Κουλούρια γεμιστά & κρουασανάκια γεμιστά
Με ένα πακέτο σφολιάτα μπορούμε έτσι απλά να φτιάξουμε σπιτικά σνακ για το σχολείο. Κάθε πακέτο σφολιάτας περιέχει δύο φύλλα. Με το ένα θα φτιάξουμε ένα αλμυρό σνακ, κουλούρια γεμιστά και με το άλλο ένα γλυκό σνακ, κρουασανάκια γεμιστά! Αντίστοιχα, βγαίνουν 6 κουλούρια και 8 κρουασανάκια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να τα φάνε και την επόμενη μέρα στο σχολείο ή σαν απογευματινό, αλλά και να σερβιριστούν σε παιδικό πάρτι. Τα συγκεκριμένα σπιτικά σνακ είναι οικονομικά και υγιεινά.
Υλικά:
Γεμιστά κουλούρια!
- 1 φύλλο σφολιάτα
- 1 αυγό
- 1/4 ανθότυρο
- 2 φέτες γαλοπούλα
- σουσάμι (προαιρετικά)
Γεμιστά κρουασανάκια:
- 1 φύλλο σφολιάτας
- τριμμένη κουβερτούρα ή πραλίνα
- μαρμελάδα
- 1 μήλο ή 1 αχλάδι
- 1 αυγό
* Προτού χρησιμοποιήσουμε τη σφολιάτα την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 2 ώρες.
Για τα γεμιστά κουλούρια:
Παίρνουμε το φύλλο σφολιάτας και το κόβουμε σε 6 λωρίδες κατά πλάτος. Τις 3 λωρίδες τις γεμίζουμε με γαλοπούλα με τον εξής τρόπο. Κόβουμε κάθε φέτα γαλοπούλας σε 3 λωρίδες. Για κάθε λωρίδα σφολιάτας θα χρησιμοποιήσουμε 2 κομμένες λωρίδες γαλοπούλας κατά μήκος. Αφού τις τοποθετήσουμε στη λωρίδα σφολιάτας, ενώνουμε τις άκρες της έτσι ώστε να κλείσουμε τη γέμιση μέσα και βρέχουμε τις άκρες στο σημείο που ενώνονται για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο.
Για τα κουλούρια με τυρί χρησιμοποιούμε τις άλλες 3 λωρίδες. Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας το ανθότυρο με το ασπράδι του αυγού. Απλώνουμε κατά μήκος της κάθε λωρίδας τη γέμιση τυριού. Ενώνουμε, όπως και πριν τις άκρες για να κλείσουμε τη γέμιση και τις βρέχουμε. Ενώνουμε τις 2 άκρες κάθε σφολιάτας έτσι ώστε να σχηματίσουμε κουλούρια. Παίρνουμε τον κρόκο από το αυγό και τον ανακατεύουμε με 1 κ.σ. νερό. Αλείφουμε κάθε κουλούρι με το μείγμα του κρόκου-νερού.
Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τα κουλούρια μας. Εάν θέλουμε τα πασπαλίσουμε με σουσάμι. Ψήνουμε στους 180° πάνω-κάτω αντιστάσεις μέχρι να πάρουν χρώμα.
Για τα γεμιστά κρουασανάκια:
Κόβουμε τη σφολιάτα στα 4 και μετά τα 4 κομμάτια στα 2. Στο τέλος θα έχουμε 8 τριγωνικά κομμάτια. Στην άκρη κάθε τριγώνου, απλώνουμε κατά μήκος τη γέμισή μας: 1 κ.γ. πραλίνα ή τριμμένη κουβερτούρα/ 1 κ.γ. μαρμελάδα / 1 κ.γ. κομμένο σε κυβάκια μήλο ή αχλάδι. Μόλις απλώσουμε τη γέμιση, τυλίγουμε το τρίγωνο σε ρολό, κλείνουμε τις άκρες και τις γυρνάμε προς τα μέσα, έτσι ώστε να σχηματίσουμε μισοφέγγαρα. Αλείφουμε κάθε κρουασανάκι με μείγμα κρόκου-νερού, όπως στα γεμιστά κουλούρια και ψήνουμε σε λαδόκολλα στους 180° πάνω-κάτω στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.
Καλή σας απόλαυση!
Συνταγή και σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Νάνσυ Αβραμοπούλου
Follow & Like Nancy’s Blog