Σάββατο , 3 Ιουνίου 2023
Στέλλα Καλλέ: «Έκλαψα πολύ γράφοντας σκηνές βίας ή θανάτων.»

Στέλλα Καλλέ: «Έκλαψα πολύ γράφοντας σκηνές βίας ή θανάτων.»

PenΤο Nancy’s Blog έχει τη χαρά να φιλοξενεί σε μία όμορφη συνέντευξη την κα Στέλλα Καλλέ!

Μέσα από τη γλαφυρή της πένα, άλλοτε μας ταξιδεύει στα μονοπάτια του έρωτα και της αγάπης και άλλοτε μας μιλά για το σκληρό πρόσωπο της ζωής, αυτό της προσφυγιάς, του ξεριζωμού, του πόνου, της απώλειας, της θλίψης.

Της αρέσει να παρατηρεί τους ανθρώπους και αυτό την εμπνέει να γράφει αληθινές ιστορίες!

Όπως μας λέει και η ίδια, «η ζωή μας επιφυλάσσει καθημερινά τόσες πολλές εκπλήξεις, είναι απρόβλεπτη, αναπάντεχη, γεμάτη ανατροπές. Το αληθινό, αυτό δηλαδή που έχει συμβεί, είναι κι αυτό που κάνει πιο ελκυστικό ένα βιβλίο σε έναν αναγνώστη, γιατί συναισθάνεται καλύτερα τους ήρωες.»

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα προτού διαβάσετε τη συνέντευξή της!

Η Στέλλα Καλλέ έχει σπουδάσει Αρχαιολογία και Παιδαγωγική. Είναι διδάκτορας της Διδακτικής της Ιστορίας και εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Μιλάει πέντε ξένες γλώσσες και ασχολείται με την κεραμική. Δεν της αρέσει να χρησιμοποιεί τροχό, γιατί θεωρεί ότι κάθε δημιουργία πρέπει να ενέχει ατέλειες. Απολαμβάνει το διάβασμα, τον κινηματογράφο και τα ταξίδια. Σε κάθε ταξίδι της προσπαθεί να μάθει κάτι καινούριο και να ανοίξει ακόμη περισσότερο το παράθυρο που βλέπει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω της. Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τη συγγραφή, νιώθει ότι αφουγκράζεται καλύτερα τους ανθρώπους και ηρεμεί την αεικίνητη ορμή της.

Συγγραφικά έργα!

«Έρωτας και αλάτι» (2015) εκδόσεις Μαλλιάρης (Παιδεία)!

«Xl: Ιστορίες αγάπης, συλλογή Διηγημάτων» (2020) εκδόσεις Ελκυστής!

«Ο Δρόμος του σπαραγμού» (2022) εκδόσεις Έξη!

Ποιο ήταν το ερέθισμα που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;

«Δεν ξέρω αν υπήρξε ακριβώς ερέθισμα. Ξέρω με σιγουριά όμως να πω πως πριν δέκα περίπου χρόνια ένιωσα την ανάγκη να εκφράσω σε μικρές ιστορίες κάποιες σκέψεις που κυριαρχούσαν στο μυαλό μου και ήθελαν να αποκτήσουν «φωνή». Από τότε συνεχίζει να υπάρχει αυτή η ωραία «ανάγκη» και μου δίνει διέξοδο από την καθημερινότητα.»

Πείτε μας λίγα λόγια για το πρώτο σας βιβλίο «Έρωτας και αλάτι»

«Το βιβλίο αυτό περιέχει τριάντα μικρές ιστορίες, ιστορίες ανθρώπων που αγαπώ ή ανθρώπων που έχουν αφήσει με κάποιο τρόπο το αποτύπωμά τους μέσα μου. Είναι ιστορίες τόπων, συναισθημάτων, αναμνήσεων, ιστορίες αλατισμένες με έρωτα που νοστιμίζει τις ζωές μας.»

Τι θα συναντήσει ο αναγνώστης στο βιβλίο σας με τίτλο  «Xl: Ιστορίες αγάπης.» Γιατί XL;

«Εδώ θα βρει δεκατρείς αληθινές ιστορίες γυναικών που έχουν ως βασικό θέμα τους τον έρωτα. Όχι τον ιδανικό έρωτα, ούτε τον έρωτα των παραμυθιών. Έρωτας χωρίς εξιδανικεύσεις και χωρίς , συχνά, happyend. Πρόκειται για αφηγήσεις γυναικών, όπως αυτές βίωσαν κακοποιητικές σχέσεις, ανεκπλήρωτες αγάπες, ιστορίες στις οποίες έχασαν τον σύντροφό τους ή υπήρξε αδιέξοδο. Ιστορίες που τόσο συχνά ακούμε γύρω μας, από γνωστές ή άγνωστες γυναίκες. Ιστορίες που με κάποιο τρόπο όλες μας συμμετέχουμε.»

Πρόσφατα, εκδόθηκε το νέο σας βιβλίο με τίτλο «ο δρόμος του σπαραγμού», το οποίο είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Πείτε μας τρεις λόγους για τους οποίους θα προτείνατε σε έναν αναγνώστη να το διαβάσει.

«Συγκίνηση, είναι σίγουρα ο πρώτος λόγος. Είναι ένα βιβλίο με πολλές συναισθηματικές εναλλαγές. Θαυμασμός, η ηρωίδα του βιβλίου είναι μια εξαιρετικά δυνατή γυναίκα που εμπνέει με τα στοιχεία του χαρακτήρα της και τη στωικότητα που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής της. Ο τρίτος λόγος σχετίζεται με την ιστορία, ειδικά αν κάποιος έχει προσφυγικές ρίζες και προέρχεται από την Ανατολική Θράκη.»

Η ιστορία του νέου σας βιβλίου «ο δρόμος του σπαραγμού» μιλάει για προσφυγιά, ξεριζωμό, αγώνα επιβίωσης και μίας νέας αρχής. Μία ιστορία, η οποία έχει πολλά κοινά στοιχεία με τη σημερινή εποχή. Κλείνει ποτέ η πληγή του ξεριζωμού;

«Νομίζω πως όχι. Ο ξεριζωμός είναι μια βαθιά πληγή που κουβαλά κάποιος μέχρι το τέλος της ζωής του και περνά και στη συλλογική μνήμη. Το ζητούμενο όμως είναι το πώς θα διαχειριστεί τη μνήμη και το πώς θα προσπαθήσει να επουλώσει αυτή την ανοιχτή πληγή. Αν δηλαδή θα προχωρήσει στη ζωή του, παρά τον ξεριζωμό ή αν θα παραμείνει δέσμιος του παρελθόντος.»

Πως συλλάβατε την ιδέα να συγγράψετε το βιβλίο με τίτλο «ο δρόμος του σπαραγμού» και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη;

«Ο «Δρόμος του σπαραγμού», όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι μια πραγματική ιστορία, την οποία άκουγα από μικρό παιδί. Είχε πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για μένα η ζωή της Φανής, της πρωταγωνίστριας και της οικογένειάς της. Όταν αποφάσισα ότι θέλω να γράψω το πρώτο μου μυθιστόρημα, θεώρησα ότι ήταν το ιδανικό ξεκίνημα.»

Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο όσο γράφατε τα βιβλία σας: «XL: Ιστορίες αγάπης» και «ο δρόμος του σπαραγμού»;

«Έκλαψα πολύ γράφοντας σκηνές βίας ή θανάτων. Προσπαθώντας να αποτυπώσω τα πραγματικά συναισθήματα των πρωταγωνιστριών, ένιωσα πολλές φορές να μπαίνω πολύ βαθιά στην ψυχή τους. Ελπίζω βέβαια να κατάφερα να αποτυπώσω με ακρίβεια όσα βίωσαν.»

Ποιο είναι εκείνο το στοιχείο που σας ωθεί να γράφετε για αληθινές ιστορίες;

«Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να γράψω μυθοπλασία. Θεωρώ ότι η ζωή μας επιφυλάσσει καθημερινά τόσες πολλές εκπλήξεις. Είναι απρόβλεπτη, αναπάντεχη, γεμάτη ανατροπές. Το αληθινό, αυτό δηλαδή που έχει συμβεί, είναι κι αυτό που κάνει πιο ελκυστικό ένα βιβλίο σε έναν αναγνώστη, γιατί συναισθάνεται καλύτερα τους ήρωες.»

Ποια συναισθήματα κυριαρχούν από την αρχή ως την ολοκλήρωση του βιβλίου σας; Ποιες είναι οι σκέψεις σας όταν γράφετε τη λέξη «τέλος;»

«Συνήθως έχω μεγάλη αγωνία ως προς το αν αποδίδω σωστά, με ειλικρίνεια και ευαισθησία, τις πράξεις και τις σκέψεις των ηρώων μου, αν αυτά που γράφω μπορούν να αγγίξουν συναισθηματικά τους αναγνώστες, αν το βιβλίο μου θα αφήσει κάποιον προβληματισμό ή ανακούφιση σε αυτούς που θα το διαβάσουν. Πρέπει να σας ομολογήσω ότι, παρόλο που γνωρίζω το τέλος, μου είναι δύσκολο να φτάσω εκεί. Η ολοκλήρωση κάθε έργου αφήνει ένα κενό μέσα μου για κάποιο χρονικό διάστημα, είναι σαν να αποχωρίζομαι ένα κομμάτι μου.»

Τι θα θέλατε να πείτε σε όσους θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;

«Θα ήθελα να τους πω ότι θα χαρώ πολύ αν τα βιβλία μου είναι μια καλή συντροφιά γι’ αυτούς ή ένας τρόπος να ξεκουράσουν το μυαλό τους από τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Αν κάποιος από εσάς έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που θα ήθελε να τη δει να γίνεται βιβλίο, ας επικοινωνήσει μαζί μου!»

 

Όσοι επιθυμείτε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κυρία Στέλλα Καλλέ μέσα από το προφίλ της στο facebook!

Κα Καλλέ το Nancy’s Blog αλλά και εγώ προσωπικά σας ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτή την όμορφη συνέντευξη! Σας ευχόμαστε επιτυχίες σε όλους τους τομείς της ζωής σας!

 

Συνέντευξη, Σύνταξη & Επιμέλεια: Άννυ Μιρζαχανιάν

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Άννυ Μιρζαχανιάν

Ονομάζομαι Άννυ Μιρζαχανιάν και είμαι εργαζόμενη μανούλα ενός πρίγκιπα! Λατρεύω τη γραφή και έχω σαν πηγή έμπνευσης την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που συναντώ. Μάχομαι για την εξάλειψη της κακοποίησης κάθε είδους.

Δείτε Επίσης

«Η Ανατολή»: Ένα μυθιστόρημα για την Κύπρο του 1974

Σήμερα, σας προτείνω να διαβάσετε ένα μυθιστόρημα που βρέθηκε στα χέρια μου και λάτρεψα! Πρόκειται …

«Γινάτι»: Το συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου

Το «Γινάτι» είναι ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα, με πρωτότυπους και αληθινούς χαρακτήρες. Πρόκειται για ένα …

«Το βασίλειο», του Jo Nesbo: Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι!

Αν είσαι λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας, τότε αυτό το καλοκαίρι πρέπει, οπωσδήποτε, να διαβάσεις «Το …

Π. Καναβού για υπόθεση Πάτρας: «Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση» [Συνέντευξη]

Η κα Παρασκευή Καναβού είναι 22 ετών και σπουδάζει Ρωσική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό …