Πέμπτη , 18 Αυγούστου 2022
κέντρο πολιτισμού ίδρυμα σταύρος νιάρχος

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ένα «στολίδι» στην Αθήνα.

PenΤο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι ένα χώρος με υπερσύγχρονες υποδομές που βρίσκεται στον παλιό ιππόδρομο στο Δήμο Καλλιθέας στην Αθήνα. Είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς το ελληνικό δημόσιο και το κοινό. Το ελληνικό δημόσιο παραχώρησε το χώρο, 210.000 τ.μ στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με σκοπό να φτιάξει το Κέντρο Πολιτισμού και ύστερα να παραχωρηθεί στο ελληνικό δημόσιο. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2009 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2016 και στις 22 Φεβρουαρίου του 2017 δόθηκε στην Ελληνική Κοινωνία. Το κόστος κατασκευής του έφτασε τα 861.000.000 ευρώ.

Είναι σαν ένα «στολίδι» μέσα στην τσιμεντοποίηση της Αθήνας.

Ήταν ότι ακριβώς χρειαζόταν η Αθήνα για να αλλάξει λίγο η όψη της. Μέσα στο άφθονο τσιμέντο με τα λιγοστά πάρκα, δημιουργήθηκε το ΚΠΙΣΝ για να δώσει έναν Ευρωπαϊκό αέρα στην πόλη. Σαν μια όαση ξεπροβάλλει πλέον στον φαληρικό ορμό της Καλλιθέας, όπου μπορείς να ξεφύγεις από την φασαρία της πόλης. Ανήκει πλέον και όχι άδικα στα «στολίδια» της πόλης, που αξίζει κανείς να επισκεφτεί.

Τι περιέχει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Εντός των κτιρίων.

Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στεγάζονται πλέον η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας. Ο χώρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καταλαμβάνει μια έκταση 28.000 τ.μ. Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας μπορείς να γνωρίσεις το συγγραφικό πλούτο της Ελλάδας. Εκεί θα βρούμε και το κύπελλο του Σπύρου Λούη, το πρώτο κύπελλο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Είχε βγει σε δημοπρασία και κατάφερε να το κρατήσει η Ελλάδα αφού το αγόρασε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Επίσης στο τελευταίο επίπεδο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπάρχει ο αποκαλούμενος Φάρος, ένας χώρος που σου δίνει την δυνατότητα να δεις πανοραμικά τη θέα της πόλης και του Αργοσαρωνικού κόλπου.

Στον εξωτερικό χώρο.

Στον εξωτερικό χώρο του ΚΠΙΣΝ, θα δούμε το κανάλι, όπου σε αυτό γίνονται εκδηλώσεις ιστιοπλοΐας, αλλά και τον καταπράσινο περιβάλλοντα χώρο. Ο εξωτερικός χώρος είναι τεράστιος σύγχρονος κήπος, που επεκτείνεται μέχρι και στις ταράτσες των κτιρίων, με δεκάδες είδη φυτών και δέντρων που υπάρχουν στην ελληνική γη. Στον τεράστιο αυτό χώρο παίρνουν μέρος πληθώρα εκδηλώσεων και εκθέσεων, γίνονται μαθήματα αθλοπαιδείας, χορού, γιόγκας. Μπορεί να κάνει κάποιος τον περίπατο του ή να πιει τον καφέ του.

Όπως και να το δει κανείς, το ΚΠΙΣΝ είναι μία όαση μέσα στην τσιμεντούπολη της Αθήνας.

Πραγματικά είναι ένας χώρος που προάγει τον πολιτισμό και που μπορείς να πας και να περάσεις δημιουργικό χρόνο μαζί με δικούς σου ανθρώπους ή ακόμα και μόνος σου. Πλέον έχει γίνει πόλος έλξης των τουριστών, των Ελλήνων αλλά και το ίδιων των Αθηναίων, που τα Σαββατοκύριακα κυρίως κατακλύζουν τον χώρο.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έδωσε το παράδειγμα. Τώρα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι αν θέλουμε μία χώρα καθαρή, ανεπτυγμένη που να προάγει τον Πολιτισμό.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Πηγή φωτογραφίας εξώφυλλου: Wikipedia

Follow & Like Nancy’s Blog

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Στ. Κάλαχαν: Επιβίωσε 76 ημέρες στον ωκεανό- Συγκλονιστική ιστορία

Κάλαχαν: Επιβίωσε μετά από 76 ημέρες στον ωκεανό – Συγκλονιστική ιστορία

Ο Στήβεν Κάλαχαν είναι ένας σπουδαίος ναυπηγός, που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει αμέτρητα σκάφη και …

Ιδέες διακόσμησης που θα ανανεώσουν το υπνοδωμάτιο σου

Ιδέες διακόσμησης που θα ανανεώσουν το υπνοδωμάτιο σου

Η μόδα αλλάζει, οι προτιμήσεις μας το ίδιο, οπότε μένουν οι παρακάτω διαχρονικές ιδέες για …

Η Πρωτομαγιά είναι απεργία και όχι αργία, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου.

Εργατική Πρωτομαγιά: Η διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας που κατέληξε σε αιματοχυσία

Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η …

Christ is risen.

Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά!

Σήμερα, Κυριακή του Πάσχα- ημέρα Λαμπρής είναι ημέρα χαράς για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, γιατί …