Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023
Δημήτρης Μοθωναίος: «Κακοποιήθηκα σεξουαλικά από 6 ετών και το συνειδητοποίησα στα 26»

Δημήτρης Μοθωναίος: «Κακοποιήθηκα σεξουαλικά από 6 ετών και το συνειδητοποίησα στα 26»

Pen

Μια συνέντευξη «ποταμός» από τον Δημήτρη Μοθωναίο για τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης και τη δική του τραγική εμπειρία

Ο ηθοποιός Δημήτρης Μοθωναίος παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για τα δικά του βιώματα αναφορικά με τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση στον χώρο του θεάτρου και του θεάματος. Η Φαίη Σκορδά είχε προαναγγείλει τη συνέντευξη λέγοντας:

«Συνάντησα στο σπίτι του τον Δημήτρη Μοθωναίο. Τις τελευταίες ημέρες μιλούσα μαζί του και καταλάβαινα ότι ήθελε να μιλήσει, αλλά ήθελα να είναι σίγουρος. Τελείωσε η συνέντευξη και αργά το βράδυ του έστειλα “θέλεις να παίξει η συνέντευξη;”. Και μου λέει “αισθάνομαι πρώτη φορά χαρούμενος, σαν λυτρωμένος‘”. Είναι σαν να μοιράζεσαι το κακό, που δεν φταις εσύ, και το παίρνουν όλοι οι άλλοι που έχουν σιωπήσει όλα αυτά τα χρόνια και φεύγει από πάνω σου», δήλωσε η παρουσιάστρια. Ο ηθοποιός βρισκόταν μέχρι πρότινος στο πάνελ της εκπομπής «Πρωινό» από όπου και αποχώρησε.

Ο Δημήτρης Μοθωναίος είπε στη Φαίη Σκορδά:

«Ακούω πάρα πολλά πράγματα, τα οποία με θυμώνουν. Πραγματικά δεν μπορώ να δεχτώ το σχόλιο “Γιατί τώρα”. Μεγάλωσα σε μία οικογένεια με πολλή αγάπη, πολύ δομημένη. Οι γονείς μου καθηγητές, με μεγάλωσαν με αγάπη. Υπήρχε πρόσωπο στο πολύ στενό οικογενειακό μου περιβάλλον που με κακοποίησε πολύ μικρή ηλικία και εγώ δεν το αναγνώριζα ως κακοποίηση. Ξεκίνησε από τα 6 κατ’ εξακολούθηση. Έκανε πράγματα τα οποία δεν μπορούσα και εγώ ο ίδιος να τα αντιληφθώ ως κακοποίηση … αισθανόμουν ότι ο άνθρωπος αυτός με αγαπάει πάρα πολύ.

Είναι μνήμες που είναι θαμμένες μέσα στο σώμα. Έχω κάνει 11 χρόνια ψυχανάλυση για να δουλέψω αυτό που μου έχει συμβεί. Αναμνήσεις έχουν μπλοκαριστεί. Αυτός είναι ο μηχανισμός όταν συμβαίνει σε μία μικρή ηλικία. Εμένα αυτό με τρόμαξε. Ότι αγνοούσα όλα αυτά τα περιστατικά ήταν πίσω θαμένα στο μυαλό μου και όταν συνέβη κάτι πολύ χειροπιαστό που δεν μπορούσα να το αντικρούσω σε μία ηλικία μεγάλη, όταν ήμουν 26 χρόνων πια, τότε θυμήθηκα. Ήρθε ξανά αυτός ο άνθρωπος με προσέγγισε με έναν τρόπο και έκανε μία συγκεκριμένη κίνηση».

Μοθωναίος: «Σε μεγάλη ηλικία κατάλαβα ότι αυτός ο άνθρωπος με κακοποιούσε»

Ο ηθοποιός συνέχισε λέγοντας «Όταν ήμουν μικρός δεν καταλάβαινα τίποτα. Έχω εικόνες διάσπαρτες να με πηγαίνει για μπάνιο σε μία παραλία και να ξαπλώνει δίπλα μου σε μία πετσέτα και μετά δεν θυμάμαι τίποτα. Αυτό ήταν κάτι που δούλευε πάντα μέσα μου για αυτό και υπήρχε και μία περίοδος που μόνο με το αλκοόλ μπορούσα να ξεπεράσω αυτό το σύννεφο που υπήρχε και που με ακολούθησε στην πορεία μου και διαμόρφωσε όλη τη σεξουαλική μου ταυτότητα. Και την ταυτότητά μου ως ανθρώπου. Δεν έχω καμία ενοχή απέναντι στην σεξουαλικότητα. Δεν λέω ότι η κακοποίηση καθόρισε τη σεξουαλικότητα μου αλλά δεν μπορώ να ξέρω και πως θα ήμουν αυτό δεν είχε συμβεί στην πορεία της ζωής μου.

Δημήτρης Μοθωναίος
Δημήτρης Μοθωναίος (NDP photo)

Προσπάθησα να κάνω συνεχώς σχέσεις και αντιλαμβανόμουν ότι αποτύγχανα γιατί συνέχεια κουβαλάω αυτό το τραύμα. Στην ηλικία αυτή κατάλαβα ότι αυτός ο άνθρωπος με κακοποιούσε. Τότε αισθανόμουν ότι με πλησίαζε ένας άνθρωπος που με αγαπάει για να με φροντίσει. Όταν αντιμετώπισα αυτόν τον άνθρωπο ευθέως μου ζήτησε να το ξεχάσω με απείλησε να μην το πω ποτέ σε κανέναν. Εγώ για πάρα πολλά χρόνια πραγματικά φοβόμουν μέχρι να βρω το κουράγιο να το πω στους γονείς μου οι οποίοι για δικούς τους λόγους και αυτοί δεν με στήριξαν».

Οι γονείς δεν με στήριξαν

Ο Δημήτρης Μοθωναίος ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μιλάνε: Οι γονείς μου ήταν «τσεκ» σε όλα τα σωστά κουτάκια και είχαν όλες τις προδιαγραφές να με στηρίξουν, αλλά δεν με στήριξαν και δεν μου έδωσαν ποτέ τη βοήθεια που μου χρειαζόταν. Προσπαθούσαν με διάφορους και πολλούς τρόπους να μου υποβαθμίσουν το γεγονός να το καταστήσουν ως μη γενόμενο.

Συνειδητοποίησα ότι οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγεις, είσαι μόνος σου στη ζωή και ότι ο μόνος που μπορεί να υπερασπιστώ τον εαυτό μου είμαι εγώ. Αν είχα μεγαλώσει με άλλο τρόπο δεν θα συνέβαινε αυτό.

Θέλω οι άνθρωποι να παίρνουν δύναμη από τους άλλους και να βγαίνουν να μιλάνε.  Αυτό είναι μόνο αισιόδοξο, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα ήθελαν να το μπλοκάρουν ή να το σταματήσουν..

Ήμουν πάντα πολύ ειλικρινής με όλους τους ανθρώπους και σε όλες τις σχέσεις έκανα απόπειρα να μοιραστώ αυτό που μου είχε συμβεί. Δυστυχώς πραγματικά μέχρι να γίνει η δουλειά και να γίνει αλλαγή οι περιπτώσεις που προσέλκυα ήταν περιπτώσεις που θα ευνοούσαν ξανά την κακοποίηση και την ανακίνηση του τραύματος.  Εμπαινα πάλι σε σχέσεις που οι άνθρωποι μου έκαναν το ίδιο. Έκανα προσπάθειες να έχω σχέση με κοπέλα, μια υγιή σχέση που δεν θα θύμιζε τίποτα από την κακοποίηση αλλά δεν πετύχαινε γιατί το τραύμα δεν είχε δουλευτεί».

Νοσηλεύτηκα πάρα πολύ καιρό, ήμουν ανάπηρος

Ο ηθοποιός συνέχισε λέγοντας: «Θεωρούσα ότι δεν είμαι άξιος να έχω μία καλή σχέση. Αλλά αυτό που μου άξιζε ήταν αυτό που είχα περάσει. Υπήρχε μία σχέση που ήταν η κορωνίδα της κακοποίησης – πολύ κακοποιητική – που έληξε με ένα τροχαίο ατύχημα. Εγώ ήμουνα μέσα στην παραζάλη αυτής της σχέσης και στην κόντρα και σε ένα πάρτι που έκαναν οι συμμαθητές μου από το σχολείο τους είδα πολύ «κανονικούς». Και εγώ είχα αυτό το βάρος για αυτό το μυστικό μέσα μου – σαν μία αίσθηση αδικίας. Φεύγοντας για να επιστρέψω στο σπίτι που μέναμε βρέθηκε ένα αυτοκίνητο και με πάτησε. Νοσηλεύτηκα πάρα πολύ καιρό ήμουν ανάπηρος και εκεί είχα το χρόνο να καταλάβω ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί πρέπει να γίνει αλλαγή.

Τώρα αισθάνομαι πραγματικά καλά είναι τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χρόνια που έχω μία νηφαλιότητα στο μυαλό και στην ψυχή. Για αυτό και επειδή έχω μάθει ότι ο μόνος τρόπος να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον είναι πραγματικά να μοιραζόμαστε τις προσωπικές μας ιστορίες με όποιο κόστος θεωρώ και ελπίζω ότι θα μπορέσει να βοηθηθεί οποιοσδήποτε έχει βοηθηθεί και αναγνωρίζει κάτι από αυτό που λέω στην ιστορία μου.

Έχω να κοιμηθώ μία εβδομάδα από τότε που ξεκίνησε όλο αυτό δεν μπορώ να κοιμηθώ γιατί ξανά βιώνω όλο τον πόνο και το ανθρώπων και τον δικό μου μαζί. Μία καταγγελία που διάβασα πολύ πρόσφατα, που βγήκε τώρα στο φως της δημοσιότητας τη διάβασα ξανά, δεν έφαγα όλη μέρα, έκανα εμετό δεν χωράει στο μυαλό μου το μέγεθος της κτηνωδίας. Αισθάνομαι πραγματικά κοντά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους γιατί έχω ανταλλάξει μηνύματα και έχω έρθει σε επικοινωνία με όλους.

Kουβαλάω πάνω μου την ενοχή όλων των ανθρώπων που δεν μου αντιστοιχεί

Είμαστε πάρα πολύ λίγοι στο θέατρο και με κάποιους αναγκαστικά πρέπει να συνεργαστείς. Υπήρχε περίοδος το 2017 που είχα τρεις προτάσεις και πραγματικά προσπαθούσα να ζυγίσω μέσα μου ποιος είναι ο λιγότερο κακοποιητικός. Νομίζω ότι παρεξηγούνται η ευγένεια και οι καλοί τρόποι και ο φόβος».

Τελειώνοντας ο ηθοποιός μίλησε για τον καθημερινό του αγώνα. «Καθημερινά ξυπνάω και κάνω μία ολόκληρη άσκηση και σειρά ασκήσεων επαναλαμβάνω στον εαυτό μου ότι αξίζω και έχω δικαίωμα στην ευτυχία και στην ομορφιά και ακόμα όσο και να το επαναλάβω δεν το πιστεύω. Όποτε συμβαίνει κάτι έχω την τάση να είμαι τελειομανής, να μην στεναχωρώ κανέναν, στη δουλειά μπορώ να τρελαθώ. Νομίζω ότι κάτι εγώ έκανα λάθος και κουβαλάω πάνω μου την ενοχή όλων των ανθρώπων που δεν μου αντιστοιχεί» είπε ο Δημήτρης Μοθωναίος.

 

Πηγή: ethnos.gr

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Π. Καναβού για υπόθεση Πάτρας: «Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση» [Συνέντευξη]

Η κα Παρασκευή Καναβού είναι 22 ετών και σπουδάζει Ρωσική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό …

Ελένη Κρεματσιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς.» [Συνέντευξη]

Ελένη Κρεμαστιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς» [Συνέντευξη]

Το Μάιο του 2019, η 24χρόνη Ερατώ Μανωλακέλλη δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της, την …

Puck Redflix: Ο πεπειραμένος μουσικός καλλιτέχνης του Youtube αποκλειστικά στο Nancy’s Blog

Ο Puck Redflix, κατά κόσμο Σταμάτης Βαλλίνδρας, δραστηριοποιείται στο χώρο του YouTube εδώ και 10 …

Γ. Ν. Χαλκιδικής: Δωρεά Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης αξίας 11.000 ευρώ

Στις 29 Ιουνίου 2021, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης προέβη σε μια σημαντική δωρεά προς το …