Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

PenΟι πόρτες των σχολείων άνοιξαν και οι εκπαιδευτικοί υποδέχτηκαν τους μαθητές τους, παλιούς και νέους, έτοιμοι όλοι να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους σε αυτούς. Ευχή όλων μας για αυτή τη σχολική χρονιά είναι να κυλήσει ομαλά και τα παιδιά να διδάσκονται τα μαθήματά τους στον φυσικό τόπο που δεν είναι άλλος από τις αίθουσες διδασκαλίας των σχολείων. Πολλοί γονείς εκφράζουν την ανησυχία τους ως προς το σχολικό έτος 2021-2022, δεδομένου ότι οι δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές κύλησαν ανορθόδοξα, αναστατώνοντας την καθημερινότητα πολλών οικογενειών με τις τηλεκπαιδεύσεις.

Σχολικό έτος 2021-2022: Το πρώτο κουδούνι ήχησε

Ο πρώτος αποχωρισμός από τους γονείς!

Κάποιοι μικροί μας φίλοι αποχωρίστηκαν για πρώτη φορά τη μαμά και τον μπαμπά και βρέθηκαν σε μια αίθουσα με άλλα παιδάκια και μια δασκάλα να προσπαθεί να μοιράσει τον χρόνο και την αγάπη της στο καθένα χωριστά. Συνήθως, η πρώτη αντίδραση είναι το κλάμα αλλά πολύ σύντομα το διαδέχεται το παιχνίδι και τα χαμόγελα. Αλήθεια, υπάρχει κάτι ομορφότερο από τα παιδικά χαμόγελα;

Πότε μεγάλωσε το παιδί μου και πάει πρώτη δημοτικού;

Οι μαθητές της πρώτης τάξης του δημοτικού, για αρχή, έχουν να διαχειριστούν το γεγονός ότι πλέον δεν μπαίνουν στην αίθουσα για να ψυχαγωγηθούν αλλά για να κάτσουν στα θρανία και να μάθουν γράμματα. Το παιχνίδι και η ανεμελιά θα περιοριστούν στα σχολικά διαλείμματα. Πλέον είναι μαθητές με υποχρεώσεις. Επιστρέφοντας στο σπίτι δεν θα υπάρχει χρόνος για πολύ παιχνίδι, καθώς θα πρέπει να μελετούν και να κάνουν τις ασκήσεις τους. Αυτό το μεταβατικό στάδιο, πολλές φορές, δυσκολεύει τα παιδιά γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να αφοπλίζονται με υπομονή και κατανόηση ώστε να τα βοηθήσουν να προσαρμοστούν στην νέα τους καθημερινότητα όσο πιο άμεσα και ομαλά γίνεται.

Πρώτη γυμνασίου: Η σχολική τσάντα γίνεται βαριά και «ασήκωτη»

Το δημοτικό τελείωσε και σειρά έχει το γυμνάσιο. Τα μαθήματα αυξάνονται, οι καθηγητές είναι διαφορετικοί σε κάθε διδακτική ώρα και οι μαθησιακές απαιτήσεις αυξάνονται σημαντικά. Ο χρόνος για εξωτερικές δραστηριότητες και χαλάρωση περιορίζεται. Είναι σημαντικό, οι γονείς να έχουν κατανόηση και να είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τα παιδιά που δυσκολεύονται να οργανώσουν το πρόγραμμά τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά της πρώτης γυμνασίου βρίσκονται σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον με νέους συμμαθητές και καθηγητές αλλά και νέα μαθήματα τα οποία θα διδαχτούν, σε κάποια από τα οποία, ενδεχομένως, να δυσκολευτούν.

Τρίτη Λυκείου: Η τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των σχολικών χρόνων

Οι μαθητές της τρίτης λυκείου έρχονται στο σχολείο σαν τους αθλητές που κάνουν πρωταθλητισμό και προετοιμάζονται χρόνια για τη στιγμή που θα κατακτήσουν ένα χρυσό μετάλλιο. Σας αξίζουν πολλά μετάλλια για όσα έχετε καταφέρει, ιδίως τα δυο τελευταία σχολικά έτη. Είστε ήδη νικητές. Τώρα είναι η στιγμή να δώσετε το 100% των μαθησιακών σας δυνατοτήτων ώστε να καταθέσετε στις Πανελλήνιες όλα όσα διδαχτήκατε τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως όσα θα διδαχτείτε τη φετινή χρονιά.

Πολύ θα ήθελα να γράψω ότι το δημόσιο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι αρκετό για τους μαθητές. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των μαθητών της τρίτης λυκείου πρέπει να πηγαίνει σε ιδιωτικά φροντιστήρια για να λύνει απορίες και να διδάσκεται ξανά τα μαθήματα που ήδη έχει διδαχθεί στο σχολείο ώστε να τα κατανοήσει. Κι αυτό συμβαίνει διότι η δημόσια ελληνική εκπαίδευση είναι ανεπαρκής. Η σκέψη όλων μας είναι στους μαθητές που δεν μπορούν να λάβουν αυτή την εξωσχολική βοήθεια, λόγω οικονομικής αδυναμίας της οικογένειάς τους.

Αλήθεια, το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει πόσα χρήματα ξοδεύει η μέση ελληνική οικογένεια στα φροντιστήρια των παιδιών για να καλύψει την ανεπάρκεια του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος;

Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους εκπαιδευτικούς από την προσχολική αγωγή μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση που κάθε χρόνο μπορεί να βρίσκεστε σε διαφορετικό σχολικό περιβάλλον, πόλη, χωριό, μακριά από την οικογένειά σας αλλά είστε πάντοτε έτοιμοι να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό και να αγκαλιάσετε τα παιδιά μας, να τα βοηθήσετε να γίνουν καλοί μαθητές αλλά το πιο σημαντικό καλοί άνθρωποι.

Ας μην ξεχνάμε ότι με τον τον όρο παιδεία εννοούμε την απασχόληση με το παιδί και κυρίως την παιδαγωγική ενέργεια την οποία καταβάλλει η οικογένεια και η πολιτεία για την ανατροφή, την εκπαίδευση και τη μόρφωση του παιδιού.

Το Nancy’s Blog σας εύχεται να έχετε μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά! Φέτος όμως όλα είναι διαφορετικά!

Σχολική χρονιά 2020-2021: Φέτος όλα θα είναι διαφορετικά

Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά! Φέτος, όμως, όλα είναι διαφορετικά! Σε λίγες μέρες το κουδούνι …

Αν οι μαθητές δεν ολοκληρώσουν τη σχολική ύλη της τάξης που φοιτούν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ύλης της επόμενης τάξης;

Κατά πόσο επηρεάζει τους μαθητές για την επόμενη σχολική χρόνια, η μισοτελειωμένη φετινή ύλη;

 Οι πασχαλινές διακοπές τελείωσαν και κάτω από άλλες συνθήκες οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αυτές …

Κάρυστος: Ο πρώτος δήμος που δίνει δωρεάν tablet, internet και εκτυπωτές σε όλους τους μαθητές

Κάρυστος: Ο πρώτος δήμος που δίνει δωρεάν tablet, internet και εκτυπωτές σε όλους τους μαθητές

«Οι καταστάσεις που ζούμε είναι πρωτόγνωρες και έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας», λέει ο …

Ν. Κεραμέως για πανελλαδικές: Η εξεταστέα ύλη θα είναι αυτή που έχουν διδαχθεί οι μαθητές στη φυσική τάξη

Ν. Κεραμέως για πανελλαδικές: Αυτή θα είναι η εξεταστέα ύλη…

Πανελλαδικές το Σεπτέμβριο μόνο αν οι ειδικοί απαγορεύσουν την ύπαρξη των υποψηφίων μέσα στην ίδια …

Verified by ExactMetrics