Ημέρα Αναστάσεως του Λαζάρου
Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Δικαίου Λαζάρου του τετραημέρου. [ΕΙΚΟΝΑ & ΒΙΝΤΕΟ]

Pen Σήμερα, Σάββατο πριν την Κυριακή των Βαΐων, οι Ορθόδοξοι χριστιανοί γιορτάζουμε την ανάσταση του Λαζάρου, του φίλου του Χριστού μας, τον οποίο ανέστησε, ενώ βρισκόταν ήδη τέσσερις ημέρες στον τάφο, προεικονίζοντας έτσι την Ανάσταση όλων των κεκοιμημένων κατά τη Δευτέρα Παρουσία.

Γιατί ονομάστηκε Σάββατο του Λαζάρου;

Ο Λάζαρος, ο επονομαζόμενος Δίκαιος και Τετραήμερος, ήταν αδελφός της Μάρθας και της Μαρίας, με τις οποίες ζούσε στη Βηθανία, κοντά στα Ιεροσόλυμα. Στο σπίτι τους είχε φιλοξενηθεί επανειλημμένα ο Χριστός, όταν περνούσε από την περιοχή, με κατεύθυνση προς την Ιερουσαλήμ.

Το χρονικό της Αναστάσεως του Λαζάρου.

Ο Λάζαρος, όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, αρρώστησε βαριά και οι αδελφές του ειδοποίησαν τον Ιησού, αλλά ο φίλος του πέθανε πριν προλάβει να τον δει. Ο Ιησούς είπε στους μαθητές του ότι ο Λάζαρος «κοιμήθηκε» και θα επισκεφτεί τη Βηθανία για να τον ξυπνήσει. Πράγματι μετά από τέσσερις ημέρες ήλθε με τους μαθητές του στην Βηθανία, δεχόμενος τα παράπονα της Μαρίας γιατί πίστευε ότι, αν ο Ιησούς ερχόταν εγκαίρως, ο φίλος του δεν θα πέθαινε. Τότε, ο Χριστός δάκρυσε και απευθυνόμενος με δυνατή φωνή προς τον τάφο, κραύγασε: “Λάζαρε δεύρο έξω” και παρότι είχαν περάσει τέσσερις ημέρες από τον θάνατό του, ο Λάζαρος αναστήθηκε προκαλώντας χαρά στους οικείους του, θαυμασμό στους παρισταμένους, αλλά και το θανάσιμο μίσος των Φαρισαίων.

Το χρονικό με την Ανάστασή του.

Κατά την παράδοση ο Λάζαρος τότε ήταν 30 χρονών και έζησε σχεδόν άλλα 30 χρόνια. Μετά έγινε Επίσκοπος Κιτίου στην Κύπρο και πέθανε σε ηλικία 60 ετών. Ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λέων ΣΤ’ ο Σοφός βρήκε και μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη το ιερό λείψανο του Λαζάρου και το τοποθέτησε μέσα σε αργυρή θήκη, στον ομώνυμο ναό που χτίσθηκε στην Πόλη. Στις 17 Οκτωβρίου, εορτάζεται η ανακομιδή των λειψάνων του.

Ο τάφος του βρίσκεται στο Όρος των Ελαιών στην  Ιερουσαλήμ και κάθε χρόνο το Σάββατο πριν την Κυριακή των Βαΐων, η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την ανάμνηση του θαύματος της Αναστάσεώς του.

Η λαϊκή φαντασία εμπνεύστηκε και μεταφορικά έδωσε μερικά προσωνυμία σε άτομα που σώθηκαν από σίγουρο θάνατο, σε άτομα που ενώ τα χαρακτήριζαν χαμένα επέστρεφαν και σε πολύ αδύνατους και συνεχώς κατηφείς ανθρώπους,με τις παρακάτω παροιμίες.

  •  «Ξαναζωντάνεψε σαν τον Λάζαρο».
  •  «Πως έγινες έτσι σαν τον Λάζαρο».

 Το Λαζαροσάββατο όπως λέγεται,οι νοικοκυρές φτιάχνουν ψωμάκια στο σχήμα του σαβανωμένου Λαζάρου, με ονομασίες όπως λαζαρούδια, λαζαράκια, λαζαρέλια κ.ά,  ανάλογα με τον τόπο και τα έθιμα.

Επίσης, την ίδια ημέρα τα παιδιά τραγουδάνε γυρίζοντας στα σπίτια τα λεγόμενα «Λαζαρικά κάλαντα»που εξιστορούν την «εκ νεκρών έγερση» του Λαζάρου.

Καλή Μεγάλη εβδομάδα και καλή Ανάσταση.

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

15 Αυγούστου: Η κοίμηση της Θεοτόκου

15 Αυγούστου: «Το Πάσχα του καλοκαιριού» γιορτάζει η Παναγιά μας!

Η Θεοτόκος, μετά τον Σταυρικό θάνατο του Υιού της και Θεού ημών διέμενε στο σπίτι …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

ζητω το οχι

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940, ζήτω το Έθνος, ζήτω το «ΟΧΙ»!

Η 28η Οκτωβρίου 1940, είναι μια μεγάλη ημέρα για την ιστορία της Ελλάδας. Αυτή η …

12 Ιουλίου: Ο Άγιος Παΐσιος παρέδωσε την αγία του ψυχή στον Κύριο

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στην …

Verified by ExactMetrics