Υλικά
1 κοτόπουλο ψητό ή βραστό που μας έχει περισσέψει (περίπου 1 ½ φλιτζάνι) ή μισό στήθος ή ένα φιλέτο
1 κρέμα γάλακτος κανονική ή light ( 200 ml)
5 φέτες μπέικον
Μισή κόκκινη πιπεριά
2 φλιτζάνια κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας
2 φύλλα σφολιάτας
1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο σουσάμι
Εκτέλεση
Βράζω το κοτόπουλο. Το αφήνω λίγο να παγώσει. Το τεμαχίζω σε μικρές μπουκίτσες και αλατοπιπερώνω ανάλογα με την προτίμησή μου. Σε περίπτωση που έχει περισσέψει κοτόπουλο απλά το κόβω σε μικρά κομματάκια.
Το αφήνω στην άκρη και βουτυρώνω το πυρέξ. Με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγω λίγο περισσότερο το έτοιμο φύλλο σφολιάτας και το τοποθετώ στο βουτυρωμένο πυρέξ. Σκορπίζω το ένα φλιτζάνι τριμμένο τυρί σε όλη την επιφάνεια του φύλλου, συνεχίζω με το μπέικον και την κόκκινη πιπεριά, τα οποία έχω ψιλοκόψει.
Στη συνέχεια, βάζω τις μπουκίτσες κοτόπουλου και καλύπτω με το υπόλοιπο τυρί. Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, το οποίο έχω ανοίξει με τον πλάστη. Κόβω όσο φύλλο περισσεύει (προτείνω στη συνέχεια πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε), χαράζω τα κομμάτια, περιχύνω με την κρέμα γάλακτος ώστε να πάει παντού και πασπαλίζω με λίγο σουσάμι.
Ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στους 200°C για περίπου 30-40 λεπτά. Αφήνω να παγώσει ελαφρώς, ώστε να μην διαλύεται το κομμάτι κόβοντας το και σερβίρω.
Tips για το φύλλο σφολιάτας που περίσσεψε:
1) Σε περίπτωση που το φύλλο ήταν φρέσκο, κι όχι κατεψυγμένο, μπορώ να το καταψύξω και να το χρησιμοποιήσω κάποια άλλη φορά.
2) Σε περίπτωση που το φύλλο ήταν κατεψυγμένο, μπορώ να φτιάξω μικρά λαχταριστά σφολιατίνια. Απλώνω το περισσευούμενο φύλλο και μπορώ να πασπαλίσω με κανέλα και καστανή ζάχαρη ή με μερέντα. Αν προτιμώ τα αλμυρά, πασπαλίζω είτε με τυρί είτε με σουσάμι. Διπλώνω το φύλλο και κόβω σε λωρίδες, στριφογυρίζω καθεμιά λωρίδα και ραντίζω με λίγο βούτυρο.
Ψήνω στον αέρα στους 200°C για 8 λεπτά περίπου.
Δοκιμάστε τη λαχταριστή κοτόπιτα και ετοιμάστε μερικά σφολιατίνια για τον καφέ, το τσάι σας και για το σχολείο των μικρών μας φίλων!
Σύνταξη: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου
Επιμέλεια: Γεωργία Μαυρίδου