Υλικά:
3/4 φλυτζανιού ελαιόλαδο
1,5 φλυτζάνι ζάχαρη
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
6 κ.σ. κακάο
2 φλυτζάνια φυσικό χυμό πορτοκάλι
3,5 φλυτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. σόδα
Εκτέλεση:
Με ένα αυγογδάρτη ανακατεύουμε καλά την ζάχαρη με το ελαιόλαδο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στην συνέχεια, προσθέτουμε τον φυσικό χυμό πορτοκάλι στον οποίο έχουμε προσθέσει την σόδα. Το ρίχνουμε με προσοχή στο μείγμα γιατί θα αφρίσει ο χυμός με την σόδα.Έπειτα, προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύδι και το αλάτι και ανακατεύουμε ξανά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το κακάο. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το μείγμα αλευριού-κακάο στο υγρό μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία ζύμη. Λαδώνουμε ελαφρώς και αλευρώνουμε μια φόρμα κέικ τινάζοντας το περιττό αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 45 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο. Τσεκάρουμε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί. Το αφήνουμε να κρυώσει και μετά το ξεφορμάρουμε.
Μικρά μυστικά:
- Μπορείτε να διακοσμήσετε το κέικ με ζάχαρη άχνη που κάνει ωραία αντίθεση, ή με γλάσο μαύρης σοκολάτας για έξτρα σοκολατένια γεύση.
- Μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα του κέικ σταγόνες κουβερτούρας, ή ξηρούς καρπούς.
Καλή σας απόλαυση και καλή Σαρακοστή!
Σύνταξη: Λίτσα Μπράχου
Επιμέλεια: Χαρά Παναγιωτακοπούλου