληματίσει, να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Αυτό που όλες μας πρέπει να θυμόμαστε, είναι πως η κόρη μας νιώθει, όπως ακριβώς νιώσαμε εμείς την πρώτη φορά. Είναι στο χέρι μας να μη νιώθει άσχημα και να μη ντρέπεται κάθε φορά που θα έχει περίοδο.

Όλες να είμαστε δίπλα τους, σε ό, τι χρειαστούν και να τις βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε.

Για τις μαμάδες που έχουμε και γιους!

Ας τους μάθουμε πως η περίοδος δεν είναι κάτι ντροπιαστικό, κακό ή άσχημο.  Είναι κάτι φυσιολογικό που έχουμε όλες οι γυναίκες.

Σήμερα έχει η μαμά τους, η αδερφή τους και αύριο η γυναίκα τους.

Αυτά από εμένα, εύχομαι να σας βοήθησα έστω και λίγο με τις συμβουλές μου!

Και εύχομαι οι κόρες μου να μη νιώθουν όπως εμείς, κάποτε.

 

Διαβάστε επίσης: Ποια είναι η διαφορά να μεγαλώνεις αγόρι από ένα κορίτσι!

 

 

Σύνταξη: Σοφία Σταθαρού

Επιμέλεια: Άννυ Μιρζαχανιάν

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Σοφία Σταθαρού

Με λένε Σοφία.. Δεν είμαι συγγραφέας, είμαι απλά ένα Αερικό, που προσπαθεί να βρει την θέση του στον κόσμο... Μέσα από τα κείμενά μου θα διαβάσεις την ψυχή και την καρδιά μου. Θέλω όταν διαβάζεις τα κείμενα μου, να χάνεσαι μέσα σε αυτά.

Δείτε Επίσης

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Οι παλιές μαμάδες ήταν πάντα διαθέσιμες για τα παιδιά τους

Πάντα ήθελα να κάνω οικογένεια και παιδιά. Θαύμαζα τους γονείς μου και την σχέση τους. …

Μικρές ‘αθώες’ φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μικρές «αθώες» φράσεις και 4 κόλπα για να τις αποφύγετε

Μανούλα μου / Μπαμπάκα μου, Ξέρω ότι, όταν ήσουν παιδί άκουγες συνέχεια τέτοιες μικρές φρασούλες: …

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο: Ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού!

Νηπιαγωγείο, ένας πολύτιμος θησαυρός στη ζωή του παιδιού! Ένας θησαυρός ανεκτίμητης αξίας! Φέτος, ήταν η πρώτη …

Η δασκάλα στον παιδικό σταθμό, είναι κάτι σαν «μαμά»

Αυτό το επάγγελμα για να το κάνεις πρώτα πρέπει να βρεις και να αγαπήσεις την …