Αγία Γραφή: Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στον κόσμο!

Αγία Γραφή: Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στον κόσμο!

PenΠριν από καιρό ξεφυλλίζοντας τις σελίδες ενός περιοδικού σταμάτησα στον τίτλο ενός κειμένου: «Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στον κόσμο…».

Προχωρώντας στην ανάγνωση του κεφαλαίου διαπίστωσα ότι το βιβλίο αυτό ήταν η Αγία Γραφή. Δημιουργός της πράξεως αυτής ο πατέρας της τυπογραφίας, με κινητά στοιχεία, Γερμανός, Ιωάννης Γουτεμβέργιος, που έκανε την επιλογή αυτή. Η τύπωση του Ιερού κειμένου έγινε στα λατινικά, σε δίστηλο, με σαράντα δύο γραμμές ανά στήλη. Το ολοκλήρωσε στις 22/2/1455 σε 300 αντίτυπα των 1.282 σελίδων το καθένα.

Αυτή ήταν η περίφημη «Βίβλος του Γουτεμβέργιου». Και για την ιστορία το πρώτο βιβλίο του τυπώθηκε στον κόσμο, που πολλοί το θεωρούν το ωραιότερο δημιούργημα στον τομέα της τυπογραφίας. Αντίτυπα της έκδοσης αυτής σώζονται μέχρι σήμερα και παραμένουν τα πολυτιμότερα βιβλία της ανθρωπότητας.

Από τότε η Αγία Γραφή έχει κατακλύσει ολόκληρο τον κόσμο και σε μια λίστα τέλους του 2011 για τα σπουδαιότερα βιβλία όλων των εποχών η βίβλος κατέχει την πρώτη θέση στην κυκλοφορία με πάνω από 5 δισεκατομμύρια αντίτυπα. Μόνο το 2016 κυκλοφόρησαν σ’ όλο τον κόσμο 400 εκατομμύρια αντίτυπα, από τα οποία 9 εκατομμύρια στην Αφρική και 55 εκατομμύρια στην Ασία και τις χώρες του Ειρηνικού. Άξιον προσοχής είναι ότι η Βίβλος κυκλοφορεί κατά εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια ακόμα σε χώρες κατ’ εξοχήν μουσουλμανικές και άλλες που δεν ευνοούν την ελεύθερη έκφραση του θρησκευτικού φρονήματος.

Στη σημερινή εποχή 6 περίπου δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο διαβάζουν στην Αγία Γραφή στη γλώσσα τους. Μέσα στο 2016 μεταφράσθηκε σε 30 νέες γλώσσες που μιλιούνται πάνω από 95 εκατομμύρια ανθρώπους. Φτάνοντας συνολικά τις 3.225 γλώσσες και διαλέκτους που ενόλω η εν μέρει είναι μεταφρασμένη.

Κάνοντας μια αποτίμηση της ιστορικής πραγματικότητας που έχει σχέση με το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στο κόσμο, αλλά και το πρώτο σε κυκλοφορία στην υφήλιο γινόμαστε μάρτυρες της παγκοσμιότητας της Αγίας Γραφής και κυρίως ενός διαρκούς θαύματος, αν λάβουμε υπόψη μας την διαχρονική πολεμική που ασκήθηκε από τη στρατευμένη αθεΐα και την υλιστική ιδεολογία σε καθετί χριστιανικό. Αυτό και μόνο αποτελεί τον μεγάλο θαυμασμό…

Σε ό,τι αφορά εμάς του Έλληνες έχουμε την ευλογία να μελετούμε τον ιερό αυτόν θησαυρό απ’ ευθείας στη γλώσσα μας και όχι σε μετάφραση, όπως συμβαίνει με τους άλλους λαούς. Και κάτι άλλο ακόμα πολύ σημαντικό. Η εντρύφηση στο ζωντανό λόγο του Θεού, που γίνεται με την Αγία Γραφή, μας χειραγωγεί στο δρόμο της σωτηρίας, της εσωτερικής ειρήνης και της χριστιανικής αγάπης. Αξίες απαραίτητες σε κάθε χριστιανό για να συμβάλλει ενεργά στην ορθοδρόμηση του σημερινού κόσμου.

 

 

Πηγή: eleftheria.gr

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Άννυ Μιρζαχανιάν

Ονομάζομαι Άννυ Μιρζαχανιάν και είμαι εργαζόμενη μανούλα ενός πρίγκιπα! Λατρεύω τη γραφή και έχω σαν πηγή έμπνευσης την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου που συναντώ. Μάχομαι για την εξάλειψη της κακοποίησης κάθε είδους.

Δείτε Επίσης

«Γινάτι»: Το συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου

Το «Γινάτι» είναι ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα, με πρωτότυπους και αληθινούς χαρακτήρες. Πρόκειται για ένα …

«Το βασίλειο», του Jo Nesbo: Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβάσεις αυτό το καλοκαίρι!

Αν είσαι λάτρης της αστυνομικής λογοτεχνίας, τότε αυτό το καλοκαίρι πρέπει, οπωσδήποτε, να διαβάσεις «Το …

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για τους μικρούς μας φίλους

Χριστουγεννιάτικα βιβλία για τους μικρούς μας φίλους

Αυτά τα Χριστούγεννα ας κάνουμε ένα δώρο στους καλούς μας φίλους που όχι μόνο θα …

Τι μπορεί να σημαίνει η επιστροφή σε μια πόλη που δεν σε θέλει;

«Η επιστροφή» είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς «Οι κόρες της Ελλάδας» και διαδραματίζεται κυρίως …

Verified by ExactMetrics