
Υλικά:
Για το παντεσπάνι:
- 6 αυγά
- 6 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ κακάο
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 2 βανίλιες
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
- 2 φλυτζάνια νερό
- 2 φλυτζάνια ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 1 κ. γλ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)
Για την κρέμα σοκολάτας:
- 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
- 2 κουτιά φυτική σαντιγύ (στο ψυγείο 1 ώρα πριν τα χρησιμοποιήσουμε)
- 1 βανίλια
- 150 γρ κουβερτούρα
Για τη σαντιγί κακάο:
- 100 γρ. κουβερτούρα
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το γαρνίρισμα:
- 1 φακελάκι νιφάδες σοκολάτας
Εκτέλεση!
Για το παντεσπάνι:
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις βανίλιες. Έπειτα ανακατεύουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι με το κακάο και το μπέικιν πάουντερ και μετά τα ρίχνουμε στο μείγμα αυγών-ζάχαρης και ανακατεύουμε με σπάτουλα για να μην χάσουμε όγκο από το μείγμα μας. Τέλος προσθέτουμε και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πάλι με σπάτουλα να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί ορθογώνιο 25*30 αφού έχουμε βουτυρώσει, αλευρώσει και τινάξει το περιττό αλεύρι από το σκεύος μας. Ψήνουμε για 10 ‘ περίπου στους 180°. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί με ένα μαχαίρι, να βγαίνει καθαρό όταν το μπήγουμε στο παντεσπάνι.
Όσο ψήνεται το παντεσπάνι ετοιμάζουμε το σιρόπι γιατί θα το ρίξουμε ζεστό στο ζεστό γλυκό. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε για 10′ περίπου. Σιροπιάζουμε το παντεσπάνι μόλις βγει από το φούρνο με το ζεστό σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα σοκολάτας:
Λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν-μαρι την κουβερτούρα και την αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τη φυτική σαντιγί με το ζαχαρούχο γάλα και τη βανίλια και προσθέτουμε στο τέλος τη λιωμένη και κρύα κουβερτούρα. Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στο μείγμα. Απλώνουμε την κρέμα σοκολάτας στο κρύο παντεσπάνι. Τέλος ετοιμάζουμε τη σαντιγί κακάο. Αρχικά λιώνουμε την κουβερτούρα στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν-μαρι. Έπειτα ρίχνουμε το ελαιόλαδο στη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει σαντιγί και προσθέτουμε τη λιωμένη και κρύα κουβερτούρα. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά. Απλώνουμε τη σαντιγί κακάο στο γλυκό και γαρνίρουμε με τις νιφάδες σοκολάτας. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Κόβουμε αφού περάσουν 2 ώρες.
Tip!
Εάν θέλουμε να φτιάξουμε τούρτα γενεθλίων κάνουμε το παντεσπάνι σε 3 στρογγυλά ταψιά μιας χρήσης (αυτά που χρησιμοποιούμε για πίτσα) και ψήνουμε σε λιγότερη ώρα (7-8 λεπτά), ανάλογα το φούρνο. Γεμίζουμε 2 στρώσεις με κρέμα σοκολάτας και χρησιμοποιούμε τη σαντιγί στην τελευταία στρώση και για να καλύψουμε το γλυκό περιμετρικά. Γαρνίρουμε με νιφάδες σοκολάτας.
Καλή σας επιτυχία!
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος
Follow & Like: Nancy’s Blog