Τα παραμύθια αποτελούν μια επινόηση, μια φαντασιακή αφήγηση… ή και όχι!

Τα παραμύθια αποτελούν μια επινόηση, μια φαντασιακή αφήγηση… ή και όχι!

Pen

Τα παραμύθια χρησιμοποιούν σύμβολα τα οποία με αλληγορικό τρόπο αποδίδουν νόημα στις μεταφορές. Σε καταστάσεις που φαινομενικά μοιάζουν να φοράνε το πέπλο μιας πραγματικότητας… διαφορετικής και ξένης από όλα όσα γνωρίζουμε.

Τελικά, όμως, φτάνουμε στο συμπέρασμα πως όλα όσα βιώνουμε, δεν απέχουν πολύ από την αφήγηση που κάποτε ακούσαμε.

Όλες αυτές οι ιστορίες αποτελούν έναν τρόπο να γνωρίσουμε στιγμές του κόσμου με τον πιο ομαλό αλλά και ειλικρινή τρόπο.

Τα παραμύθια είναι ένα εγχειρίδιο των παιδικών ψυχών, γι’ αυτό και είναι τόσο σύνηθες να τα μελετούν οι μικροί μας αναγνώστες που δεν είναι τόσο μικροί αν σκεφτεί κανείς πως η δική τους αποδοκιμασία δεν φτάνει στην δικαίωση μέσω κάποιας μεγαλεπήβολης τιμωρίας.

Τα ίδια επιθυμούν το συλλογικό καλό και ας σμίγουν τα φρύδια μόλις ακούν με έκπληξη πως υπάρχουν και κακοί σε μια ιστορία.

Είναι η δυναμική εξέλιξη της πλοκής που ο χειρότερος ή πλέον αδύναμος χαρακτήρας μιας ομάδας, αποδεικνύεται στο τέλος ο καλύτερος.

Είναι η αλλαγή που όσο επώδυνη και αν μοιάζει μεγαλώνοντας, είναι πάντα δυνατή. Έχει τον χώρο που χρειάζεται για να γίνει. Εκεί είναι και το συστατικό που δένει τα κόκαλα μεταξύ τους καθώς ψηλώνεις μες τους καιρούς.

Είναι η περιέργεια των παιδιών!

Είναι η ανάγκη να ξέρουν πως ο ήρωας της ιστορίας είναι τόσο δυνατός που κατάφερε στο τέλος να κάνει το «…και εμείς καλύτερα!» εφικτό.

Τελικά, όλα τα παραμύθια που βρίσκονται στο αποθετήριο των παιδικών σου ενθυμήσεων διαπιστώνεις πως τα ενσαρκώνεις εσύ ο ίδιος μόλις συναντήσεις το τριαντάφυλλο που σε βαπτίζει «Μικρό Πρίγκιπα». Μόλις συναντήσεις την μαγεία που σε μετουσιώνει σε έναν σύγχρονο «Δον Κιχώτη» και με το δικό σου ιππικό στοχάζεσαι όλα όσα ερωτεύεσαι και όσα πιστεύεις πως υπάρχουν.

Εκείνα που κανείς δεν μπορεί να δει και εσύ ορκίζεσαι πως είναι ακριβώς μπροστά σου.

Είναι η δική σου η ανάγκη να δείξεις στο παιδί που ήσουν, πως ο ήρωάς του κατάφερε το καλύτερο στο τέλος και έπειτα είχε την καλύτερη συνέχεια!

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μαρίνου

Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου

Like us on Facebook & follow us on Instagram

Περί Ελευθερία Μαρίνου

Δείτε Επίσης

Ένα κορίτσι αποδρά από την κλειτοριδεκτομή – Αποφασίζει να ξεφύγει από τη σκληρή μοίρα του

Στην Τανζανία ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας που «κόβουν» τις γυναίκες. Δεν έχει καμία σημασία …

Ποιοι θυσιάστηκαν για το καλό μας

Ποιοι άνθρωποι αυτοθυσιάστηκαν για το καλό και ποιοι για το κακό μας;

Τι να πει κανείς για όσους αυτοθυσιάστηκαν για μια Ελλάδα Ελεύθερη και τι να πει …

Πάτρα: H στιγμή που το περιπολικό φτάνει στο Ρίο με το 20 μηνών κοριτσάκι- ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Η στιγμή που αστυνομικοί σώζουν 20 μηνών κοριτσάκι- ΒΙΝΤΕΟ

Συναγερμός σήμανε στην αστυνομία νωρίτερα σήμερα το πρωί στην Πάτρα για τη γρήγορη μεταφορά ενός κοριτσιού 20 …

Γκρέυ: Οι πενήντα αποχρώσεις του γκρι μέσα από τα μάτια του Κρίστιαν

Όσοι από εσάς αγαπήσατε την τριλογία των 50 Αποχρώσεων θα λατρέψετε και το «Γκρέυ.» Η …

Verified by ExactMetrics