Τρίτη , 27 Οκτωβρίου 2020
Αρχική / Εκπαίδευση / Book Corner / H Δούκισσα της Πλακεντίας: Ένα εξαιρετικό βιβλίο βασισμένο σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα
H Δούκισσα της Πλακεντίας: Ένα εξαιρετικό βιβλίο βασισμένο σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα

H Δούκισσα της Πλακεντίας: Ένα εξαιρετικό βιβλίο βασισμένο σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα

Pen

Η «Δούκισσα της Πλακεντίας» είναι ένα υπέροχο κατά την γνώμη μου και ευκολοδιάβαστο βιβλίο. Κάνει αναφορά στη Σοφία ντε Μαρμπουά-Λεμπρέν και συνδυάζει πραγματικά ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα με μυθιστορηματικά στοιχεία και πρόσωπα.

Λίγα λόγια για την Δούκισσα της Πλακεντίας

Η Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρέν, γνωστή ως Δούκισσα της Πλακεντίας, υπήρξε μία από τις εμβληματικότερες φιγούρες της Ιστορίας της χώρας μας. Μια γυναίκα με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα. Έδωσε μεγάλους αγώνες και ωφέλησε με τις πράξεις της, τη μετεπαναστατική Αθήνα.

Η ίδια η Δούκισσα είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον χαρακτήρας και όσα περισσότερα ανακαλύπτεις γύρω από το πρόσωπό της και τη δράση της, τόσο περισσότερο την θαυμάζεις και την εκτιμάς, αλλά και θλίβεσαι λιγάκι με το γεγονός πως η ζωή δεν της φέρθηκε όσο καλά θα έπρεπε.

Κόντρα σε όσους προσπάθησαν να την πολεμήσουν, εκείνη συνέχισε μέχρι τέλους να κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε για την Ελλάδα της καρδιάς της, όχι μόνο επειδή αγαπούσε την ίδια, αλλά γιατί στον τόπο αυτόν ήταν που η καρδιά της χτύπησε σε έναν σκοπό που όμοιό της δεν είχε ακούσει ποτέ ξανά.

Περιγραφή του βιβλίου

Μέσα από την παράλληλη ιστορία, μιας άλλης γυναίκας, της Δανάης, που βρίσκεται ανάμεσα στην Αμαλία και τη Δούκισσα της Πλακεντίας, τις δύο αυτές δυναμικές προσωπικότητες, ανακαλύπτουμε μικρές και μεγάλες πτυχές της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας τις οποίες δεν γνωρίζαμε ή που απλά τις είχαμε ακουστά. Έτσι, δεν γινόμαστε απλά θεατές, μα κομμάτι της ιστορίας που με τόσο πάθος, ένταση, νεύρο, ρεαλισμό και παραστατικότητα αφηγείται ο συγγραφέας.

Μια μέρα, η Δανάη θα γνωρίσει έναν όμορφο νέο, τον Ιωάννη Μαυρομιχάλη. Θα συνδεθούν ερωτικά και για αυτήν η Αθήνα θα γίνει η πόλη του έρωτα. Κάποια στιγμή η νεαρή δημοσιογράφος θα κληθεί επειγόντως στο παλάτι. Η βασίλισσα Αμαλία θα την προειδοποιήσει ότι έχει ενοχλήσει πολλούς με τις ερωτήσεις της για τη δούκισσα. Η Δανάη καταλαβαίνει την αντιπαλότητα των δύο γυναικών. Αλλά δεν υποψιάζεται ότι ο τροχός της μοίρας γυρίζει εναντίον της. Σύντομα εφιάλτες θα ζωντανέψουν και εχθροί από το παρελθόν θα φανερωθούν. Θα χτυπήσουν αυτήν και τον αγαπημένο της Ιωάννη, αφήνοντας στο κορμί και στη ψυχή της βαθιά σημάδια.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο κ. Κονδύλης είναι γνωστός, για τα ιστορικά του μυθιστορήματα. Με αγάπη και σεβασμό απέναντι στην ίδια την Ιστορία, που φαίνεται να έχει εξετάσει και μελετήσει εις βάθος, δημιουργεί αφηγήσεις οι οποίες παντρεύουν την πραγματικότητα με τη μυθιστορία, την αλήθεια με τη φαντασία. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει με τέτοιον τρόπο που τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υστερεί ή δεν υπερτερεί του άλλου, αλλά που αντίθετα έρχονται σε μια τόσο φυσική ένωση. Με λίγα λόγια, Ιστορία και μυθιστορία αγκαλιάζονται σφιχτά, τόσο που δεν ξεχωρίζεις τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα και τι όχι, αφού όλα διαθέτουν ρεαλισμό και αληθοφάνεια.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Δήμητρα Γραμμένου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Δήμητρα Γραμμένου

Δήμητρα Γραμμένου
Είμαι η Δήμητρα και έχω σπουδάσει μηχανικός υλικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Είμαι παντρεμένη και μητέρα ενός αγοριού. Η γραφή για μένα είναι δημιουργία. Μια μορφή τέχνης. Όνειρό μου είναι να γίνω συγγραφέας.

Δείτε Επίσης

Μήπως ήρθε η ώρα να μάθεις για τις «Μαγεμένες;»

Μήπως ήρθε η ώρα να μάθεις για τις «Μαγεμένες;»

Διαβάζοντας το βιβλίο της κας Κόντζογλου «Οι μαγεμένες», γνώρισα ένα κομμάτι της ιστορίας μας, το …

Μια προσευχή για τον αφανισμένο Ελληνισμό της Ανατολής

Το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας έφτασε στα χέρια μου την περίοδο της καραντίνας. Η πιο …

βιβλίο

Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία: Ένα παραμύθι για μεγάλους!

Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία του Ρόμπερτ Φίσερ είναι ένα παραμύθι για μεγάλους. Ένα …

«Μου το είπε ένας άγγελος» : Ένα βιβλίο που σε διδάσκει πως η ζωή είναι ωραία!

Όταν έφτασε στα χέρια μου το βιβλίο της Καίτης Οικονόμου με τίτλο, «Μου το είπε …