Κυριακή , 2 Απριλίου 2023

«Γινάτι»: Το συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου

PenΤο «Γινάτι» είναι ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα, με πρωτότυπους και αληθινούς χαρακτήρες. Πρόκειται για ένα ταξίδι στην λίμνη των Ιωαννίνων και ταυτόχρονα στα βάθη της ψυχής όλων μας. Ο αγαπημένος μου συγγραφέας, Γιάννης Καλπούζος, σε αυτό το βιβλίο παντρεύει με μοναδικό τρόπο την μυθοπλασία με την ιστορία. Περιγράφει τις ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που έζησαν οι κάτοικοι των Ιωαννίνων από το 1917 μέχρι και το 1929, οι οποίες καθόρισαν όχι μόνο το τότε παρόν τους, αλλά και το μέλλον που ακολούθησε.

Το ιστορικό κομμάτι του βιβλίου:

Τα πρόσωπα του βιβλίου συναναστρέφονται, δρουν, περπατούν και ζουν στα στενά και στους δρόμους των Ιωαννίνων. Κάθε σελίδα που διαβάζεις μαθαίνεις όλο και περισσότερα για αυτή την πόλη. Το παρελθόν και το παρόν των Ιωαννίνων είναι εδώ, μέσα από τις κλιματικές αλλαγές και τη σειρά των εποχών, να παρατίθενται τα γεγονότα, ακόμη και ημερομηνιακά.

Το κομμάτι της ιστορικής έρευνας είναι, αδιαμφισβήτητα, εμφανές σε ολόκληρο το βιβλίο. Μέσα από τις αφηγήσεις των εκάστοτε ιστοριών του, καταφέρνει να σε μεταφέρει στο τότε, να ζήσεις και να αναβιώσεις όλα αυτά που γράφτηκαν με μελάνι στα κιτάπια της Ιστορίας του τόπου μας, γνωρίζοντας λίγο καλύτερα πτυχές της για τις οποίες, πιθανότατα, είχες μόνο ακουστά. Άνθρωποι και πολιτισμοί, θρησκείες και κουλτούρες, πρέπει να βρουν τρόπο να συνυπάρξουν.

Το ιστορικό γεγονός της άτακτης υποχώρησης του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία το 1922, κατά την διάρκεια του οποίου έγιναν βιαιότητες, διαδραματίζει τον δικό του ιδιαίτερο ρόλο, μιας και ο στρατευμένος ήρωας γίνεται μάρτυρας σε ένα περιστατικό, του οποίου τις συνέπειες κάποιοι θα εκμεταλλευτούν για να προκαλέσουν έριδες και αντιδικίες.

Η υπόθεση του βιβλίου:

Ο απαγορευμένος έρωτας, ο οποίος αποτελεί την κεντρική ιδέα του βιβλίου, δεν είναι χάρτινος. Σχηματίζεται, δημιουργείται, ανάβει, καίει, καταστρέφει και ακολουθεί το δικό του δρόμο.

Κυνηγημένος από τα κουτσομπολιά για την πατρότητά του, αλλά και από φόβο μην ξεκινήσει βεντέτα, εξαιτίας ενός ματωμένου καβγά, ο Ζώτος Φραξινός κατεβαίνει από το χωριό του στα Γιάννενα για να κρυφτεί και να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Στον αγώνα του για την επιβίωση και το μεροκάματο, αρχίζει να γνωρίζει κάποια πρόσωπα που θα γίνουν φίλοι, εχθροί ή απλοί συνοδοιπόροι στη ζωή. Τελικά, φτάνει κι ο έρωτας στα μάτια της μουσουλμάνας Γιαννιώτισσας Χαβάης και η φωτιά αρχίζει να καίει με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Ο έρωτας θα ανθίσει και θα βλαστήσει. Υπάρχουν, όμως, γεγονότα, όπως αυτά της Σμύρνης του 1922 και συνεπακόλουθα της ανταλλαγής των πληθυσμών, αλλά και μυστικά του Ζώτου, τα οποία θα βάλουν σε πολύ μεγάλη δοκιμασία τον δεσμό των δύο πρωταγωνιστών. Δολοφονίες, απαγωγές, προδοσίες και εξαπατήσεις είναι κάποια εμπόδια που θα δημιουργήσουν απρόσμενες καταστάσεις.

Κύριο θέμα του μυθιστορήματος είναι το γινάτι. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ελλήνων που είχε σαν αποτέλεσμα τους ηρωισμούς, αλλά και τους διχασμούς.

Γιατί να το διαβάσετε!

Πρόκειται για ένα κείμενο που ρέει και σε παρασύρει. Σε αυτό το βιβλίο, η ιστορία και η μυθοπλασία μπλέκονται με άμεσο και ρεαλιστικό τρόπο, τόσο που ξεχνάς πως αυτό που διάβαζες είναι προϊόν φαντασίας. Όταν ολοκληρώσεις την ανάγνωση αυτού του λογοτεχνικού αριστουργήματος, θα έχεις μάθει την ιστορία της Ηπείρου και των Ιωαννίνων των τελευταίων 120 ετών. Με λίγα λόγια θα λατρέψεις τα Γιάννενα!  

Δεν βρήκα πουθενά την έκφραση «την άλλη μέρα» ή «μια βδομάδα μετά», μόνο ακριβείς ημερομηνίες, δημιουργώντας ένα ιδιότυπο και ρεαλιστικό ημερολόγιο. Μου έκανε εντύπωση που μπορέσαμε να ταξιδέψουμε δέκα ολόκληρα χρόνια με τις αντίστοιχες εναλλαγές του τοπίου και του καιρού, χωρίς να επαναληφθεί ούτε μια μεταφορά ή παρομοίωση ή να δοθεί έμφαση στις ίδιες αλλαγές (δέντρα, βροχή, χιόνι κλπ.) με τις ίδιες λέξεις. 

Πρόκειται για ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα που όλοι πρέπει να το διαβάσουν!

 

Διαβάστε επίσης:

H Δούκισσα της Πλακεντίας: Ένα εξαιρετικό βιβλίο βασισμένο σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα 

 

Σύνταξη & επιμέλεια: Γραμμένου Δήμητρα

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Δήμητρα Γραμμένου

Είμαι η Δήμητρα και έχω σπουδάσει μηχανικός υλικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είμαι παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού. Η γραφή για μένα είναι δημιουργία. Μια μορφή τέχνης. Όνειρό μου είναι να γίνω συγγραφέας.

Δείτε Επίσης

«Το βασίλειο», του Jo Nesbo: Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι!

Αν είσαι λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας, τότε αυτό το καλοκαίρι πρέπει, οπωσδήποτε, να διαβάσεις «Το …

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για τους μικρούς μας φίλους

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για τους μικρούς μας φίλους

Αυτά τα Χριστούγεννα ας κάνουμε ένα δώρο στους καλούς μας φίλους που όχι μόνο θα …

Τι μπορεί να σημαίνει η επιστροφή σε μια πόλη που δεν σε θέλει;

«Η επιστροφή» είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς «Οι κόρες της Ελλάδας» και διαδραματίζεται κυρίως …

Αγία Γραφή: Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στον κόσμο!

Αγία Γραφή: Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στον κόσμο!

Πριν από καιρό ξεφυλλίζοντας τις σελίδες ενός περιοδικού σταμάτησα στον τίτλο ενός κειμένου: «Το πρώτο …