Τετάρτη , 22 Μαρτίου 2023
τί είναι ευτυχία;

Κυνηγώντας την ευτυχία σε έναν κόσμο άπληστο…

PenΟ καθένας μας στην ζωή του, από την στιγμή που καταλαβαίνει τον εαυτό του μέχρι και το τέλος της ζωής του, βρίσκεται σε μία διαρκή αναζήτηση της ευτυχίας. Φαίνεται όμως πως είναι ένα παιχνίδι που χάνεται με τον καιρό, καθώς αναζητάμε την ευτυχία σε λάθος πράγματα.

Ζούμε όμως , στην εποχή της απληστίας. Δεν φταίμε εμείς, έτσι μάθαμε, έτσι μεγαλώσαμε, πιστεύοντας πως η ευτυχία βρίσκεται στη μεγάλη ζωή. Το ακούγαμε από μεγαλύτερους, «σπούδασε να κάνεις πολλά λεφτά». Το βλέπουμε καθημερινά στην τηλεόραση, όπου προβάλλεται ο πλούτος σαν μέσο ευτυχίας. Στα social media, από άτομα που ζουν για να δείχνουν την χλιδή τους, πόσους «followers» έχουν και πόσο δημοφιλείς είναι.

Έτσι υποσυνείδητα περνάει και στο δικό μας μυαλό, πως η ευτυχία βρίσκεται σε όλα αυτά. Στα χρήματα, στη φήμη, στους πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Αναλωνόμαστε συνεχώς σε πράγματα που μας γεμίζουν πρόσκαιρα και μετά ζούμε ξανά στη μιζέρια και το κενό μας. Ακόμα κι αν καταφέρεις να αποκτήσεις όλα αυτά που πίστευες πως θα σε κάνουν ευτυχισμένο, θα δεις πως η ευτυχία είναι πρόσκαιρη. Θα έχεις όλα τα καλά, αλλά δίπλα σου θα έχεις ανθρώπους που δεν θα είναι κοντά σου για σένα, αλλά γι’ αυτά που μπορούν να επωφεληθούν από εσένα. Φίλοι ή ερωτικοί σύντροφοι που μόλις πάρουν αυτό που θέλουν ή πάει κάτι στραβά με ότι έχεις αποκτήσει θα εξαφανιστούν. Έτσι, η κοινωνία μας να είναι γεμάτη από άδειους- δυστυχισμένους ανθρώπους που συνεχίζουν την αναζήτηση της ευτυχίας.

Πού βρίσκεται η πραγματική ευτυχία;

Μεγαλώνοντας, συνειδητοποιείς όμως πως η πραγματική ευτυχία δεν βρίσκεται στα πολλά. Τα άκρα πάντα φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι αληθινούς ανθρώπους δίπλα σου. Μια οικογένεια που σε αγαπάει, ένα σύντροφο που είναι μαζί σου για σένα, μαζί σου σε όλες τις στιγμές δύσκολες ή εύκολες, λίγους και καλούς φίλους. Ναι οι πραγματικοί φίλοι, αυτοί που θα σε στηρίξουν πραγματικά είναι μετρημένοι στα δάχτυλα ενός χεριού. Όσον αφορά τα χρήματα, δεν θα πω πως με το να είσαι πάμφτωχος, θα είσαι ευτυχισμένος, αυτό θα ήταν ψέμα. Αυτό  που θα πω είναι να αποκτήσεις τόσα, ώστε να έχεις μια άνετη ζωή, που να μην χρωστάς και να ζεις με αξιοπρέπεια.

Ο Θανάσης Βέγγος είχε πει μερικά λόγια για την ευτυχία, που με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο και με έκαναν να αναθεωρήσω σκέψεις μου:

Τα πολλά χέρια σε κατσιάζουν. Πόση αλήθεια κρύβεται σε αυτή τη φράση; Μας  κατσιάζουν και μας λερώνουν θα πω εγώ και το χειρότερο είναι πως συμβαίνει με τη συγκατάθεση μας.

Δεν ξέρω εάν αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι μία μόδα ή μία αντίδραση για τις ηθικές απαγορεύσεις που υπήρχαν στις προηγούμενες γενιές. Κάποια στιγμή πρέπει να κοιτάξουμε πιο ουσιαστικά το τι πραγματικά θα μας κάνει ευτυχισμένους. Σίγουρα η ευτυχία δεν κρύβεται σε υλικά αγαθά και στην επιφάνεια αλλά στις μικρές στιγμές της καθημερινότητας.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like: Nancy’s Blog & @nansysblogspot

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Συναισθήματα «θαμμένα» κάτω από ηλίθιους εγωισμούς;

Εγωισμός! Πόσα όμορφα συναισθήματα, έχουμε «θάψει», άραγε, κάτω από ηλίθιους εγωισμούς; Όταν είμαστε θυμωμένοι με …

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Σπουδαία λέξη ο σεβασμός. Σπουδαίο πράγμα ο αυτοσεβασμός. Ο σεβασμός προς τον εαυτό μου είναι …

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …