Τρίτη , 5 Δεκεμβρίου 2023
σχολείο και άρνηση

Σχολική άρνηση- φοβία: η νέα προσαρμογή στο σχολείο.

PenΣυχνά τα παιδιά, όταν ξεκινούν το σχολείο αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη μετάβαση στην έως τώρα ζωή τους. Το παιδί ενώ έχει μάθει να βρίσκεται και να συνυπάρχει στο οικογενειακό του περιβάλλον έρχεται αντιμέτωπο με μια νέα πρόκληση, την είσοδό του στο σχολικό περιβάλλον.

Το παιδί αποχωρίζεται για πρώτη φορά το οικείο οικογενειακό περιβάλλον και καλείται να αντιμετωπίσει ένα νέο περιβάλλον. Με καινούργιους ανθρώπους, άγνωστα παιδιά και νέες καταστάσεις. Για αυτό το λόγο πολλές φορές το παιδί βιώνει τη σχολική άρνηση, με το να αρνείται να πάει στο σχολείο, επικαλούμενο πως είναι άρρωστο. Η σχολική άρνηση μπορεί να εμφανιστεί σιγά σιγά. Ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως ως συνώνυμο της σχολικής φοβίας για παιδιά με μακρόχρονη απουσία από το σχολείο.

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η άρνηση του παιδιού να πάει σχολείο.

Παράλληλα, το παιδί βιώνει έντονο άγχος σχετικά με τον σχολικό χώρο και με το τι θα αντικρίσει εκεί. Πολύ συχνά παρατηρούνται διάφορα συμπτώματα όπως είναι  κεφαλαλγίες, ζάλη, ναυτία και εμετούς.

 Τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά κύριο λόγο το πρωί.

Ο φόβος εκδηλώνεται με αγχώδεις αντιδράσεις, κρίσεις πανικού, ξεσπάσματα κλάματος. Η σχολική φοβία αφορά στον τρόμο που νιώθουν τα παιδιά για το σχολείο, το οποίο σχετίζεται με το τεράστιο άγχος τους, να αποχωρισθούν τη μητέρα τους.

Οι λόγοι που οδηγούν το παιδί στην σχολική άρνηση είναι ο φόβος της αποτυχίας, οι απειλές που δέχεται το παιδί στο σχολείο, οι μαθησιακές δυσκολίες. Ακόμα,αν το παιδί έχει βιώσει διαζύγιο μέσα στην οικογένειαή αν έχει αλλάξει πρόσφατα οικογενειακό περιβάλλον, είναι ένας ακόμη λόγος άρνησης.

Ως γονείς και ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να είμαστε δίπλα στα παιδιά με συμβουλευτικό και καθοδηγητικό ρόλο, καθώς οι δωροδοκίες και οι απειλές δεν ευνοούν την κατάσταση. Μιλήστε με τα παιδιά σας και βοηθήστε τα να αγαπήσουν το σχολείο…

 

Σύνταξη: Αμαλία Καλαματιανού, Εκπαιδευτικός

Αναδημοσίευση: Teacher’s Blog

Follow & Like Nancy’s Blog

Περί Αμαλία Καλαματιανού

Είμαι η Αμαλία! Από παιδί ονειρευόμουν να γίνω εκπαιδευτικός! Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Επίδαυρο και ίσως αυτός να είναι ο λόγος για την αγάπη μου προς κάθε πολιτιστικό γεγονός. Είμαι αθεράπευτα δημιουργική και λατρεύω το γράψιμο. Η κατάρτισή μου εμπλουτίζεται μέσω του μεταπτυχιακού μου στις επιστήμες της αγωγής και μέσω σεμιναρίων. Λατρεύω το διάβασμα, τους παραδοσιακούς χορούς, το περπάτημα στη φύση. Στους τομείς των ενδιαφερόντων μου ανήκει η ειδική αγωγή και η εκπαίδευση ενηλίκων.

Δείτε Επίσης

Με ένα κλικ θα βλέπουμε ποια σχολεία στην περιοχή μας είναι κλειστά

Με ένα κλικ θα βλέπουμε ποια σχολεία στην περιοχή μας είναι κλειστά

Τη δημιουργία ειδικής πλατφόρμα στο covid19.gov.gr, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος …

Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά! Φέτος όμως όλα είναι διαφορετικά!

Σχολική χρονιά 2020-2021: Φέτος όλα θα είναι διαφορετικά

Μία νέα σχολική χρονιά ξεκινά! Φέτος, όμως, όλα είναι διαφορετικά! Σε λίγες μέρες το κουδούνι …

Αν οι μαθητές δεν ολοκληρώσουν τη σχολική ύλη της τάξης που φοιτούν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ύλης της επόμενης τάξης;

Κατά πόσο επηρεάζει τους μαθητές για την επόμενη σχολική χρόνια, η μισοτελειωμένη φετινή ύλη;

 Οι πασχαλινές διακοπές τελείωσαν και κάτω από άλλες συνθήκες οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί αυτές …

Κάρυστος: Ο πρώτος δήμος που δίνει δωρεάν tablet, internet και εκτυπωτές σε όλους τους μαθητές

Κάρυστος: Ο πρώτος δήμος που δίνει δωρεάν tablet, internet και εκτυπωτές σε όλους τους μαθητές

«Οι καταστάσεις που ζούμε είναι πρωτόγνωρες και έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας», λέει ο …

Verified by ExactMetrics