Τρίκαλα και αξιοθέατα.

Τρίκαλα: Η πόλη της καινοτομίας και του πολιτισμού στην Ελλάδα.

PenΤα Τρίκαλα είναι πόλη της Θεσσαλίας. Η πόλη έχει 61.653 κατοίκους, ενώ ο Δήμος Τρικκαίων απαριθμεί 81.355 κατοίκους. Είναι μία όμορφη, γραφική και ταυτόχρονα σύγχρονη πόλη και ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων έχει την τιμητική της. Μέσα από την πόλη περνάει ο ποταμός Ληθαίος, που είναι παραπόταμος του Πηνειού. Η πόλη υπολογίζεται πως δημιουργήθηκε την 3η χιλετία π.Χ. Στο σπήλαιο της Θεόπετρας υπάρχουν ευρήματα πως υπάρχει ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή από το 49.000 π.Χ.

Αξιοθέατα της πόλης των Τρικάλων.

Η πόλη των Τρικάλων είναι μία πόλη που θα σε τραβήξει, θα την θαυμάσεις! Είναι μία πόλη με ιστορία και έχει αρκετά μέρη να επισκεφτείς.

Βυζαντινό Κάστρο και παλιά πόλη. 

Το Βυζαντινό Κάστρο κοσμεί την πόλη των Τρικάλων. Βρίσκεται βόρεια από το κέντρο της πόλης. Χτισμένο τον 6ο αιώνα μ.Χ από τον Ιουστινιανό, ανακατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα μ.Χ από τους Οθωμανούς. Μέσα στο κάστρο υπάρχει και το ρολόι που αποτελεί σήμα κατατεθέν για την πόλη, απ’ όπου έχεις θέα όλη την πόλη.

Κάτω από το Βυζαντινό Κάστρο απλώνεται η παλιά πόλη, που χωρίζεται στις συνοικίες Βαρούσι και παλιά Μανάβικα. Εκεί θα «χαθείς» μέσα στα γραφικά στενά, θα χαζέψεις την αρχιτεκτονική των σπιτιών που έχουν χτιστεί από τον 17ο εώς τον 19ο αιώνα. Η παλιά πόλη αποτελεί χριστιανική συνοικία στην περίοδο της τουρκοκρατίας. Η παλιά πόλη είναι διατηρητέα και ανακαλύπτοντάς την, θα δεις μέσα από τα κτίρια και τους πολλούς παλιούς ναούς που έχουν, ότι ήταν μια περιοχή που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη.

Το Τζαμί και το Χαμάμ του Οσμάν Σαχ.

Tο τζαμί και το Χαμαμ ιδρύθηκαν από τον Σαντζακίου των Τρικάλων, Οσμάν Σαχ, ανιψιό του Σουλειμάν, τον 16ο αιώνα μ.Χ. Το τζαμί ονομάζεται Κουρσούμ και προστατεύεται από την UNESCO ως μνημείο. Στο χαμάμ από το 1893 μέχρι και το 2006, λειτουργούσαν οι φυλακές των Τρικάλων. Οι φυλακές έκλεισαν από εκεί, το κτίριο αναπαλαιώθηκε και πλέον στεγάζεται εκεί το Μουσείο του Τσιτσάνη.

Ο Μύλος των Ξωτικών.

Ο Μύλος των Ξωτικών είναι ένα χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο και άνοιξε τις πύλες του το Δεκέμβριο του 2011. Από τότε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, από Ελλάδα και εξωτερικό, επισκέπτονται το Χριστουγεννιάτικο πάρκο, καθιστώντας τα Τρίκαλα νούμερο ένα Χριστουγεννιάτικο τουριστικό προορισμό. Το πάρκο φτιάχνεται στο Μύλο του Ματσόπουλου, σε ένα κτήριο του 19ου αιώνα. Η είσοδος είναι δωρεάν και οι θεματικές εκδηλώσεις ποικίλουν.

Τον Μύλο Ματσόπουλου αξίζει να τον επισκεφτείς και εκτός Χριστουγέννων, για να γνωρίσεις το πρωτοπόρο για την εποχή βιομηχανικό πάρκο. Είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.

Εκτός από αυτά, μπορείς να περιηγηθείς στο Λόφο του Προφήτη Ηλία, να θαυμάσεις την πόλη από ψηλά και να επισκεφτείς τον ζωολογικό κήπο.  Να δεις το κτήριο του Σιδηροδρομικού σταθμού και σίγουρα πρέπει να περάσεις από τη Κεντρική Γέφυρα, όπου από κάτω περνάει ο Ληθαίος ποταμός και είναι σήμα κατατεθέν.

Η καινοτομία και ο εκσυγχρονισμός της πόλης.

Βρισκόμενος στην πόλη των Τρικάλων, θα το συνειδητοποιήσεις άμεσα, πως διαφέρει από τις περισσότερες πόλεις στην Ελλάδα. Όχι από θέμα ομορφιάς αλλά από θέμα κουλτούρας ίσως. Οι κάτοικοι καθώς και η πολιτεία εκεί δείχνουν ότι αγαπάνε και σέβονται τον τόπο τους. Τον διατηρούν καθαρό και όμορφο και δεν φοβούνται την εξέλιξη και την τεχνολογία. Σε θέμα ανάπτυξης θα μπορούσαμε να πούμε πως τα Τρίκαλα είναι χρόνια μπροστά από τις άλλες πόλεις. Είναι η πρώτη πόλη παγκοσμίως, που χρησιμοποιήθηκε έστω και δοκιμαστικά, το λεωφορείο χωρίς οδηγό, αλλά και η πρώτη πόλη της Ελλάδας όπου απέκτησε 5G δίκτυο.

Αναμφίβολα, τα Τρίκαλα είναι μία πόλη όπου τα συνδυάζει όλα. Ιστορία, φύση, πολιτισμό, τεχνολογική εξέλιξη. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Αυτή την στιγμή, τα Τρίκαλα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για τις υπόλοιπες ελληνικές πόλεις.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Πηγή πληροφοριών και φωτογραφιών: Wikipedia

Follow & Like: Nancy’s Blog  & nancysblogspot

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Καλή Σαρακοστή! Καθαρά Δευτέρα σήμερα, γιατί όμως ονομάζεται έτσι;

Καλή Σαρακοστή! Καθαρά Δευτέρα σήμερα, γιατί όμως ονομάζεται έτσι;

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω. Η Καθαρά …

Σαρακοστή και νηστεία

Την Καθαρά Δευτέρα «καθαρίζουμε» τη ψυχή και το σώμα μας!

Μετά από το τριήμερο των απόκρεων και της κρεπάλης, η Καθαρά Δευτέρα είναι η ημέρα …

ζητω το οχι

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940, ζήτω το Έθνος, ζήτω το «ΟΧΙ»!

Η 28η Οκτωβρίου 1940, είναι μια μεγάλη ημέρα για την ιστορία της Ελλάδας. Αυτή η …

12 Ιουλίου: Ο Άγιος Παΐσιος παρέδωσε την αγία του ψυχή στον Κύριο

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στην …

Verified by ExactMetrics