Πέμπτη , 6 Οκτωβρίου 2022
Χανιά και παλιά πόλη

Χανιά, η πόλη όπου χάνεσαι στο χρόνο και την ομορφιά της!

PenΤα Χανιά, μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας και της Μεσογείου. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Κρήτης. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού και ο Δήμος Χανίων έχει 108.642 κατοίκους. Η ιστορία της πόλης των Χανίων χωρίζεται στην πρώιμη ιστορία, όπου στην πόλη κατοικούσαν Μινωίτες, στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και στην Σύγχρονη Ιστορία.

Παλιά πόλη Χανίων.

Τα Χανιά χωρίζονται στην παλιά πόλη και στην σύγχρονη. Η παλιά πόλη είναι ο κύριος πόλος έλξης των τουριστών, αλλά και των ντόπιων. Εκεί βρίσκεται η πλειοψηφία όσων πρέπει να επισκεφτείς, όπως είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων, το Ναυτικό Μουσείο και πλήθος άλλων μουσείων (υπάρχει μέχρι και μουσείο για την Εθνική Ελλάδος). Η Συναγωγή Ετζ Χαγίμ, η μόνη σωζόμενη Εβραϊκή συναγωγή στην Κρήτη. Μπορείς να πας στο Καστέλλι, να ξεναγηθείς μέσα στα γραφικά σοκάκια, εκεί όπου θα δεις σπίτια χτισμένα πάνω σε βυζαντινά τείχη…Κάθε στενό μαρτυρά την τεράστια ιστορία αυτού του τόπου και όσων πέρασαν από εδώ. Αξίζει να επισκεφτείς την Παλαιά Αγορά Χανίων μέσα στην οποία υπάρχουν μικρά μαγαζάκια, είτε με τρόφιμα, με παραδοσιακά προϊόντα, μπαχάρια, είτε με σουβενίρ. Μπορείς να ανέβεις στο Επιπρομαχώνα Αγίου Δημητρίου και να χαζέψεις την απίστευτη θέα της πόλης. Από εκεί μπορείς να διακρίνεις την μεγάλη αντίθεση μεταξύ παλιάς και σύγχρονης πόλης.

Παλιό Ενετικό Λιμάνι και Λιμενοβραχίονας.

Στην παλιά πόλη βρίσκεται το Παλιό Ενετικό Λιμάνι, με σημείο αναφοράς το Τζαμί Κιουτσούκ Χασάν. Το λιμάνι χωρίζεται σε 4 ακτές. Την Ακτή Κουντουριώτη, την Ακτή Τομπάζη, την Ακτή Ενώσεως και του Λιμενοβραχίονα. Κατά μήκος των τριών πρώτων ακτών υπάρχουν δεκάδες μαγαζιά, όπου μπορείς να κάτσεις για καφέ, φαγητό ή ποτό, καθώς και τουριστικά καταστήματα. Μια βόλτα κατά μήκος των ακτών και του λιμενοβραχίονα μέχρι τον Αιγυπτιακό φάρο, θα σας δείξει την απίστευτη ομορφιά αυτού του τόπου. Ειδικά, αν πάτε την βόλτα σας κατά τη δύση του ήλιου και νυχτώνοντας, θα σας συνεπάρει η όμορφη, πολύχρωμη και γραφική εικόνα της πόλης που θα αντικρύσετε, ειδικά αν βρίσκεστε από την μεριά του λιμενοβραχίονα.

Οικία Ελευθέριου Βενιζέλου.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν ένας ιστορικός πολιτικός, όπου έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο για την Κρήτη κατά την Κρητική Επανάσταση, όσο και για την χώρα σαν Πρωθυπουργός. Εκεί βρίσκεται η κατοικία, όπου πέρασε ένα μέρος της ζωής του με την οικογένειά του. Στην αρχή, αποτελούσε την εξοχική τους κατοικία, αλλά στην πορεία έγινε η μόνιμη κατοικία τους. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, έχοντας μέσα προσωπικά αντικείμενα του Ε.Βενιζέλου και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ζωή του. Η οικεία του βρίσκεται στην περιοχή Χαλέπα, στα ανατολικά της πόλης των Χανίων.

Παραλίες Χανίων.

Τα Χανιά είναι ως επί το πλείστον ένας καλοκαιρινός προορισμός. Και από έναν καλοκαιρινό προορισμό δεν θα έλειπαν οι παραλίες. Και μάλιστα στα Χανιά έχει φανταστικές παραλίες με υπέροχα νερά. Θα αναφέρω μερικές από τις παραλίες που είναι κοντά στην πόλη. Αυτές είναι:

  • Παραλία Iguana στους Αγίους Αποστόλους
  • Παραλία Πλατανιά
  • Παραλία Στάλου
  • Μαράθι
  • Σειτάν Λιμάνια, μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες των Χανίων.

Βέβαια αν έχετε μεταφορικό μέσο, υπάρχουν πολλές παραλίες να γυρίσετε, όπως τα Φαλάσαρνα, ο Μπάλος, το Ελαφονήσι και άλλες.

Αν ποτέ καταφέρετε και επισκεφτείτε την πόλη των Χανίων, να είστε σίγουροι, πως θα ερωτευτείτε αυτό το μέρος και θα το επισκεφτείτε ξανά. Γιατί μια φορά  μόνο δεν φτάνει! Έχει αυτή την αύρα, που σε μεταφέρει σε άλλες εποχές, έχει τόσα πολλά μέρη που θα σε κάνουν να μένεις με το στόμα ανοιχτό συνέχεια. Είναι και οι άνθρωποι της Κρήτης, που φημίζονται για την φιλοξενία τους και την ζεστασιά τους, που θα σε κάνουν να την αγαπήσεις ακόμα περισσότερο, σε σημείο που θα ήθελες να γίνεις ένας από αυτούς.

Τέλος, δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτείτε τα Χανιά και να πείτε όχι σε μια ρακή!

 

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Follow & Like Nancy’s Blog

Πηγή Φωτογραφιών: Wikipedia

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Στ. Κάλαχαν: Επιβίωσε 76 ημέρες στον ωκεανό- Συγκλονιστική ιστορία

Κάλαχαν: Επιβίωσε μετά από 76 ημέρες στον ωκεανό – Συγκλονιστική ιστορία

Ο Στήβεν Κάλαχαν είναι ένας σπουδαίος ναυπηγός, που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει αμέτρητα σκάφη και …

Ιδέες διακόσμησης που θα ανανεώσουν το υπνοδωμάτιο σου

Ιδέες διακόσμησης που θα ανανεώσουν το υπνοδωμάτιο σου

Η μόδα αλλάζει, οι προτιμήσεις μας το ίδιο, οπότε μένουν οι παρακάτω διαχρονικές ιδέες για …

Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Εργατική Πρωτομαγιά: Η διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας που κατέληξε σε αιματοχυσία

Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η …

Christ is risen.

Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά!

Σήμερα, Κυριακή του Πάσχα- ημέρα Λαμπρής είναι ημέρα χαράς για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, γιατί …