Μικαέλα Κολλιοπούλου: Μία αθλήτρια του Muay Thai γεννημένη για την κορυφή

PenΗ Μικαέλα Κολλιοπούλου είναι μια 28χρονη αθλήτρια. Έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με αρκετά μαχητικά αθλήματα και όχι μόνο. Έτσι, βρήκε αυτά που της ταιριάζουν περισσότερο, το Muay Thai και το Kick Boxing, με τα οποία παθιάστηκε και στα οποία διαπρέπει. Έχει στο ενεργητικό της δεκάδες αγώνες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με σημαντικότερες διακρίσεις αυτές ως runner-up στο παγκόσμιο πρωτάθλημα IFMA καθώς και 3 πανελλήνιους τίτλους.

Έχοντας ήδη κατακτήσει την κορυφή των ερασιτεχνικών κατηγοριών στρέφει το βλέμμα της προς μια νέα πρόκληση για να αδράξει. Θα έχει την ευκαιρία να επιτύχει ακριβώς αυτό κάνοντας σύντομα τo πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στην επαγγελματική κατηγορία.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αγωνιστικά της χαρακτηριστικά, τα πνευματικά της προσόντα αλλά και την συνεχή καθοδήγηση του έμπειρου προπονητή της, Νάσου Αργυρόπουλου, η πρωτιά είναι μονόδρομος για εκείνη. Ο «κομήτης» Μικαέλα θα κάνει ξανά την εμφάνιση του σαρώνοντας τα πάντα στο διάβα του!

Μέσα από αυτή την συνέντευξη θα μας μυήσει στον κόσμο των μαχητικών αθλημάτων, κυρίως του Muay Thai, αναλύοντας μέσω της δικής της οπτικής τι σωματικά και ψυχικά αποθέματα χρειάζεται κανείς ώστε να ανταπεξέλθει σε αυτό τον χώρο.

Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με το Muay Thai και πότε κατάλαβες πως είναι το πάθος σου;

«Με το Muay Thai ξεκίνησα να ασχολούμαι τον Μάιο του 2020, αλλά η πρώτη μου επαφή με τα μαχητικά αθλήματα ήταν το 2002, που ξεκίνησα το Kung Fu. Ασχολήθηκα 2-3 χρόνια με αυτό, αλλά με κέρδισε ο στίβος λόγω του ότι ο πατέρας μου ως παλιός μαραθωνοδρόμος με έπαιρνε συνέχεια μαζί του στο γήπεδο και τρέχαμε παρέα. Όταν έκλεισε για εμένα ο κύκλος του στίβου, ο οποίος διήρκησε 15 χρόνια, έφυγα στο εξωτερικό για να κάνω το μεταπτυχιακό μου στο Durham University της Αγγλίας. Όσο σπούδαζα εκεί, έψαχνα ένα άθλημα με το οποίο θα μπορούσα να αποβάλλω την πίεση του διαβάσματος και έτσι βρήκα την πανεπιστημιακή ομάδα του kick boxing. «Κόλλησα» αμέσως. Αν και υπήρχα αθλήτρια για περίπου 20 χρόνια, ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκα ότι βρήκα αυτό για το οποίο έχω φτιαχτεί. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καταλήξει ακόμα αν προτιμώ το Muay Thai ή το Κickboxing, επομένως μέχρι να αποφασίσω πού θα επικεντρωθώ θα συνεχίζω να συμμετέχω ενεργά και στα δύο αθλήματα.»

Ποιες είναι οι σκέψεις σου βαδίζοντας προς το ring πριν αρχίσει ο αγώνας;

«Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει περιθώριο για σκέψεις βαδίζοντας προς το ρινγκ. Ο προγραμματισμός, οι σκέψεις και οι υπολογισμοί ξεκινούν όταν μαθαίνω ότι θα παίξω έναν αγώνα και σταματούν με το που φτάσω στο στάδιο και αρχίσω να ετοιμάζομαι για το παιχνίδι μου. Περπατώντας, λοιπόν, προς το ρινγκ, το μυαλό αδειάζει, οι παλμοί ανεβαίνουν και το βλέμμα μου επικεντρώνεται στο στόχο.  Το άγχος με κυριεύει, καθώς δεν έχω μάθει να το διαχειρίζομαι όσο θα ήθελα, αλλά με την ηρεμία που μου εξασφαλίζει ο δάσκαλός μου ο Νάσος Αργυρόπουλος μπαίνοντας στο ρινγκ χαλαρώνω ευκολότερα. Η απόλαυση όμως έρχεται με το που «πέσει η πρώτη μπουνιά» και τότε ξεκινάει το πάρτυ!»

Έχοντας κερδίσει 3 φορές το Πανελλήνιο πρωτάθλημα, πως είναι το συναίσθημα της νίκης και πόσο εύκολη θα ήταν η αποδοχή μιας ήττας μετά από κάτι τέτοιο;

«Δεν υπάρχει ωραιότερο συναίσθημα από το να νιώθεις το χέρι σου να σηκώνεται στην ανακοίνωση του αποτελέσματος! Νιώθεις ότι όλες σου οι προσπάθειες, οι θυσίες και οι κόποι έπιασαν τόπο. Ξεκίνησα να παίζω αγώνες στα 24 μου, πριν από μόλις 4 χρόνια. Πάντα έπαιζα με κοπέλες που είχαν ήδη συμμετάσχει σε -τουλάχιστον- 15 αγώνες με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από εμένα. Επομένως τόσο η νίκη όσο και η ήττα μου είναι γνώριμα συναισθήματα και όσο δύσκολο και αν είναι να αποδεχτείς ότι έχεις χάσει, είναι δεδομένο πως θα σου συμβεί έστω μία φορά. Ως προς τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα τολμώ να πω ότι δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κυριαρχήσεις σε αυτό το επίπεδο, καθώς η Ελλάδα , στην δική μου  κατηγορία κιλών, δεν είναι μια χώρα με υψηλό ανταγωνισμό στο Muay Thai όπως είναι η Ρωσία, η Σουηδία ή άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Κατ’ εμέ, δεν έχει νόημα να «τα βάζω» με κοπέλες από το εξωτερικό εάν δεν μπορώ να είμαι πρώτη στην Ελλάδα.»

Δεδομένου ότι έχεις ασχοληθεί και με τα δύο αθλήματα, υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα στο Μuay Thai και το Kick Boxing;

«Το Muay Thai και το Kickboxing, μπορεί να ανήκουν στον κλάδο των πολεμικών τεχνών, αλλά είναι εντελώς διαφορετικά αθλήματα. Δεν συνάδουν ούτε στη νοοτροπία, ούτε στον τρόπο κίνησης μέσα στο ring, αλλά εμφανίζουν ομοιότητες στα λακτίσματα και τις γροθιές. Παλαιότερα οι αντιθέσεις ήταν τεράστιες… πλέον βλέπουμε ότι σε μεγάλες διοργανώσεις όπως είναι το One Championship, οι αθλητές που συμμετέχουν σε αγώνες muay thai εμφανίζουν αρκετά «κικμποξερικά» στοιχεία στο παιχνίδι τους.»

Πως αισθάνεσαι όταν εκπροσωπείς την χώρα σου σε διεθνή πρωταθλήματα;

«Η υπέρτατη τιμή για έναν αθλητή είναι να εκπροσωπεί τη χώρα του σε διεθνή πρωταθλήματα και να παλεύει όχι μόνο για τον εαυτό του και την ομάδα του, αλλά και για το εθνόσημο που βαρέως φέρει. Σκεπτόμενη από τι ανθρώπους προερχόμαστε, είναι φυσικό επόμενο να παλεύω κι εγώ με όλη μου την ψυχή προς τιμήν όσων πάλεψαν πριν από αιώνες για να έχουμε εμείς σήμερα όλα όσα απολαμβάνουμε. Με κάθε ευκαιρία, λοιπόν, που μου δίνεται να εκπροσωπώ την Ελλάδα μας στο εξωτερικό, παλεύω όχι μόνο για το βάθρο, ώστε να ανεμίζει η σημαία μας ψηλά, αλλά και για την πρώτη θέση, με σκοπό ο ύμνος μας να ηχεί παντού δυνατά.»

Τι είναι αυτό που σε κάνει να ξανά σηκώνεσαι όταν βρίσκεσαι κάτω στο ring;

«Το πείσμα μου να ανατρέψω την κατάσταση και η πίστη που έχω στις δυνάμεις μου. Όσο μπορώ να επανέρχομαι, θα το κάνω.»

Πως μοιάζει μια συνηθισμένη εβδομάδα προπόνησης σου;

«Το πρόγραμμα της προπόνησης διαμορφώνεται ανάλογα με την περίοδο που διανύουμε. Όταν προετοιμαζόμαστε για κάποιον αγώνα, κάθε πρωί ξεκινάω με τρέξιμο, 1 φορά την εβδομάδα κάνω την ενδυνάμωση μου και κάθε απόγευμα προπονούμαι με την ομάδα μου, Nassos Argiropoulos Academies. Οι απογευματινές προπονήσεις συμπεριλαμβάνουν γύρους στον σάκο, τεχνικές σε στόχους και αγώνες προσομοίωσης με συναθλητές μου αλλά και παιδιά από άλλες σχολές (sparring). Εάν βρισκόμαστε σε περίοδο που δεν πλησιάζει κάποιο παιχνίδι, δεδομένου ότι έχω και την δουλειά μου ως φιλόλογος καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα, το τρέξιμο γίνεται 1-2 φορές την εβδομάδα και η απογευματινή προπόνηση 4 φορές την εβδομάδα. Η ξεκούραση είναι πολύ σημαντική και η ολιγοήμερη αποχή από πιεστικές προπονήσεις λειτουργεί πολύ θετικά στο δικό μου σώμα.»

Τι αποκόμισες από το ταξίδι σου στη Ταϊλάνδη, την πατρίδα του Muay Thai;

«Η Ταϊλάνδη είναι ένας αγαπημένος μου προορισμός, που αν και την έχω επισκεφθεί 3 φορές , κάθε φορά αποκομίζω και κάτι καινούριο! Είδα πανέμορφες εικόνες που θα μου μείνουν αξέχαστες, έπαιξα με αθλητές «από κούνια» από τους οποίους «έκλεψα» λίγα στοιχεία για να τα ενσωματώσω στο παιχνίδι μου, γέλασα πολύ, καθώς είναι τρομερά ευχάριστοι άνθρωποι και δοκίμασα πολλά ντόπια φαγητά που με εξέπληξαν.»

Ποιες είναι οι διαφορές στη νοοτροπία που επικρατεί στη Ταϊλάνδη σε σχέση με της Ελλάδας εντός και εκτός αθλητισμού;

«Ανοίγεις ένα τεράστιο θέμα αυτή τη στιγμή και για να μη σε κουράσω με πολλά λόγια, θα σου πω απλώς ότι για τους Ταϊλανδούς το Muay Thai είναι η διέξοδός τους από την φτώχεια. Αυτό δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Δύσης. Ξεκινούν προπονήσεις και αγώνες από 4 χρονών, παίζουν παιχνίδια 3 φορές την εβδομάδα και από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι μέσα σε ένα camp. Για αυτούς το Muay Thai δεν είναι το άθλημά τους, αλλά ο τρόπος ζωής τους.»

Τι θα συμβούλευες κάποιο/α που μόλις ξεκίνησε να ασχολείται με το Muay Thai; Τι θα συναντήσει ερχόμενος στο χώρο αυτού του αθλήματος;

«Αρχικά είναι σημαντική η επιλογή ενός καλού δασκάλου, διότι κανείς δεν μπορεί να ανθίσει σε ένα ακατάλληλο περιβάλλον. Όταν λοιπόν είστε σίγουροι ότι μαθαίνετε από τον σωστό άνθρωπο, θέλει υπομονή και επιμονή! Θα έρθουν μελανιές, απογοητεύσεις και μπόλικος ιδρώτας, αλλά αν πραγματικά σας αρέσει, τίποτα δεν μπορεί να σας σταθεί εμπόδιο!»

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου αγωνιστικά;

«Στο άμεσο μέλλον θέλω να κάνω το επαγγελματικό μου ντεμπούτο, γιατί νιώθω έτοιμη γι’ αυτή την αλλαγή και θέλω να νιώσω την αδρεναλίνη στα ύψη. Ωστόσο, σε ερασιτεχνικό επίπεδο, τον Ιούνιο έχουν προγραμματιστεί τα European Games στο Muay Thai όπου θέλω να εκπροσωπήσω την χώρα μου και να στοχεύσω στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!»

 

Το Nancy’s Blog αλλά και εγώ προσωπικά σε ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτή την άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη! Σου ευχόμαστε επιτυχίες,  αγωνιστικά, αλλά και σε όλους τους τομείς της ζωής σου!

 

Συνέντευξη & Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Γκούτης

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Κωνσταντίνος Γκούτης

Με λένε Κωνσταντίνο και σπουδάζω φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Λατρεύω τις ταινίες, τις σειρές και τα βιβλία. Απολαμβάνω τις πολύωρες συζητήσεις και αναζητώ συνεχώς γνώση για νέα πράγματα.Τις υπόλοιπες πτυχές του εαυτού μου μπορείτε να τις ανακαλύψετε μόνοι σας διαβάζοντας ένα άρθρο μου.

Δείτε Επίσης

Π. Καναβού για υπόθεση Πάτρας: «Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση» [Συνέντευξη]

Η κα Παρασκευή Καναβού είναι 22 ετών και σπουδάζει Ρωσική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό …

Ελένη Κρεματσιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς.» [Συνέντευξη]

Ελένη Κρεμαστιώτη: «Μία φορά φονιάς, για πάντα φονιάς» [Συνέντευξη]

Το Μάιο του 2019, η 24χρόνη Ερατώ Μανωλακέλλη δολοφονήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της, την …

Puck Redflix: Ο πεπειραμένος μουσικός καλλιτέχνης του Youtube αποκλειστικά στο Nancy’s Blog

Ο Puck Redflix, κατά κόσμο Σταμάτης Βαλλίνδρας, δραστηριοποιείται στο χώρο του YouTube εδώ και 10 …

Γ. Ν. Χαλκιδικής: Δωρεά Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης αξίας 11.000 ευρώ

Στις 29 Ιουνίου 2021, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης προέβη σε μια σημαντική δωρεά προς το …

Verified by ExactMetrics