
Ψητή γλυκοπατάτα.
Υλικά:
- 2 γλυκοπατάτες
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι (κατά βούληση)
- Πάπρικα (κατά βούληση)
- 1 φλυτζάνι τριμμένη φρυγανιά
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις γλυκοπατάτες κυδωνάτες, όπως κόβουμε τις τηγανητές αλλά λίγο πιο χοντρές. Τις πλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά. Έπειτα, σε ένα μπολ ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά να βραχούν καλά οι πατάτες με το ελαιόλαδο. Σε ένα πιάτο ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε καλά τα υλικά αυτά.
Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί και στρώνουμε σε αυτό λαδόκολλα. Στη συνέχεια παίρνουμε τις πατάτες και τις ρίχνουμε στο μείγμα (φρυγανιάς, αλατιού πάπρικας). Τις βγάζουμε και τις τινάζουμε και τις στρώνουμε στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° πάνω-κάτω στις αντιστάσεις μέχρι να μαλακώσουν.
Σούπα γλυκοπατάτας
Υλικά:
- 2 μεγάλες γλυκοπατάτες κομμένες σε κύβους
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1,5 λίτρο ζεστό νερό
- 1 κύβο λαχανικών ή κοτόπουλο ή βοδινό
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Τζίντζερ (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
- Λίγο ελαιόλαδο
- 100 ml κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
Εκτέλεση:
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις κομμένες γλυκοπατάτες για 10′ περίπου. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά: το 1,5 λίτρο ζεστό νερό, τον κύβο λαχανικών/ κοτόπουλου/ βοδινού, το αλάτι, το πιπέρι και το τζίντζερ (προαιρετικά). Αφήνουμε την σούπα να βράσει μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά μας. Ελέγχουμε εν τω μεταξύ και το αλάτι. Αφού μαλακώσουν τα υλικά με ένα ραβδομπλέντερ ή σε ένα μούλτι, αλέθουμε τα υλικά της σούπας για να έχουμε βελουτέ υφή και προσθέτουμε το βούτυρο/ μαργαρίνη και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε .
*Εάν θέλουμε προσθέτουμε και κομμάτια καρότου στη σούπα. Ταιριάζει απόλυτα με την γλυκοπατάτα.
*Για να φτιάξουμε τσιπς γλυκοπατάτας, αφαιρούμε από τη συνταγή την τριμμένη φρυγανιά και κόβουμε τις γλυκοπατάτες σε λεπτές φέτες.
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος
Follow & Like Nancy’s Blog