Δευτέρα , 5 Δεκεμβρίου 2022
Ημέρα Αναστάσεως του Λαζάρου
Σάββατο του Λαζάρου

Σάββατο του Δικαίου Λαζάρου του τετραημέρου. [ΕΙΚΟΝΑ & ΒΙΝΤΕΟ]

Pen Σήμερα, Σάββατο πριν την Κυριακή των Βαΐων, οι Ορθόδοξοι χριστιανοί γιορτάζουμε την ανάσταση του Λαζάρου, του φίλου του Χριστού μας, τον οποίο ανέστησε, ενώ βρισκόταν ήδη τέσσερις ημέρες στον τάφο, προεικονίζοντας έτσι την Ανάσταση όλων των κεκοιμημένων κατά τη Δευτέρα Παρουσία.

Γιατί ονομάστηκε Σάββατο του Λαζάρου;

Ο Λάζαρος, ο επονομαζόμενος Δίκαιος και Τετραήμερος, ήταν αδελφός της Μάρθας και της Μαρίας, με τις οποίες ζούσε στη Βηθανία, κοντά στα Ιεροσόλυμα. Στο σπίτι τους είχε φιλοξενηθεί επανειλημμένα ο Χριστός, όταν περνούσε από την περιοχή, με κατεύθυνση προς την Ιερουσαλήμ.

Το χρονικό της Αναστάσεως του Λαζάρου.

Ο Λάζαρος, όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη, αρρώστησε βαριά και οι αδελφές του ειδοποίησαν τον Ιησού, αλλά ο φίλος του πέθανε πριν προλάβει να τον δει. Ο Ιησούς είπε στους μαθητές του ότι ο Λάζαρος «κοιμήθηκε» και θα επισκεφτεί τη Βηθανία για να τον ξυπνήσει. Πράγματι μετά από τέσσερις ημέρες ήλθε με τους μαθητές του στην Βηθανία, δεχόμενος τα παράπονα της Μαρίας γιατί πίστευε ότι, αν ο Ιησούς ερχόταν εγκαίρως, ο φίλος του δεν θα πέθαινε. Τότε, ο Χριστός δάκρυσε και απευθυνόμενος με δυνατή φωνή προς τον τάφο, κραύγασε: “Λάζαρε δεύρο έξω” και παρότι είχαν περάσει τέσσερις ημέρες από τον θάνατό του, ο Λάζαρος αναστήθηκε προκαλώντας χαρά στους οικείους του, θαυμασμό στους παρισταμένους, αλλά και το θανάσιμο μίσος των Φαρισαίων.

Το χρονικό με την Ανάστασή του.

Κατά την παράδοση ο Λάζαρος τότε ήταν 30 χρονών και έζησε σχεδόν άλλα 30 χρόνια. Μετά έγινε Επίσκοπος Κιτίου στην Κύπρο και πέθανε σε ηλικία 60 ετών. Ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λέων ΣΤ’ ο Σοφός βρήκε και μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη το ιερό λείψανο του Λαζάρου και το τοποθέτησε μέσα σε αργυρή θήκη, στον ομώνυμο ναό που χτίσθηκε στην Πόλη. Στις 17 Οκτωβρίου, εορτάζεται η ανακομιδή των λειψάνων του.

Ο τάφος του βρίσκεται στο Όρος των Ελαιών στην  Ιερουσαλήμ και κάθε χρόνο το Σάββατο πριν την Κυριακή των Βαΐων, η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την ανάμνηση του θαύματος της Αναστάσεώς του.

Η λαϊκή φαντασία εμπνεύστηκε και μεταφορικά έδωσε μερικά προσωνυμία σε άτομα που σώθηκαν από σίγουρο θάνατο, σε άτομα που ενώ τα χαρακτήριζαν χαμένα επέστρεφαν και σε πολύ αδύνατους και συνεχώς κατηφείς ανθρώπους,με τις παρακάτω παροιμίες.

  •  «Ξαναζωντάνεψε σαν τον Λάζαρο».
  •  «Πως έγινες έτσι σαν τον Λάζαρο».

 Το Λαζαροσάββατο όπως λέγεται,οι νοικοκυρές φτιάχνουν ψωμάκια στο σχήμα του σαβανωμένου Λαζάρου, με ονομασίες όπως λαζαρούδια, λαζαράκια, λαζαρέλια κ.ά,  ανάλογα με τον τόπο και τα έθιμα.

Επίσης, την ίδια ημέρα τα παιδιά τραγουδάνε γυρίζοντας στα σπίτια τα λεγόμενα «Λαζαρικά κάλαντα»που εξιστορούν την «εκ νεκρών έγερση» του Λαζάρου.

Καλή Μεγάλη εβδομάδα και καλή Ανάσταση.

Περί Nancy Avramopoulou

Είμαι δημοσιογράφος και το μόνο που ξέρω να κάνω καλά είναι να εκφράζω με λέξεις κάθε μου σκέψη. Ανέκαθεν μου άρεσε να παρατηρώ τους ανθρώπους και να μαθαίνω μέσα από τα βιώματά τους. Το Νancy’s Βlog δημιουργήθηκε από την έντονη επιθυμία μου να μοιραστώ τους προβληματισμούς μου και τις σκέψεις μου πάνω σε κοινωνικά- καθημερινά θέματα που ζούμε όλοι μας. Αγαπώ τους απλούς ανθρώπους, φρικάρω με τους δήθεν, αποστρέφομαι τους μίζερους και ενθουσιάζομαι με την εσωτερική ομορφιά που ευτυχώς έχουν πολλοί μέσα τους.

Δείτε Επίσης

Έρευνα: Πώς βλέπουν οι σκύλοι τα αφεντικά τους

Έρευνα: Πώς βλέπουν οι σκύλοι τα αφεντικά τους

Το ότι ο σκύλος είναι ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου το γνωρίζαμε, ωστόσο τα …

Στ. Κάλαχαν: Επιβίωσε 76 ημέρες στον ωκεανό- Συγκλονιστική ιστορία

Κάλαχαν: Επιβίωσε μετά από 76 ημέρες στον ωκεανό – Συγκλονιστική ιστορία

Ο Στήβεν Κάλαχαν είναι ένας σπουδαίος ναυπηγός, που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει αμέτρητα σκάφη και …

Ιδέες διακόσμησης που θα ανανεώσουν το υπνοδωμάτιο σου

Ιδέες διακόσμησης που θα ανανεώσουν το υπνοδωμάτιο σου

Η μόδα αλλάζει, οι προτιμήσεις μας το ίδιο, οπότε μένουν οι παρακάτω διαχρονικές ιδέες για …

Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Εργατική Πρωτομαγιά: Η διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας που κατέληξε σε αιματοχυσία

Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η …