Νευρική ανορεξία, μάστιγα του δυτικού κόσμου.

Το «τέρας» που σκοτώνει εφήβους λέγεται νευρική ανορεξία.

PenΗ νευρική ανορεξία είναι μία διατροφική διαταραχή και ψυχική ασθένεια που έχει μετατραπεί σε μάστιγα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κυρίως στο δυτικό ανεπτυγμένο κόσμο. Η νευρική ανορεξία δεν είναι κάποιο καπρίτσιο του εφήβου είναι ασθένεια. Είναι μία ασθένεια που δυστυχώς τις περισσότερες φορές γίνεται αντιληπτή αργά και μπορεί να αποβεί μοιραία για την ζωή του ασθενή.

Τι είναι η νευρική ανορεξία;

Όπως είπαμε η νευρική ανορεξία είναι μία διατροφική διαταραχή που έχει να κάνει με την μεγάλη απώλεια βάρους του ατόμου και την άρνηση του να τραφεί ακόμα και αν πεινάει για να μην πάρει βάρος. Εκδηλώνεται σε νέους και κατά κύριο λόγο σε έφηβους, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Μπορεί να εκδηλωθεί και σε ανθρώπους πιο προχωρημένης ηλικίας, σε φτωχούς, πλούσιους, σε όλους. Εκδηλώνεται, όμως, πιο συχνά στις γυναίκες. Τα 2/3 από όσους πάσχουν από νευρική ανορεξία είναι γυναίκες.  Η νευρική ανορεξία είναι η ψυχική ασθένεια με την μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος πάσχει από νευρική ανορεξία;

Όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσεις τα συμπτώματα που παρουσιάζει κάποιος, τόσο πιο εύκολο θα είναι να βοηθήσεις και να θεραπευτεί. Όσο περνάει ο χρόνος τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα. Τις περισσότερες φορές δεν δίνουμε βάση στα συμπτώματα πιστεύοντας πως είναι κάτι παροδικό. Πάμε να δούμε τα συμπτώματα που θα σας κάνουν να καταλάβετε ότι η νευρική ανορεξία έχει “χτυπήσει την πόρτα” δικού σας ανθρώπου. Αυτά είναι:

 • Το κυριότερο σύμπτωμα είναι μεγάλη και γρήγορη απώλεια βάρους.
 • Ασχολείται συνέχεια με τις θερμίδες που καταναλώνει και με το βάρος τους κάνοντας εξαντλητικές δίαιτες.
 • Δεν τρώει μπροστά σας ή βρίσκετε πεταμένο φαγητό.
 • Κρυώνουν εύκολα λόγω έλλειψης λίπους.
 • Χωρίζουν το φαγητό σε πολύ μικρές μερίδες.
 • Έχουν καταθλιπτικές τάσεις.
 • Μπορεί να βρείτε ότι χρησιμοποιούν καθαρτικά, χάπια διαίτης ή χάπια που προκαλούν εμετό.
 • Απομονώνεται συνέχεια.
 • Έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Αυτά είναι μερικά συμπτώματα που μπορεί να συναντήσετε. Μην τα αγνοήσετε και μην τα θεωρήσετε απλά μια τρέλα. Πάρτε το στα σοβαρά πριν να είναι αργά.

Ποιες είναι οι αιτίες εκδήλωσης νευρικής ανορεξίας;

Οι αιτίες εκδηλώσεις νευρικής ανορεξίας σε ένα άτομο χωρίζονται σε βιολογικές και περιβαλλοντικές.

Βιολογικές.

Η νευρική ανορεξία, σύμφωνα με έρευνες είναι κληρονομική σε ποσοστό 50 με 80%. Βέβαια η κληρονομικότητα δεν είναι υπεύθυνη από μόνη της, απλά το άτομο είναι πιο ευαίσθητο και πιο επιρρεπής. Η κληρονομικότητα είναι η βάση και διάφοροι άλλοι λόγοι είναι αυτοί που θα βοηθήσουν στην εκδήλωση της. Εκτός από την κληρονομικότητα, οι αιτίες χωρίζονται σε:

 • Μαιευτικές επιπλοκές.
 • Παθήσεις  που έχει το άτομο από την γέννηση του.
 • Γενετικές και επιγενετικές αιτίες.
 • Εγκεφαλικές αιτίες.
 • Παθολογικές αιτίες.

Περιβαλλοντικές.

Οι περιβαλλοντικές αιτίες είναι και οι πιο ισχυρές για την εκδήλωση νευρικής ανορεξίας. Είναι όλα αυτά που συμβαίνουν στην κοινωνία ή επιβάλλονται από αυτή. Στις σύγχρονες κοινωνίες όπου παρατηρείται και περισσότερο το φαινόμενο, το πολύ αδύνατο σώμα αποτελεί την ιδανική μορφή που πρέπει να έχει κάποιος και κατά κύριο λόγο απευθύνεται προς τις γυναίκες. Οι άνθρωποι κατακλύζονται από τα ΜΜΕ, τα social media, τις διαφημίσεις από κορμιά αδύνατα, που παρουσιάζονται ως ιδανικά. Έτσι οι έφηβοι που είναι και πιο επιρρεπείς σε αυτά μιας και βρίσκονται σε μία διαρκή σύγχυση, προσπαθούν να μοιάσουν στα μοντέλα για να αρέσουν περισσότερο και να νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους.

Είναι πιθανόν κάποιος που πάσχει από νευρική ανορεξία να είναι πρώην υπέρβαρος, όπου είχε δεχθεί πολλά αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κάνουν κακό στην ψυχολογία του και να κάνει σκληρές δίαιτες για να πετύχει τον στόχο του. Όσο αδυνατίζει νιώθει καλύτερα, αλλά πάντα βλέπει στον εαυτό του πως πρέπει να χάσει κι άλλα κιλά καθώς παραμένει υπέρβαρος. Αποτέλεσμα; Η νευρική ανορεξία με τρομερές συνέπειες.

Το επάγγελμα μπορεί να είναι μία αιτία. Συνήθως τα μοντέλα ή όσων το επάγγελμα έχει να κάνει με την εικόνα και το σώμα, εξαναγκάζονται ή επιβάλουν οι ίδιοι τον εαυτό τους σε εξαντλητικές δίαιτες και έντονη άσκηση.

Αιτία εκδήλωσης την διατροφικής διαταραχής που λέγεται νευρική ανορεξία, μπορεί να είναι τα άσχημα βιώματα που μπορεί να έχει ζήσει κάποιος.

Πώς μπορεί να θεραπευτεί;

Ο δρόμος της θεραπείας είναι μακρύς. Ένα άτομο που νοσεί από νευρική ανορεξία είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει τι του συμβαίνει. Συνήθως κάνουν πως καταλαβαίνουν για να ξεγλυστρίσουν από το θέμα. Για την θεραπεία χρειάζεται οπωσδήποτε η στήριξη του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος. Θα πρέπει να έχουν μεγάλη υπομονή, καθώς τα λόγια τους θα βρίσκουν σε τοίχο. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τα παρατήσουν.

Από ιατρικής πλευράς, χρειάζεται μια ομάδα γιατρών που θα είναι σε συνεχή  επαφή. Ένας είναι ο ψυχολόγος, που θα προσπαθήσει να βρει την πηγή του προβλήματος και να δώσει στον ασθενή να καταλάβει την σοβαρότητα του προβλήματος. Ο διατροφολόγος είναι απαραίτητος γιατί θα δώσει στον ασθενή ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής για την σταδιακή αύξηση βάρους. Τέλος ο παθολόγος, που θα πρέπει να ελέγχει τις τιμές του οργανισμού και να θεραπεύσει τυχόν παθολογικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήθηκαν όσο καιρό τους «έτρωγε» η νευρική ανορεξία.

Βρισκόμαστε στο 21ο αιώνα και δυστυχώς ακόμα αφήνουμε τις κοινωνικές προκαταλήψεις για την εμφάνιση να μας επηρεάζει. Είναι πραγματικά κρίμα άνθρωποι που έχουν όλα τα καλά και δεν τους λείπει το φαγητό από το τραπέζι, να το πετάνε για να μοιάσουν στα επεξεργασμένα μοντέλα που τους πλασάρουν. Είναι κρίμα να οδηγούνται νέα παιδιά σε αργό θάνατο, αφού το «τέρας» που ονομάζεται νευρική ανορεξία τους τρώει σιγά σιγά.

Πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και την σκέψη μας, να μην επιτρέπουμε να συμβαίνει αυτό. Και να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στα σημάδια. Γιατί η έγκυρη διάγνωση και αντίληψη του προβλήματος μπορεί να σώσει ζωές.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Πληροφορίες: Wikipedia

Follow & Like: Nancy’s Blog & @nancysblogspot

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

1922-2022: Εκατό χρόνια από την εκκένωση της Θράκης!

(Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Δήμου Ορεστιάδας) Μετά τη …

νοσοκομείο

Προσευχήσου για αυτούς που κάνουν Χριστούγεννα στο νοσοκομείο!

Δεν είναι όλα δεδομένα στην ζωή. Όπως δεδομένο δεν είναι ότι όλοι κάνουν γιορτές στα …

Συνδυασμοί τροφών: Πόσο βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Συνδυασμοί τροφών: Πόσο βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Οι συνδυασμοί των τροφών περιλαμβάνουν την κατανάλωση τροφών από διαφορετικές ομάδες. Αυτός ο τρόπος διατροφής …

5+1 λόγοι να βάλετε το ρόδι στην διατροφή σας

5+1 λόγοι να βάλετε το ρόδι στην διατροφή σας

Όλοι έχουμε ακούσει πόσο καλό μας κάνει το ρόδι. Είναι ένα φρούτο που από την …

Verified by ExactMetrics