Δευτέρα , 27 Ιουνίου 2022
Αρχική / Κοινωνικά / 1η Δεκέμβρίου: Η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.
AIDS, 1η Δεκεμβρίου.

1η Δεκέμβρίου: Η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS.

PenΤο AIDS, που στα ελληνικά ονομάζεται σύνδρομο επίκτητης ανοσολογική ανερπάκειας, είναι μία νόσος που μετατράπηκε σε πανδημία. Είναι νόσος του ανοσοποιητικού συστήματος  και προκαλείται από τον ιό HIV. Ο ιός HIV ανακαλύφθηκε το 1981. Το 1988 η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τον ΟΗΕ. Στόχος της μέρας αυτής είναι η ενημέρωση των πολιτών και η πρόληψη, με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των φορέων της νόσου και στο μέλλον να εξαλειφθεί.

Τι προκαλεί ακριβώς το AIDS;

Αρχικά ο HIV εισχωρεί στον οργανισμό ο ιός HIV και προσβάλλει τα Τ-λεμφοκύτταρα του ανθρώπου που κόλλησε τον ιό. Στην συνέχεια, το RNA του ιού μπαίνει στο κύτταρο και μετατρέπεται σε DNA με την βοήθεια της αντίστροφης μεταγραφάσης. Από εκεί και πέρα ο HIV έχει την δυνατότητα να παράγει κύτταρα με τον ιό μέσα. Όσο βρίσκεται σε αδράνεια, ο φορέας δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Αν ο ιός, όμως, ενεργοποιηθεί, τότε μετατρέπεται σε AIDS. Αυτό σημαίνει πως το ανοσοποιητικό σύστημα του φορέα καταρρέει και είναι επιρρεπές σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες ακόμα και σε εμφάνιση όγκων.

Το AIDS ως πανδημία. 

Το AIDS μπορεί να θεωρηθεί ως μία πανδημία, καθώς γνώρισε μεγάλη αύξηση και εξάπλωση σε μια περιοχή, η οποία μετά μεταδόθηκε από μετακίνηση φορέων σε άλλες περιοχές. Υπολογίζεται πως 34 εκατομμύρια άνθρωποι είναι φορείς του AIDS. Υπάρχει μία μικρή αύξηση των φορέων από το 2001, αλλά έχουν περιοριστεί αρκετά οι θάνατοι. Από το 1981 όπου αναγνωρίστηκε ο ιός μέχρι και το 2009 οι άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους από τον ιό ήταν πάνω από 30 εκατομμύρια. Το 2001 οι θάνατοι ήταν 3,1 εκατομμύρια ενώ το 2010 1,8 εκατομμύρια, παρ’ όλο που οι φορείς ήταν περισσότεροι το 2010.

Η πιο μεγάλη έξαρση του ιού εντοπίζεται στην υποσαχάρια Αφρική, εκεί όπου οι άνθρωποι ταλανίζονται από την φτώχεια, δεν έχουν την δυνατότητα ενημέρωσης για να προστατευτούν, αλλά ούτε και τα χρήματα για τις φαρμακευτικές αγωγές. Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως περίπου 15.000 άνθρωποι είναι φορείς του HIV.

Πώς μεταδίδεται το AIDS;

Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με 3 τρόπους. Με την σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, με σύριγγες που έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά, με σωματικά υγρά και από μια μητέρα που είναι φορέας στο παιδί της.

Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη είναι ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης. Όταν ένα υγιές άτομο κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό με ένα άτομο που είναι φορέας μπορεί να κολλήσει τον ιό. Αυτό γίνεται με το σπέρμα, τα προσπερματικά υγρά, τα κολπικά υγρά, σπανίως αλλά με υπαρκτό τον κίνδυνο να μεταδοθεί με στοματικό έρωτα και ο μεγάλος κίνδυνος να κολλήσει κάποιος είναι το πρωκτικό σεξ.

Ο δεύτερος πιο συχνός τρόπος μετάδοσης του ιού είναι οι σύριγγες και τα σωματικά υγρά. Μεγάλο κίνδυνο διατρέχουν οι ναρκομανείς, όπου κάνουν χρήση ναρκωτικών από την ίδια σύριγγα που έκανε χρήση πριν κάποιος άλλος. Επίσης υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από τις μεταγγίσεις, τα τατουάζ, από ιατρικά εργαλεία κ.ά.

Τέλος, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από την μητέρα στο παιδί, τόσο κατά την εγκυμοσύνη, όσο και κατά τον τοκετό και τον θηλασμό. Με τον θηλασμό υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσει τον ιό, όσο κατά την κύηση και τον τοκετό. Οι πιθανότητες βέβαια είναι εξίσου υψηλές και στις 3 περιπτώσεις.

Διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία.

Η διάγνωση για το αν κάποιος έχει γίνει φορέας του HIV, γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις. Για να είναι έγκυρες πρέπει να έχει περάσει ένα διάστημα 3 με 12 εβδομάδων από τότε που εισχώρησε ο ιός στον οργανισμό.

Το σημαντικότερο κομμάτι είναι η πρόληψη. Τρόποι πρόληψης αποτελούν, η χρήση προφυλακτικού, η βεβαίωση αλλαγής βελόνων, η περιτομή και η προληπτική χρήση αντιρετροϊκών, ειδικά όταν ο σύντροφος είναι φορέας.

Θεραπεία για να την πλήρη ίαση της νόσου δεν έχει βρεθεί. Όμως, μέσω της αντιρετροϊκής θεραπείας HARTT, η νόσος επιβραδύνεται και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής. Πλέον δεν θεωρείται τόσο ως μια θανατηφόρα νόσος, όσο μια χρόνια ασθένεια. Βέβαια η θεραπεία είναι ακριβή και δεν είναι προσιτή, ειδικά για τα χαμηλά οικονομικά στρώματα.

Κοινωνικός στιγματισμός.

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα όπου έχουμε πλήρη εικόνα για το τι είναι ο HIV και το AIDS και το πως μπορεί να αντιμετωπιστεί, η κοινωνία δείχνει στους φορείς το σκληρό της πρόσωπο. Οι περισσότεροι με το που ανακοινώνουν ότι είναι φορείς του AIDS, χάνουν φίλους, συντρόφους, δουλειά σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και την οικογένεια τους. Όλοι φοβούνται μην κολλήσουν τον ιό, τους απομακρύνουν και ταυτόχρονα τους κοιτάνε με λύπηση. Άλλοι κιόλας με απέχθεια. Τους θεωρούν ήδη πεθαμένους, ανίκανους να εργαστούν να κάνουν οτιδήποτε. Πως το δικαίωμα τους στη ζωή σταμάτησε την στιγμή που διαγνώστηκαν με τον ιό.

Πρέπει να βγάλουμε τις παρωπίδες και να αντιμετωπίσουμε τους φορείς του ιού, όπως και κάθε υγιές άτομο. Όχι δεν θα κολλήσεις τον ιό αν του δώσεις το δικαίωμα να εργάζεται, δεν θα κολλήσεις τον υιό αν του δώσεις το χέρι σου, αν σου δώσει ένα φιλί, αν χρησιμοποιήσετε την ίδια τουαλέτα ή αν πιεις από το ίδιο ποτήρι. Όχι ο ιός δεν τον κάνει ανίκανο να εργαστεί, να βγει, να διασκεδάσει να ζήσει.

Όχι δεν κόλλησε τον ιό επειδή είναι γκέι ή πόρνη και επειδή πήγαινε με πολλούς/πολλές. Όλες αυτές οι προκαταλήψεις πρέπει να σταματήσουν και οι φορείς να αντιμετωπίζονται ίσοι με τους υπόλοιπους σε όλους τους τομείς.

 

Σύνταξη & Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδόπουλος

Πληροφορίες: Wikipedia

Follow & Like Nancy’s Blog & @nancysblogspot

Περί Γιάννης Παπαδόπουλος

Δείτε Επίσης

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Ο σεβασμός προς τους άλλους είναι ένδειξη αυτοσεβασμού

Σπουδαία λέξη ο σεβασμός. Σπουδαίο πράγμα ο αυτοσεβασμός. Ο σεβασμός προς τον εαυτό μου είναι …

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: 4η Ενημερωτική Ημερίδα ΣαμΣΚΠ Χίου [Βίντεο]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Ημερίδα Ενημέρωσης για την σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου που διοργάνωσε …

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Πάτρα: Η στιγμή που η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου φτάνει στο σπίτι- Την τραβάει μέσα η κόρη της για να μην την λιντσάρουν

Έντρομη η μάνα της Ρούλας Πισπιρίγκου, μέσα από ένα οργισμένο πλήθος προσπαθεί να μπει στο …

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Ρούλα Πισπιρίγκου: «Τη συνέλαβαν, είναι ύποπτη» λέει η αδερφή της

Γείτονας περιέγραψε τι συνέβη στον σύντομο χρόνο της αποχώρησης της Ρούλας Πισπιρίγκου Μέσα στο σπίτι …