Τρίτη , Ιανουάριος 22 2019
Αρχική / Συνταγές / Παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα: Η αρχόντισσα των Χριστουγέννων.
γεμιστή γαλοπούλα

Παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα: Η αρχόντισσα των Χριστουγέννων.

PenΑυτή η συνταγή αφορά την παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα των Χριστουγέννων. Είναι δοκιμασμένη και πάντα επιτυχημένη. Όταν την μαγειρέψετε το σπίτι σας θα μυρίσει Χριστούγεννα, σαν κι εκείνα των παιδικών σας χρόνων!

Υλικά για μια μέτρια έως μεγάλη γαλοπούλα.

Υλικά για την γέμιση:

  • 1 μεγάλη κούπα κιμά μοσχαρίσιο
  • Τα εντόσθια της γαλοπούλας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι 
  • 1 σκόρδο 
  • Πελτέ ντομάτας 
  • 1 ποτήρι του κρασιού κρασί
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού καρύδι (χοντροκομμένο)
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού κουκουνάρι (προαιρετικά)
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού κάστανα (προαιρετικά)
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 2 αβγά
  • 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού φρυγανιά
  • 1 κούπα του τσαγιού τυριά σε κύβους (εκτός από φέτα)

Μπαχαρικά για την γέμιση:

  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Πάπρικα γλυκιά
  • Κανέλα
  • Γαρύφαλλο
  • Μοσχοκάρυδο 

Υλικά για την επάλειψη:

  • Μισή πλάκα βιτάμ
  • 1 σκόρδο
  • Χυμό από ένα πορτοκάλι
  • Χυμό από ένα λεμόνι
  • Μισή κούπα του τσαγιού λάδι
  • Ένα φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη

Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε τα εντόσθια της γαλοπούλας σε κυβάκια και τα σοτάρουμε με λίγο λάδι, κρεμμύδι και σκόρδο. Ρίχνουμε τον κιμά και μόλις πάρουν χρώμα τα σβήνουμε με το κρασί. Στην συνέχεια, προσθέτουμε το νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού πελτέ και τα αφήνουμε να βράσουν για 20′.

Έπειτα, προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ξύσμα από πορτοκάλι και τα μπαχαρικά μας. Όταν απορροφηθούν όλα τα υγρά από την κατσαρόλα το κλείνουμε. Τότε ρίχνουμε το καρύδι, το κουκουνάρι και το κάστανο.

Όταν κρυώσει η γέμιση, χτυπάμε 2 αβγά και τα ρίχνουμε μέσα μαζί με την φρυγανιά και τα τυριά της αρεσκείας μας (κατά προτίμηση κεφαλοτύρι και γραβιέρα). Αφού την γεμίσουμε την ράβουμε με όποιον τρόπο βολεύει κάθε νοικοκυρά, από βαμβακερή κλωστή μέχρι και οδοντογλυφίδες.

Για την επάλειψη της γαλοπούλας (εκτέλεση):

Βουτυρώνουμε όλη την γαλοπούλα με βιτάμ και τρυπάμε την επιφάνειά της ανά αποστάσεις. Στις τρύπες που θα δημιουργηθούν βάζουμε μικρά κομματάκια σκόρδου. Στην συνέχεια, την αλατίζουμε με χοντρό αλάτι, προσθέτουμε το πιπέρι μας και την ρίγανη.

Πριν μπει η γαλοπούλα στον φούρνο, χτυπάμε στο μίξερ το λάδι, την μουστάρδα, το πορτοκάλι, το λεμόνι, το μέλι και το κονιάκ. Τέλος, τα περιχύνουμε στο ταψί πάνω από την γαλοπούλα.

Μικρά μυστικά!

  • Η γαλοπούλα ψήνεται καλύτερα στην γάστρα, αντί σε ταψί.
  • Όσα κιλά είναι η γαλοπούλα, τόσες ώρες θέλει ψήσιμο.
  • Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία. Για αρχή στους 100 βαθμούς και στην συνέχεια στους 150 βαθμούς, ανάλογα τον φούρνο της κάθε νοικοκυράς.

Σας εύχομαι καλά και μυρωδάτα Χριστούγεννα!

 

Συνταγή: Αγγελική Καλαντζή

Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Πηγή Φωτογραφίας: www.sintayes.gr

Follow & Like: Nancy’s Blog & @nancysblogspot

Περί Χαρά Παναγιωτακοπούλου

Χαρά Παναγιωτακοπούλου
Είμαι η Χαρά Παναγιωτακοπούλου, κατάφερα να κάνω ένα μεγάλο μου όνειρο πραγματικότητα, να γίνω παιδαγωγός! Αγαπώ τα ταξίδια και ό ,τι με κάνει να νιώθω ελεύθερη, δημιουργική και ευτυχισμένη.. Ζω με ό,τι γεμίζει την ψυχή μου και με κάνει να είμαι ο εαυτός μου!

Δείτε Επίσης

μπισκότα με ζαχαρόπαστα

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα: Βάλτε αγάπη και ζαχαρόπαστα!

Φτιάξτε με τα παιδάκια σας πεντανόστιμα, πανέμορφα και μυρωδάτα μπισκοτάκια! Εκτός του ότι είναι πολύ νόστιμα, είναι μια αφορμή να περάσετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας. Με την φαντασία …