το παιδί βλέπει τους γυμνούς γονείς είναι σωστό;

Είναι σωστό να βλέπουν τα παιδιά τους γονείς τους γυμνούς;

PenΤο αν είναι σωστό να βλέπουν τα παιδιά τους γονείς γυμνούς είναι ένα ερώτημα το οποίο διχάζει. Σίγουρα μέχρι κάποια ηλικία είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν θα έπρεπε να το αποφεύγουμε. Η ηλικία αυτή σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους ορίζεται στα 3 έτη. Μέχρι τότε, το να αλλάζει ρούχα ο γονιός μπροστά στο παιδί ή να κάνουν μπάνιο μαζί δεν είναι μεμπτή συμπεριφορά. Αντιθέτως είναι μια συμπεριφορά, η οποία ενισχύει την εξοικείωση με το σώμα τους και δένει το παιδί με το γονιό. Βοηθά το παιδί να αγαπά και να  αποδέχεται  το σώμα του.

Από την ηλικία, όμως, των 3 ετών ενισχύεται η περιέργεια στα παιδιά.

Η θέα του γυμνού σώματος αποτελεί γι’ αυτά πεδίο εξερεύνησης. Αυτό μπορεί να το θέσει σε καταστάσεις που δεν μπορεί να διαχειριστεί. Υπάρχει πιθανότητα στη θέα του γυμνού σώματος του γονέα ίδιου φύλου, να αισθανθεί μειονεκτικά για το δικό του σώμα ή να του δημιουργήσει αίσθημα ανταγωνισμού. Μπορεί επίσης, εάν δεν είναι προετοιμασμένο από πριν και δει ξαφνικά τους γονείς γυμνούς (σε περίπτωση που δεν τους είχε ξαναδεί) να του δημιουργηθούν αισθήματα ενοχής. Και στη μετέπειτα ζωή του να είναι ιδιαίτερα σεμνότυφο. Τέλος , στην περίπτωση που το παιδί δεν γνωρίζει ότι υπάρχει όριο στη γύμνια,  ελλοχεύει ο κίνδυνος να πέσει θύμα κάποιου επιτήδειου με κακές προθέσεις.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Θα πρέπει να θέσουν όρια μέσα στην οικογένεια και να εισάγουν στο παιδί την έννοια της ιδιωτικότητας.  Όλα τα  μέλη της οικογένειας ανεξαιρέτως, εάν συνήθιζαν μέχρι πρότινος να αλλάζουν μπροστά στο παιδί ή να κάνουν μπάνιο παρέα θα πρέπει να  σταματήσουν.  Εξηγούμε στο παιδί ότι το σώμα του, του ανήκει και ότι δεν μπορεί πλέον να το εκθέτει σε οποιονδήποτε και οπουδήποτε. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνει να είναι κύριος του εαυτού του, θέτει τα όριά του και ορίζει την ιδιωτικότητά του.

Επιπλέον, επειδή όπως προείπαμε παραπάνω, από τα 3 έτη και μετά ενισχύεται η περιέργεια των παιδιών λύνουμε κάθε απορία που έχουν συζητώντας μαζί τους. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί. Έτσι, δεν θα ψάχνει σε άλλες πηγές πληροφόρησης (διαδίκτυο, περιοδικά) απαντήσεις στις απορίες του πχ για το πως είναι το γυμνό σώμα ή για το πως γεννιούνται τα παιδιά (κυρίως για μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά). Αυτό με τη σειρά του, κάνει το παιδί να έχει αυτοπεποίθηση.

Συμπερασματικά, το να βλέπουν τα παιδιά γυμνούς τους γονείς δεν είναι κακό έως και την ηλικία των 3 ετών. Από εκεί κι έπειτα, όμως, το αποφεύγουμε. Από την ηλικία των 3 ετών αρχίζει η οριοθέτηση και η ιδιωτικοποίηση.

 

Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like Nancy’s Blog

Περί Λίτσα Μπράχου

Ονομάζομαι Λίτσα Μπράχου, μένω στον όμορφο Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, είμαι παντρεμένη κι έχω ένα γιο 1,5 χρονών. Έχω σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και χόμπι μου είναι η ζαχαροπλαστική και η μαγειρική. Στο Nancy's Blog θα μοιραστώ μαζί σας σκέψεις, εμπειρίες και δικές μου πεντανόστιμες συνταγές!

Δείτε Επίσης

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Χρύσα Ηλιάδου: «Υιοθετήστε και μην αγοράζετε!» [Συνέντευξη]

Η Χρύσα Ηλιάδου είναι ένα κορίτσι 20 χρονών, που είχα τη χαρά να γνωρίσω μέσα από …

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Κατοικίδια και μωρά: μύθοι και αλήθειες

Κατοικίδια και μωρά: Μύθοι και αλήθειες

Η εικόνα ενός βρέφους που παιχνιδίζει με κουταβάκια ή άλλα κατοικίδια δεν είναι πάντοτε ευχάριστη …

Verified by ExactMetrics